Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

20 februarie 2009

Portocalele sunt tratate cu fungicide, conservanti, E-uri

Nu mai folositi in alimentatie coaja rasa a citricelor!
Obisnuim sa utilizam la aromatizarea dserturilor coaja rasa de portocale sau lamaie. Din pacate, trebuie sa renuntam la acest obicei. Nici in ceai nu mai putem adauga feliile de lamaie cu tot cu coaja. Ori de cate ori consumam citrice, trebuie sa aruncam coaja. De ce? Pentru ca este imbibata cu o serie de substante chimice, de E-uri, care protejeaza fructul, fara a afecta miezul. Aceasta pentru a putea fi pastrate mai mult timp, pentru a fi rezistente la boli.
Cateodata, putem simti un miros puternic chimic al fructelor, dar de multe ori aceste substante nu au miros si nu pot fi detectate atat de usor.
Asociatia pentru protectia consumatorilor din Romania a avertizat, acum cativa ani, asupra faptului ca miezul fructelor nu este afectat, dar coaja nu este buna in alimentatie. E-urile respective pot provoca alergii, intoxicatii, tulburari digestive, mai ales copiilor si persoanelor sensibile sau bolnave. De asemenea, dupa ce curatam fructele, este bine sa ne spalam pe maini.

Coaja fructelor poate fi injectata cu:
- E230 - difenil, bifenil - conservant artificial anit-mucegai, folsit la citrice. Este interzis in Australia, ca si in alte tari. Testele de laborator au aratat ca, in cantitati mari, poate provoca sangerari interne. Doza maxima admisa este de 0,1 mg/kg corp.
- E231 - ortofenil enol - conservant de suprafata. Produce alergii, la contactul cu pielea, in special copiilor. Se foloseste si la pere, morcovi, piersici, prune, ananas, rosii, ardei, cirese, nectarine etcC. Nu se foloseste in Australia.
- E233 - TIABENDAZOL - fungicid pentru suprafata fructelor si legumelor (citrice, mere, pere, cartofi, banane, ciuperci), dar si la carne si produse lactate. Este permis in majoritatea tarilor.
Unele substante ajun si in miez, mai ales daca fructele respective au coaja subtire. Ma intreb ce putem face in cazul rosiilor?
Deoarece astfel de substante sunt concentrate in coaja fructelor si legumelor, ar fi indicat sa curatam de coaja si merele, perele, rosiile, atat cat putem, atunci cand nu sunt cumparate de la agricultorii locali.

2 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

doctorii ne spun adesea sa mancam sanatos. dar ce anume? mai e ceva natural pe piata? fruste, legume. nimic. totul e plin de chimicale. producatorii alearga dupa profit. imediat.

Maria spunea...

Ai dreptate, mai greu gasim alimente naturale. Dar din doua rele, sa-l alegem pe cel mai mic. O parte din oferta pietei agro-alimentare este mai curata decat oferta de alimente foarte procesate din magazine. Ideal ar fi sa ai o gradina.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape