Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

29 august 2009

Afinul - Vaccinium myrtillus



Creste in zona montana, la margini de paduri, mai ales prin goluri alpine, formand tufarisuri compacte. Afinul este un arbust inalt de 30-50 cm, cu tulpini taratoare; toamna isi pierde frunzele. Are frunze ovale, lungi de 1-3 cm, cu un petiol scurt. Florile sunt de forma globuloasa, de culoare alb-roz; fructele sunt rotunde, zemoase, de culoare neagra-albastruie, brumate, cu mai multe seminte mici. Sucul afinelor este violaceu-purpuriu, cu gustul dulce-acrisor.
Recoltare: Se recolteaza frunzele si fructele, din vara pana toamna tarziu. Frunzele se usuca impreuna cu ramurile, la umbra. Fructele se intind in strat subtire, preferabil pe rame.

Indicatii terapeutice:
Afinul este antidiareic, diuretic, antiseptic urinar si intestinal, creste acuitatea vizuala, ajuta in tratamentul diabetului, al obezitatii; este antihelmintic. Dulceata este indicata copiilor anemici, celor care racesc usor. Ceaiul din frunze este indicat pentru spalaturi bucale, mai ales fumatorilor si celor cu limba incarcata. Terciul din fructe si frunze de afin se poate aplica pe pielea iritata, pe eczeme. Consumul de fructe de afin, asociat cu ceaiul din frunze este indicat suferinzilor de guta. Afinata vindeca indigestia. Confuzii: Sa nu recoltati fructele speciei Vaccinum uliginosum, care se deosebesc de afine prin sucul albicios ce-l contin, fata de sucul negru-violaceu al afinelor bune.Calitatile afinelor
- contin antioxidanti ce neutralizeaza radicalii liberi si previn imbolnavirile, imbatranirea, aparitia cancerului si a afectiunilor cardiace;
- reduc sau inlatura procesele de imbatranire;
- asigura protectie impotriva cancerelor, prin acidul elagic, care inhiba cresterea tumorilor;
- sunt o sursa bogata de fibre, potasiu si vitamina C;
- reduc colesterolul si protejeaza inima;
- previne infectiile urinare bacteriene;
- protejeaza creierul de comotii, mentin capacitatea mentala;
- previn Alzheimer, protejeaza neuronii;
- sunt cel mai bun leac pentru fortificarea ochilor, reduc tensiunea oculara, alunga oboseala si imbunatatesc vederea nocturna.
Antioxidantii dintr-o ceasca de afine  - egal cu - antioxidantii din 5 portii de mazare, morcovi, mere sau brocoli.
Afinele consumate ca atare, cat mai des, sunt o solutie optima pentru imbunatatirea starii generale a sanatatii.
Zilnic, cam o jumatate de canade afine reprezinta o cura excelenta. Se pot consuma proaspete, crude, uscate, congelate, la micul dejun (cu iaurt, cereale, in prajituri si deserturi diverse, inghetate, creme, in salate, sosuri).
Contin vitamina C, acid folic, antioxidanti puternici, flavanoide, antociani.
Antocianii, care confera afinelor culoarea indigo, sunt printre cei mai puternici antioxidanti.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape