Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

22 ianuarie 2009

Lichenii de piatra - lichenus islandicus

Creste pe stanci, in zona alpina, prin jnepenisuri. Are forma de tufa, inalta de 8-10 cm. Talul (0,5 mm grosime) are lobi plani, rasuciti sau mai mult tubulari, care, pe margini, au cili grosi, aspri. Pe fata superioara, talii sunt de culoare bruna, verde-cenusiu sau verde-masliniu, luciosi, iar pe fata inferioara culoarea este mai deschisa (cenusiu- deschis, albicios). La baza, au o culoare rosiatica si rizine (firisoare). Are un miros slab si gust puternic, mucilaginos. Se recolteaza intregul tal, numai pe vreme uscata; se curata de partile brunificate si de corpuri straine si se usuca pe cale naturala.
Principii terapeutice: mucilagii solubile in apa fierbinte, acizi lichenici, vitaminele A si B1, iod, hidrati de carbon (din care, in tarile nordice, se prepara zaharul).
Utilizare terapeutica: Datorita substantelor amare, este folosit in stimularea digestiei (in special a secretiei stomacale, biliare, pancreatice), mai mult sub forma de extract alcoolic, tonic amar, stomahic, in anorexii. Datorita mucilagiilor, care se extrag prin preparare la cald, lichenii se folosesc la tratarea bronsitelor. Industria farmaceutica extrage din licheni antibiotice, active asupra bacilului Koch. A nu se confunda cu muschiul de piatra, care este total diferit (are rizomi, frunze).

Lichenii de conifere (Parmelia furfuracea)
Creste in padurile de conifere, mai ales in cele de molid de pe versantii nordici, pe pomi (trunchi, ramuri) si pe sol. Talul are 12 cm inaltime, cu lobi moi, flexibili, bogat ramificati. Au culoare cenusiu-albicios, negru - pe partea inferioara si rosiatica - la talii tineri. Marginile sunt indoite spre interior, in forma de jgheab. Sunt aspri, cu miros difuz si gust dulce-acrisor, mucilaginos. Se recolteaza pe vreme uscata, tot timpul anului, prin desprinderea talului, cu mana.
Contine acizi alifatici si se foloseste la prepararea sapunurilor, a produselor cosmetice.

Lichenul de stejar (Evernia prunastri)
Creste pe stanci, pe pomi, de preferina pe stejar, fag, anin, mesteacan, frasin, tei, dar si pe pomii fructiferi batrani, din zonele de deal si munte. Are forma de tufa ramificata, de culoare verde-cenusiu sau galbui, cu fata inferioara albicioasa; sunt moi, flexibili. Mai este acoperit cu niste placi fainoase care imprastie o pulbere alba. Se poate recolta tot cursul anului, pe timp uscat. Are proprietati antibiotice, impotriva bacilului tuberculozei, al agentului difteriei.

Decoct antitusiv

Se prepara din lichen de piatra, dintr-o lingurita de tal la cana cu apa, la care se adauga putin bicarbonat; se beau 2 cani pe zi, simplu sau in amestec cu lapte, pentru a contracara actiunea iritant gastrica.

Macerat la rece

Se face din 3 lingurite de lichen la cana cu apa; se macereaza o zi si se bea cate 1/3 de cana, inainte de mese. Este util in bronsita, catar, expectorant. Oarecum ciudati, lichenii reprezinta, de fapt, asocierea simbiotica a unei ciuperci, a unei alge si a unei bacterii fixatoare de azot. Curioasa combinatie! Tocmai datorita acesteia, lichenii pot creste in conditii foarte vitrege. Combate varsaturile gravidelor - o lingurita la cana cu apa, cu putin bicarbonat.

Tinctura de lichen

Se macereaza, 8 zile, 20 g de lichen de piatra in 100 ml alcool de 70 de grade; se beau cate 20 de picaturi, diluate cu apa, inainte de mesele principale.

Alte specii utile de licheni:

*Branca (Lobaria pulmonaria), cu tal asemanator unui plaman, era utilizata in boli pulmonare, avand actiune emolienta, pectorala. Se folosea, popular, la tratarea brancai (gutei). * Peltigera canina - recomandat in boli hepatice si, empiric, impotriva turbarii. * Lichenul renului (Cladonia rangiferina) contin mult acid usnic, care e antibiotic, cu spectru larg asupra bacilului tuberculozei; se prepara unguente pentru boli de piele, arsuri. * Cladonia pyxidata - are aceleasi proprietati ca lichenul de piatra (islandica). * Matreata bradului (Usnea barbata) - similara cu lichenul renului.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape