Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

25 ianuarie 2009

Plante de iarna: Iedera -hedera helix

Asa cum stim, iedera este o liana agatatoare (sau taratoare, daca nu are suport) ce poate ajunge pana la lungimea de 20 de metri. Uneori, iedera acopera zidurile cladirilor. Este o planta iubitoare de umbra si umiditate,  care prefera padurile umbroase si stancile umede,calcaroase; a fost foarte mult folosita, in timpuri stravechi, in medicina traditionala. 
In scopuri terapeutice, se folosesc frunzele lobate (au 3-5 lobi) de pe ramurile sterile. 
Vracii o foloseau in afectiuni diverse, ca artrite, broniite, dezinterie, tuse, iar extern, la cataplasme pentru tratarea afectiunilor dermatologice (eczeme, arsuri solare, rani, pediculoza). 
Se recolteaza in oricare perioada a anului, dar numai frunzele sau lastarii verzi, crescuti in anul respectiv. 
Iedera este indicata in principal in astm si, in secundar, pentru tratarea bronsitelor acute si cronice, a racelilor si gripelor. 
Se foloseste mai mult sub forme de preparate farmaceutice, care au actiune antinevralgica, calmand si diminuand spasmele bronhiilor.
Compozitie chimica: saponozide, compuii polifenolici, hederine, saruri minerale, acid cafeic, zaharuri, scopolina, betacaroten, tocoferoli, 
substante estrogene etc.

Se mai foloseste iedera si astazi? 
Desigur, ca expectorant, in special. In Europa s-a aprobat tratamentul cu frunze de iedera, pentru afectiunile respiratorii amintite mai inainte, dar calitatile acestei plante nu sunt inca pe deplin confirmate. De exemplu, niste teste placebo efectuate pe un numar de 24 de copii cu astm (unii primind extract de iedera, altii - un preparat neutru inofensiv) au aratat, dupa 3 zile, o ameliorare modesta a simptomelor bolii. 
Alte studii insa nu au putut demonstra eficacitatea acestei plante. 
In schimb, alt studiu placebo a relevat faptul ca frunzele de iedera egaleaza efectul unor medicamente expectorante (ca ambroxol). Parerile sunt insa impartite.
In bronsite, tuse spastica, se folosesc mai mult tincturile sau extractele fluide. Iedera mai este indicata in mialgii parastezice, sciatice, sacroiliace, reumatice (mai ales ca unguent, dar si intern, sub forma de preparat farmaceutic).
 Extern, se mai utilizeaza ca analgezic in nevrite si celulita (pentru efectul calmant si curativ). De altfel, iedera este nelipsita din formula cremelor anticelulitice. In sindrom premenstrual, se foloseste alaturi de alte plante (coada soricelului, galbenele, iarba mare, melisa, coada racului).
Se administreaza mai mult sub forma de extract (tinctura), din care se iau cate 25 de picaturi, de doua ori pe zi, pentru copii, iar pentru adulti se recomanda cate 50 de picaturi, de doua ori pe zi.
Contraindicatii
Experienta a dovedit ca iedera, in general, nu provoaca efecte secundare. 
Numai in cazul dozelor excesive, pot aparea ameteli, vomismente. 
Nu se va folosi de catre femeile insarcinate, de catre copiii mici, suferinzii de afectiuni renale sau hipertensiune arteriala. Fructele nu se utilizeaza, fiind toxice, mai ales pentru copii. 

2 comentarii:

Unknown spunea...

felicitari pentru initiativa de a face o publicatie, ori si ce gen ar fi abordat ea :) (in afara de yellow press, bineinteles)

VIATA spunea...

Multumim pentru aprecieri si va asteptam cu noi comentarii.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape