Am selectat din vasta bibliografie a cunoscutei autoare nemtene Elena Nita Ibrian cateva retete originale de preparare a dovleacului. Nefiind supuse tratamentului termic, acestea pastreaza intacte componentele hranei vii, atat de utile organismului, mai ales in zilele de iarna. Acest tip de alimentatie este o profilaxie si totodata un remediu pentru foarte multe afectiuni cronice. Consumat crud, ca in retetele indicate, copt sau fiert, in traditionala placinta, in supe creme sau cu orez ( foarte apreciat in Italia), dovleacul (Cucurcubita maxima) reprezinta o alternativa pentru o hrana sanatoasa pe timpul iernii. Este usor diuretic si laxativ, indicat in profilaxia afectiunilor intestinale, artitice, renale, reumatice.
glitter-graphics.comCiorba de dovleac cu suc de rosii
Ciorba de dovleac turcesc cu zer
Crema de dovleac cu galbenusuri
Salata de dovleac cu varza murata
Cura cu suc de dovleac
Dovleacul, pastrat in bune conditii, ne poate fi alaturi pe toata perioada iernii, fiind un aliment puternic vitmanizant si hranitor. Se cunosc numeroase specii si varietati de dovleac sau bostan. Dovleacul sau bostanul turcesc are coaja cenusie si se foloseste mult in alimentatie, sub diferite forme. Pulpa de dovleac contine enzime, vitamine (indeosebi vitamina A), saruri minerale, hidrati de carbon, protide; semintele contin ulei (35%), protide, lecitina, rezine, enzime, cu proprietati antihelmintice.
Recomandari:vermifug, tenifug, laxativ, diuretic. Este indicat in dispepsii, constipatii, insuficienta renala si infectii ruinare, enterite, insomnii, afectiuni cardiace, diabet. Se poate consuma si sub forma de suc, un pahar pe zi, in cura de 21 de zile, dimineata pe nemancate (foarte bun laxativ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu