Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 ianuarie 2009

Retete de hrana vie cu dovleac

Am selectat din vasta bibliografie a cunoscutei autoare nemtene Elena Nita Ibrian cateva retete originale de preparare a dovleacului. Nefiind supuse tratamentului termic, acestea pastreaza intacte componentele hranei vii, atat de utile organismului, mai ales in zilele de iarna. Acest tip de alimentatie este o profilaxie si totodata un remediu pentru foarte multe afectiuni cronice. Consumat crud, ca in retetele indicate, copt sau fiert, in traditionala placinta, in supe creme sau cu orez ( foarte apreciat in Italia), dovleacul (Cucurcubita maxima) reprezinta o alternativa pentru o hrana sanatoasa pe timpul iernii. Este usor diuretic si laxativ, indicat in profilaxia afectiunilor intestinale, artitice, renale, reumatice.
glitter-graphics.comCiorba de dovleac cu suc de rosii

Ingrediente : 300 g dovleac turcesc, 1,5 l suc de rosii, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 felie de telina, 1 ceapa de apa, 1 legatura de salvie cu levantica, 75 ml ulei, 1 lingurita de pulbere din seminte de rosii, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge. Sucul de rosii se pune in castron, se adauga dovleacul curatat de coaja si ras, impreuna cu radacinoasele, pulberile, ceapa si verdeturile taiate marunt si uleiul. 

 Ciorba de dovleac turcesc cu zer

Se prepara ca la reteta precedenta, folosind aceleasi ingrediente, in afara de sucul de rosii care se inlocuieste cu zer foarte proaspat. 

Crema de dovleac cu galbenusuri 

Ingrediente: 550 pulpa de dovleac, 1 fir de praz, 1/4 varza alba, 1 morcov, 1 felie de telina, 2-3 rosii, 1 lingurita de seminte de gogosari pulbere, 1/9 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 100 ml ulei, 4-5 linguri de tarate, o legatura de verdeata, 2 galbenusuri. 

 Salata de dovleac cu varza murata 

Ingrediente: 350 pulpa de dovleac, 1 fir de praz, 250 g varza murata, o legatura de hasmatuchi cu cimbru, 1 felie de telina, 2-3 rosiii, 1 lingurita de seminte de gogosari pulbere, 1/9 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 100 ml ulei, 2 linguri de tarate, 3/4 rosii pentru decor. Dovleacul si telina se dau pe razatoare, ceapa sau prazul si verdeata se taie marunt, varza se stoarce bine in maini, nici intr-un caz nu se spala si nu se tine in apa), se taie fideluta, se amesteca cu toate produselel. Deasupra se decoreaza cu rosii sau gogosari si verdeata de sezon.

Cura cu suc de dovleac

Dovleacul, pastrat in bune conditii, ne poate fi alaturi pe toata perioada iernii, fiind un aliment puternic vitmanizant si hranitor. Se cunosc numeroase specii si varietati de dovleac sau bostan. Dovleacul sau bostanul turcesc are coaja cenusie si se foloseste mult in alimentatie, sub diferite forme. Pulpa de dovleac contine enzime, vitamine (indeosebi vitamina A), saruri minerale, hidrati de carbon, protide; semintele contin ulei (35%), protide, lecitina, rezine, enzime, cu proprietati antihelmintice. 
Recomandari:vermifug, tenifug, laxativ, diuretic. Este indicat in dispepsii, constipatii, insuficienta renala si infectii ruinare, enterite, insomnii, afectiuni cardiace, diabet. Se poate consuma si sub forma de suc, un pahar pe zi, in cura de 21 de zile, dimineata pe nemancate (foarte bun laxativ).

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape