Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

25 ianuarie 2009

Din scrinul strabunicii: Retete, leacuri, sfaturi

Rasfoirea cartilor vechi, cu foi îngalbenite ce pastreaza parfumul altor timpuri, ne poate aduce multa liniite si satisfactii, dar si informatii utile

"Chip de a scapa de betie 

O doftorie cercata, prin care suntem in stare a desvata de bauturi spirtoase pe acei care i-au biruit, nu darul, ci naravul betiei, prin carele perdem nu numai cinstea si averea, dar si sanatatea si chiar viata, impartasim aici, acum. In toata dimineata sa punem in bautura obisnuita cateva picaturi spirt de pucioasa si in curanda vreme vom avea multumirea de a vedea ca betivul fuge de talismanul sau si numai cu greata va privi la bautura aceea care i-au fost pana acum nectar si mana.

Chip de a feri branza si cascavalul de viermi
 Invaleste cascavalul sau branza in buruiana pe care o numim pojarnita, si vei vide ca nu vor face viermi. Tot aceea slujba face si frunza de mesteacan.

Cum se face apa de toporasi 
Pune 50 de dramuri de radacina de toporasi taieti mnaruntel, intr-un sip si toarna peste dansa trei litre spirt de vin curat si fara miros si 3 dramuri unt de Bergan, astupa sipul bine cu hartie si lasa-l sa steie la un loc cald 5 sau 6 zile, apoi stoarce bine radacina si strecura fluidul intr-o hartie proasta, si asa vei avea un spirt de toporasi foarte placut, care intr-un sip curat si bine astupat te tine ani intregi. 

Vin de stomah
Usuca un pumn de pelin, un pumn de potroaca, coaja de la o portocala, tae-le marunt, amesteca-le cu sase dramuri de ravnet pisat, pune-le intr-un sip bine spalat si toarna peste aceste o oca si jumatate de vin alb vechi, lasa sa stee la caldura 48 de ceasuri si ia din vinul acesta cate un paharut de rachiu, cu un ceas si jumatate inaintea mesei. Acest vin nu numai ca intareste stomahul, dar agiuta si a mistui si este mai mistuitoriu decat rachiul, care-l obicinuim inaintea mesei. 

Ca sa se faca vinul nou, vechi
Sa se puie vinul in butelci lasandu-le deserte ca de un pahar si astupandu-le la gura bine sa se pue in apa clocotita pana la 60 de grade romiur; si tiindu-se in ea doua ceasuri sa se scoata apoi si sa se imple butelcile cu vin de care au fost pus in ele si sa se astupe bine. 

Chipul de a opri sa nu incolteasca cartoflile

 Acest chip aratat de D. Vilunorei, vestit gradinar din Paris, sta intru a intinde in pod pe la sfaristul lui martie o patura de un lat de mana de groasa de cartofle si de a lasa la soare si la lumina. Aceasta espunere opreste incoltirea si le pastreaza in buna stare pana tarziu in vara si pana la iesirea cartoflelor noi. 

Chip de a te dezbata de-indata 
Acela care au baut mai mult decat radica sa manance migdale dulci si indata se va dizmeti. 

Cum se poate trezi ameteala betiei 
 Inbatatul sa inghita un paharut de cel mai tare otet si indata ca prin farmec se va trezi din a sa ameteala."(Din presa anilor 1850 - dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)

Un comentariu:

mihaela spunea...

Unde pot gasi acest spirt cu pucioasa?

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape