Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

29 august 2009

Năsturelul (Nasturtium officinale)

Înflorește primăvara devreme, imediat după topirea zăpezii. De la năsturel se folosesc frunzele, culese înainte de înflorire (dacă se culeg în perioada înfloririi, au un gust amar).
Frunzele se consumă proaspete,în salate.
Î~n scopuri terapeutice, se prepară sub formă de infuzie, decoct sau macerat, indicate în avitaminoze, diabet, constipație, afecțiuni renale. Dar numai în stare proaspătă, pentru că atunci când este uscat, nu mai are proprietăți terapeutice. Extern, se folose[te în gingivite, ulcerații ale pielii. Sucul proaspăt de năsturel se folosește în tratarea acneei, în combinație cu alte sucuri extrase din plante proaspete (din muguri de mesteacăn și din leurdă). De asemenea, sucul proaspăt de năsturel este și afrodiziac.
Să nu se confunde cu năsturașii (Bellis perenis), acei mici butonași ce se găsesc, pe timpul verii, prin iarbă, care au alte proprietăți terapeutice.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape