Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

28 ianuarie 2009

Plante care trateaza (amelioreaza) cistita (infectiile urinare)

Violetele calmeaza durerile
Din flori de violete (Viola adorata) se prepara o infuzie care contribuie la tratarea cistitelor, ca si a dermatozelor, colitei, bronistei, prin actiunea de calmare a iritatiilor mucoaselor.  

Sovarvul, planta antiseptica 
Se foloseste planta (Origanum vulgare), fara radacina, sub forma de decoct. Plantele maruntite (o lingura la cana cu apa) se fierb timp de un minut. Ajuta totodata si la alungarea racelilor, a febrei si imbunatateste digestia. 

Urzica moarta alba

Urzica alba (Lamium album) este tonica, astringenta si este deseori folosita la tratarea infectiilor urinare. Sub forma de capsule sau pulbere, se administreaza inainte de mesele principale ale zilei (cate 2 capsule sau un varf de cutit de pulbere). Sub forma de ceai preparat din flori, este indicata in cistita, leucoree, dismenoree, afectiuni ale prostatei. Se beau cate 3-4 cani pe zi, intre mese.

Mugurii de pin sunt excelenti!
Datorita proprietatilor lor antiseptice, mugurii de pin sunt de mare ajutor in cazul inflamatiilor urinare sau hepatice. Se recomanda sa se bea circa un litru de ceai pe zi, eventual, asociat cu alte plante (in special cu iarba neagra). 

Nalba mare are efect antiinflamator 
Una dintre indicatiile terapeutice ale acestei plante (Althaea officinalis) se refera la tratarea cistitelor, ca si a altor afectiuni inflamatorii ( metrite, gastrite, bronsite etc.). Se foloseste radacina, din care se prepara un decoct (prin fierberea acestora in apa, timp de trei minute) care este emolient, antiinflamator, antidiareic, antitusiv. 
 
Bactericidul Levantica 
Florile de levantica se pot folosi pe langa alte remedii mai puternice (sunt adjuvante), caci au proprietati bactericide, dezinfectante, calmante, relaxante. In special in sezonul rece, consumul constant de ceai de levantica (cate o ceaica, seara, caci aduce somnul) confera rezistenta sporita fata de virusi. 

Si socul va poate veni in ajutor 
Socul (Sambucus nigra) este cunoscut pentru efectul sau diuretic, antisudorific, depurativ, fiind folosit mai mult in tratarea racelilor, a reumatismului. Iata ca este potrivit si pentru suferinzii de cistita, fiind indicate cate 3-4 cani pe zi. Se folosesc inflorescentele, numai uscate. 

Leac popular cu rotungioara 
Mai intai rotungioara (Glechoma hederacea) a fost utilizata empiric, timp indelungat. Datorita compozitiei sale chimice, este foarte potrivita pentru tratarea cistitelor, ca si a bronsitelor, astmului, litiazei urinare, leucoreei. Se administreaza sub forma de decoct (plantele se fierb cam un minut), cate 1 litru pe zi.

Neaparat folositi iarba neagra!
Este planta care are un efect imediat asupra infectiilor urinare (cistite, colibaciloze, pielonefrite) si in prostatite. Este diuretica si contribuie la eliminarea calculilor mici (a nisipului). Concomitent, intervine si in cazul reumatismelor, celulitei, intoxicatiilor. Se foloseste sub forma de ceai preparat din muguri, dar si sub forma de tinctura sau extract glicerinat. 

Fragi si cirese 
Utilizat ca aromatizant, ceaiul din frunze de frag are virtuti mai putin cunoscute: este depurativ, detoxifiant, fiind indicat in leucoree, cistita, reumatism, dermatoze, celulita, guta si alte afectiuni. 
In schimb, ceaiul din cozi de cirese este foarte des folosit in astfel de afectiuni, si pe buna dreptate. Si ele sunt diuretice, detoxifiante. Sunt frecvent recomandate celor ce sufera de celulita, reumatism, cistita, retentie urinara, edeme, dar si in obezitate, calculi renali, nefrita. Se bea cate 1 litru de ceai pe zi; se poate administra si sub forma de pulbere sau capsule (cistita, retentie urinara, edeme). 

Porumbul, cel mai diuretic
Stigmatele (matasea) reprezinta un leac foarte uzitat pentru tratrea cistitelor si a litiazei urinare. Elimina apa din tesuturi, detoxifica, mareste diureza. Se bea sub forma de infuzie, nu prea concentrata, cate 2-3 cani pe zi.

Ceai din mai multe plante
Va recomandam sa beti zilnic minimum 1 litru de ceai preparat din levantica, flori de iarba neagra, frunze de frasin, flori de nalba si cimbru, in cantitati egale (4 linguri din amestecul de plante la 1 litru de apa)

Infectiile cronice ale vezicii urinare se pot trata si prin aromaterapie 
Pentru tratarea cistitelor, recomandam o gama de uleiuri esentiale, din care puteti alege unul sau mai multe: balsam de canad, ulei de tei, ulei de lemn de cedru, lavandina sau levantica, balsam Copaiv, ulei de telina - seminte, de terepentina, de cimbru, de coada soricelului, de pin, de santal, de leustean, de eucalipt, de musetel, de ienupar, de boswelia, de mastica, de patrunjel, ulei Niaouli. 
In cazul femeilor care sufera de leucoree, mai recomandam uleiul de isop, maghiran, iasomie, rozmarin, salvie (pe langa cele de santal, levantica, cedru, eucalipt, tei).
Aceste uleiuri volatile se administreaza sub forma de comprese (diluate, asa cum am aratat in numerele anterioare ale revistei noastre) sau se folosesc la baie ( dus). Retineti ca nu se folosesc ca atare, sub forma lor concentrata. De asemenea, femeile insarcinate si persoanele cu anumite sensibilitati trebuie sa le evite.

Recomandari igienico-dietetice

In special in cazul femeilor, infectiile urinare joase se pot croniciza usor. Pentru a evita astfel de neplaceri, tineti cont si de urmatoarele recomandari, sub rezerva neelucidarii complete a eficacitatii unora din ele:
- consumati lichide în cantitate mare (cel putin 2 litri pe zi), dar nu si atunci cand exista contraindicatii (ex. insuficienta cardiaca, hipertensiune); 
- aveti in vedere golirea completa, regulata, a vezicii;
- nu uitati de mictiune, imediat dupa contactul sexual;
- evitati igiena intima exagerata, prin care s-ar putea distruge flora vaginala normala; evitati intim-spray-urile;
- aplicati caldura, local, în cazul durerilor; 
- evitati expunerea la frig;
- consumati suc de coacaze, cate o cana, de trei ori pe zi, timp de un an; este un bun adjuvant, recomandat tuturor (numai diabeticii sa fie atenti la cantitatea de zahar); sucul de coacaze reduce frecventa infectiilor urinare, respectiv a bacteriuriei.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape