Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

22 iunie 2020

Lemnul dulce, apreciat inca din antichitate

O planta foarte apreciata din antichitate, lemnul dulce reprezinta o parte importantă a culturii egiptene. Acum este familiar în întreaga lume si are multe utilizări în medicina modernă, în special pentru a trata răceli şi probleme respiratorii.

Aceasta planta a vechilor egipteni a fost găsita si în mormântul regelui Tutankamon. Soldaţii luau lemn dulce pentru a-si potoli setea si a capata energie, pe câmpul de luptă. Unii spun că lemnul dulce a fost parţial responsabil pentru dezvoltarea imperiului egiptean!

Lemnul dulce este un arbust nativ in America de Nord şi Europa. Este si cultivat, pentru rădăcina, care are un gust dulce şi ii confera lemnului dulce proprietatile medicinale.

Proprietăţile de stimulare a energiei sunt recunoscute în medicina chineză, dar prima utilizare a fost înregistrată în Egiptul antic.

Utilizari medicale

Lemnul dulce este util pentru probleme respiratorii şi raceli. Acesta funcţionează ca un expectorant, prin drenajul mucoaselor şi lubrifierea calmanta a tractului respirator. Lemnul dulce este un ingredient important în medicamentele pentru tuse.
Chinezii adauga lemn dulce în multe combinaţii de plante, pentru a spori vigoarea fizică şi mentală. Se spune ca stimuleaza glanda suprarenală, producătoare de adrenalina, pentru a creşte nivelul de energie şi a promova o stare de bine. Este utilizat pentru a trata sindromul oboselii cronice, deşi este recomandabil să vă adresaţi medicului dacă vreti sa utilizaţi această plantă în acest scop.
Lemn dulce conţine, de asemenea, o sursa naturala de estrogen, care poate regla ciclul menstrual. De asemenea, este eficace în atenuarea simptomelor dureroase ale menopauzei şi in crampe menstruale.

Acidul glicirizic compus, găsit în lemn dulce, este de obicei folosit în Japonia pentru tratamentul şi controlul hepatitelor cronice virale, pentru scaderea transaminazelor.

Studii recente arată că acidul glicirizic ataca virusul herpestic în faza activă si este in general un anti-viral puternic. Este utilizat în formula anti-cancer Hoxsey.

Dezactivarea de enzime similare în intestin determină mucus crescut şi scăderea secreţiei de acid. Acesta inhibă Helicobacter pylori si este folosit pentru vindecarea ulcerelor duodenale si stomacale, iar în cantităţi moderate poate calma stomacul deranjat. Lemnul dulce poate fi utilizat pentru a trata ileita , sindromul de intestin permeabil , sindromul de intestin iritabil si boala lui Crohn , deoarece este antispastic. Un studiu pe animale a constatat că aspirina acoperita cu lemn dulce a redus numărul de ulcere cu 50%. Într-un studiu, extract de lemn dulce a fost utilizat pentru a trata 100 de pacienti cu ulcere gastrice (86 dintre ei nu se vindecau cu medicamente convenţionale) timp de 6 săptămâni. Ulcerul a dispărut la 22 dintre aceşti pacienţi, 90% dintre participanţi avind o stare de sanatate imbunătăţita.

Unele studii preliminare sugerează că o formulă specifică pe bază de plante, care conţine lemn dulce, numit Iberogast sau STW 5, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie. Aceasta formula mai contine menta si musetel, alte doua plante medicinale pentru indigestie.

Lemnul dulce este un tratament traditional pentru tuse si astm.

Unele studii indica faptul ca lemnul dulce poate inhiba o enzima din creier legata de hormoni de stres, care au fost asociate cu declinul mental legat de vârstă.

Un studiu a constatat că un preparat de lemn dulce poate reduce grasimea din corp. Cincisprezece persoane au consumat lemn dulce timp de 2 luni (3,5 g pe zi). Grăsimea corporală le-a fost măsurată înainte şi după tratament. S-a redus masa corporala de grăsime, dar cu toate acestea, participanţii au retinut mai multă apă. Un alt studiu a constatat că un preparat topic de acid glycyrrhetinic a fost capabil de a reduce grosimea grăsimii de pe coapse. Un al treilea studiu a descoperit ca oamenii care au luat 900 mg de ulei de flavonoizi din lemn dulce pe zi, timp de 8 saptamani, au avut diminuari semnificative ale ţesutului adipos, a scazut si greutatea corporală, indicele masei corporale şi nivelurile de colesterol LDL. Mai multe studii sunt necesare pentru a se putea afirma daca lemnul dulce într-adevăr ajută la reducerea grăsimii. Luat pe termen lung, lemn dulce prezinta o serie de riscuri pentru sănătate.

Oamenii care iau regulat cantităţi mari de lemn-dulce (mai mult de 20 g / zi) pot constata creşterea nivelului sanguin al hormonului aldosteron, care poate provoca reacţii adverse grave, inclusiv dureri de cap, tensiune arterială ridicată şi probleme cu inima. Pentru persoanele care au deja hipertensiune arterială sau boli de inima sau de rinichi, cât de puţin = chiar si 5 g / zi - poate provoca aceste reacţii adverse.

Aplicat extern, ajuta in afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul si eczemele. De obicei, se foloseste sub forma de gel, aplicat pe zona cu probleme. Într-un studiu, gelul de lemn dulce, aplicat local, a ajutat la ameliorarea simptomelor de mâncărime, umflare şi roşeaţă. Un gel cu lemn dulce de 2% a fost mai eficace decât un gel cu 1% lemn dulce.

Este bun si in caz de afte. Un mic studiu a constatat că majoritatea persoanelor cu afte, care au folosit gargara de 4 ori pe zi, cu DGL dizolvat in apa calda, si-au găsit alinarea durerii.

Deoarece radacina de lemn dulce are un gust foarte dulce, extractul este folosit ca ingredient cheie în multe tipuri de bomboane, bauturi racoritoare, lichior, ceaiuri. Se folosea in alimentatie in Marea Britanie, Tarile de jos, Italia, in tarile nordice Acest extract este, de asemenea, utilizat pentru a masca gustul nedorit in medicamente, siropuri de tuse.

Efecte adverse

- Lemnul dulce afectează sistemul endocrin , deoarece conţine izoflavone ( fitoestrogeni ), care ar putea reduce cantitatea de testosteron seric uşor, dar dacă afectează cantitatea de testosteron liber, este inca neclar.

- Consumul de lemn dulce poate preveni hiperkaliemia, dar dozele mari de acid glicirizinic şi acid glycyrrhetinic din extractul de lemn dulce poate duce la hipokaliemie şi creşteri grave ale tensiunii arteriale, un sindrom cunoscut sub numele de exces de mineralocorticoizi aparent . Aceste efecte secundare rezultă din inhibarea enzimei -11β hidroxisteroid dehidrogenază, ce face ca concentraţia de cortizol să crească. Cortizolul actioneaza ca hormon aldosteron în rinichi şi imita excesul de aldosteron, deşi aldosteronul rămâne scăzut sau normal. Pentru a reduce aceste efecte adverse grave, se fabrica si preparate deglycyrizinate de lemn dulce .

- Consumul excesiv de lemn-dulce sau bomboane lemn-dulce este toxic pentru ficat şi sistemul cardiovascular şi poate produce hipertensiune arterială şi edem . Ocazional, tensiunea arteriala a crescut , dar astfel de cazuri sunt rare si reversibile. Cele mai multe cazuri de hipertensiune din lemn dulce au fost cauzate de consumul de bomboane cu lemn dulce concentrat. Dozele de 50 de grame de lemn dulce pe zi, timp de două săptămâni, pot provoca o creştere semnificativă a tensiunii arteriale.

Comisia Europeana a sugerat că "oamenii nu ar trebui să consume mai mult de 100 mg de acid glicirizic pe zi, pentru că poate creşte tensiunea arterială sau poate cauza slabiciune musculara, oboseala cronica, dureri de cap sau umflături, niveluri mai scăzute de testosteron la barbati. "

Doza variază în funcţie de persoană, dar variaza în jurul 0.3g pe zi - pentru consumul pe termen lung. Dozele mai mari pot fi folosite pentru probleme pe termen scurt. E indicat să se consulte medicul, înainte de a începe un tratament.

In concluzie, aceasta planta va poate ajuta, dar atentie la dozaj si ...fiti prudenti.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape