Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

9 ianuarie 2009

Cunoasterea plantelor medicinale inlatura confuziile

Socul (Sambucus nigra ) 
Poate fi confundat cu socul rosu, Sambucus racemosa, planta care creste in zona montana superioara. 
Cum il putem deosebi: socul bun are maduva alba, iar la cel rosu, ramurile au maduva galbena sau bruna; florile socului bun sunt alb - galbui, iar ale celui rosu sunt galben - verzui; fructele socului bun sunt negru-violet, iar ale celui rosu, fireste, de culoare rosiatica. 
Persoanele fara experienta l-ar putea confunda si cu bozul. Cu toate ca este o planta bine cunoscuta, s-au intalnit si astfel de cazuri. De retinut ca bozul are un miros neplacut, frunzele diferite, flori cu antere purpurii, care devin negre cand se usuca. Fructele de boz sunt negre, mate, iar cele de soc sunt lucioase. Au un miros neplacut, iar daca se pun intr-un vas cu apa, aceasta se coloreaza, in circa 30 de minute; la soc, apa ramane limpede. 

Calinul (Viburnum opulus) 
Se poate confunda cu Viburnum lantana (darmozul); acesta are frunzele ovate, nelobate (intregi), florile uniforme si fructele, cand sunt coapte, de culoare neagra. De asemenea, creste pe terenuri mai uscate.

Afinul
(Vaccinium myrtillus) 
1. Se confunda uneori cu socul. La piata, unii culegatori mai aduc caldari cu soc, spunand ca sunt afine Trebuie sa retineti ca fructul de afin este o baca de culoare albastru-inchis-brumat, nu atat de lucios ca cele de soc. Afina este mai mare, globuloasa si zemoasa, cu gust pregnant acrisor. Are seminte mici, lungi de 1,2 mm, in forma de semiluna si de culoare bruna. Sucul fructului este mov. Fructele de soc sunt mai mici, mai moi si au 2-4 seminte, lungi de circa 4 mm, de forma ovala, turtite. Gustul socului este mai fad, mai putin acid, salciu.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape