Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

9 ianuarie 2009

Rizomi si radacini de plante

Hreanul
Radacinile de hrean contin cantitati importante de saruri minerale (K, Mg, Ca, Fe), glucide, vitamine. Recoltarea se face in al doilea an de la plantare. Radacinile se curata de pamant, apoi se indeparteaza frunzele si ramificatiile. Dupa recoltare, radacinile de hrean se pastreaza in straturi de nisip, la loc rece. Ca leac, radacinile sunt revulsive, diuretice, antiseptice, descongestionante, vermifuge, colagoge, purgative, fiind indicate in bronsita, pneumonie, astm, afectiuni cardiace (cardiopatii ischemice, hipertensiune arteriala). 

Obligeana

Se folosesc rizomii orizontali, dar cei care au mai mult de 1 cm grosime. Dupa recoltare, radacina se spala si se taie în bucati, se despica longitudinal si se decojeste de stratul extern. Se lasa la zvîntat cîteva zile, apoi se pune la uscat în încaperi calde. Se pastreaza în sacule]te de panza sau hartie. Uleiul volatil si acorina ii confera proprietati deosebite, fiind utila in balonari, flatulenta, colici, scleroza, hidropizie, boli de rinichi; este calmanta psihic, combate febra, dereglarile glandulare, artrita. Curata intestinele, regleaza aciditatea gastrica, metabolismul scazut, hipotonia intestinala, fiind indicat chiar si in tumori stomacale si intestinale.

Angelica
Creste spontan, pe langa ape curgatoare,in paduri montane si subalpine, sau se cultiva. 
Se utilizeaza rizomul, care este scurt si gros si radacina ramificata, de culoare brun-deschisa la exterior si albicios-laptoasa in interior. Uscata, are un miros aromat si gustul amarui. 
Plantele cultivate se recolteaza in al doilea - al cincilea an. 
Este indicata in labilitate psihovegetativa, dispepsie, varsaturi, dischinezie biliara, flatulensa, bronsita cronica, astm bronsic, aritmie extrasistolica, palpitatii, hipogalactie, dureri menstruale. 

Lemnul dulce
Este un arbust mic si creste spontan sau cultivat, pe soluri nisipoase, lutoase. Din pacate, este destul de rar, in flora spontana. Radacina si rizomii se recolteaza de la plante care au 10-15 ani de vegetatie. Este un bun expectorant, indicat in tuse, bronsita, traheita, faringita, constipatie, dispepsii de fermentatie, dismenoree, prevenirea si tratamentul gastritelor hiperacide si ulcerului gastric, infectii, spasmofilii, calculoza renala si biliara. Lemnul dulce este antioxidant, antimicrobian, antivirotic si tonifiant al sistemului imunitar. Se foloseste la indulcirea ceaiurilor, la prepararea berii si lichiorurilor. Este contraindicat hipertensivilor.

Valeriana
Dupa ce partea ierboasa a valerianei s-a uscat, se recolteaza rizomul, împreuna cu radacinile. Se pune la uscat în straturi subtiri, pentru a se usca încet, astfel mentinandu-si aroma. Calmeaza sistemul nervos, regleaza palpitatiile inimii, reduce spasmele musculare. Este indicata in diverse afectiuni cardiace, in sindrom premenstrual, gastrita. Radacina de valeriana se întrebuin]eaza sub forma de pulbere, infuzie, extract sau tinctura. 

Brusturele

Brusturele are o radacina carnoasa, bruna la exterior si albicioasa in interior. Substantele active se acumuleaza in radacina, in toamna primului an si primavara celui de-al doilea an. Dupa al doilea an dupa ce a inflorit, radacinile nu mai sunt bune, caci devin seci, lemnoase. Radacinile recoltate vara sunt lipsite de principiul activ inulina. contine cantitati mari de insulina vegetala, acid palmitic, stearic, sitosterolm, stigmasterol, saruri de potasiu, vitamine din complexul B, ulei volatil. Radacina de brusture este un bun diuretic, depurativ, antiseptic, antimicrobian, antireumatismal, antigutos, astringent, colagog, coleretic, antiaterosclerotic, hipoglicemiant, antidiabetic. Ceaiul stimuleaza functiile renale si cutanate, scade zaharul din sange. Este recomandat în diabet, boli de ficat, calculi biliari, acnee, furunculoza, eczeme, psoriazis, impetigo, gingivita, amigdalita, cresterea parului.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape