Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 mai 2010

Secretul undelor alfa

Creierul uman produce in permanenta unde cerebrale (impulsuri electrice), care se masoara dupa amplitudine si frecventa Din cate stim, in functie de frecventa, se evidenţiază patru feluri de unde: alfa, beta, delta şi teta. Un individ aflat intr-o anumita stare produce o multitudine de unde cerebrale. 

Undele alfa - visul - se situează între opt şi douăsprezece/treisprezece cicluri/secundă şi este asociat unei stări de spirit treze, relaxate, destinse. Când undele cerebrale alfa sint predominante, creierul produce o serie de substanţe chimice calmante Cei mai mulţi oameni ajung in starea alfa închizând ochii. Daca creierul produce prea multe unde alfa, apar stari frecvente de reverie, fuga din realitate. Insa la majoritatea persoanelor, undele alfa sunt insuficiente. Un ritm alfa stabil este neobişnuit la un subiect cu ochii deschişi; el poate apărea în clipa când suntem gata să adormim.Undele alfa sunt oprite de orice stimul exterior aparut brusc...


Traseul beta - constientul-  rapid, merge de la paisprezece la treizeci de cicluri/secundă. In starea de veghe undele beta sint predominante. Apar în procesul gândirii, in stările de agitaţie. Excesul induce starea de panica.

Undele delta ~  inconstientul - de la o jumătate de ciclu la trei cicluri si jumătate pe secundă — sunt asociate uneori cu boala, chiar moartea; undele sunt largi şi lente, apar în somn.Undele delta trimit si primesc mesaje la nivel inconstient. Undele delta de amplitudine mare realizeaza empatia, la psihoterapeuti, vindecatori.Ele pot indica o stare patologică, (tumoare la creier, atunci când sunt predominante în stare de veghe).

Undele teta —  subconstientul - de la patru la şapte cicluri/secundă — par a fi implicate în stările emotive, apar in somnul profund fără vise. Sunt mai rare la un subiect aflat în stare de veghe. Ele ne aduc "presimtirile". Meditatorii Zen au demonstrat predominanţa undelor teta în timpul meditaţiei lor.

* Undele alfa si undele teta predomina în stările de relaxare şi meditaţie; ele induc o stare de confort si de calm. 

* Hipotalamusul, creierul „reptilian",  primitiv, este rar folosit si involueaza. Pentru a-l activa, tot undele alfa ne vin in ajutor. 

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape