Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 ianuarie 2009

Retete uitate

Condiment pentru salate si marinate - Sos din must de struguri 
Mustul de struguri, pentru a nu fermenta, se pune pe foc direct, la flacãrã micã, pânã când cantitatea de lichid se reduce la jumãtate. Temperatura de fierbere trebuie controlatã, pentru a se evita ca zahãrul sã se caramelizeze si sã-i dea un gust amar. Sucul rezultat este bogat în sãruri minerale, enzime si zahãr nobil, îndulceste si aromatizezã fructele, aluaturile, dulciurile. Se adaugã la marinarea cãrnurilor, a pestelui, a legumelor, la sosuri pentru salatele de fructe si de cruditãti.

Kvas 
 Ingrediente: 225 g zahar, o lamaie, 8 l de apa, 2 lingurite de stafide, 25 g de drojdie, 500 g paine de secara. Puneti bucatile de paine in cuptor, incalcit la 200 grade Celsius, pana ce se usuca. Clocotiti cei 8 litri de apa, faramitati painea, puneti-o in apa, lasati deoparte 4 ore. Zdrobiti drojdia, si mai lasati 5 minute, adaugati zaharul. Amestecati ca sa se dizolve si mai lasati deoparte totul inca 15 minute. Filtrati, adugati lamaia rasa, lasati sa se odihneasca 8 ore. Strecurati din nou si puneti lichidul in sticle, in care adaugati cateva stafide, cate o bucatica de coaja de lamaie, frunze de menta - daca va plac, si depozitati-le intr-un loc racoros. Este bun de baut cand stafidele plutesc deasupra lichidului. Se pune la frigider cateva ore inainte de a fi servit.

Lichior de coriandru 
 Se iau cantitati egale (1-2 linguri) din urmatoarele seminte: coriandru, anason, fenicul, chimen. Se pun la fiert in jumatate litru de apa, timp de 5 minute. Se adauga o jumatate de kg de zahar sau miere si se mai fierbe 5 minute. Se lasa sa traga, cateva ore, acoperit, apoi se strecoara. Siropul obtinut se amesteca cu 500 ml alcool rafinat de 40 grade si se trage la sticle. Acest lichior aromat deschide pofta de mancare si stimuleaza digestia.

Otet de pere, mere si smochine

Otetul de pere se obtine prin fierberea lentã a fructelor în otet de vin de calitate. Acest otet se foloseste la marinarea cãrnii, a pestelui si a legumelor, mai ales când urmeazã sã fie preparate la grãtar. Este indicat, de asemenea, si la prepararea sosurilor pentru salate. De o calitate deosebitã este otetul preparat cu pulpã de pere dulci, având o aromã aparte. Se foloseste pentru condimentarea cãrnii, la prepararea pestelui marinat sau grill, îmbunãtãteste gustul salatelor, chiar si a celor din fructe. În acelasi mod se preparã otetul de mere, avînd aceleasi recomandãri culinare. 
Mai deosebit este otetul din smochine. Pulpa smochinelor se macereazã în otet de bunã calitate, timp de 2-3 sãptãmâni, pânã când îsi dezvoltã întreaga aromã si savoare. Este foarte bun pentru condimentarea cãrnurilor, a pestelui marinat, a preparatelor la grãtar, la salate.

Otet de miere
Pornind de la miere se obtine o bãuturã mai veche de trei milenii, otetul din miere. Acest produs antic se preparã în special din miere de salcâm. Se obtine un condiment provocator si original pentru brânzeturi si carne, pentru toate tipurile de salate. Produsul, bogat în minerale, enzime si acizi organici, constituie o optiune potrivitã pentru o alimentatie sãnãtoasã. De mai mult de trei secole, otetul de miere se obtine din propriul zahãr natural.  

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape