Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

1 aprilie 2009

Alimente ce scad colesterolul

* Exista alimente care pot determina scaderea colesterolului rau?
Selectand din mai multe diete, ne-am oprit la urmatoarele alimente:
- Fulgii de ovaz, pentru fibrele solubile - un tip de fibre care conduc la diminuarea colesterolului LDL, fara a influenta nivelul HDL (colesterolul bun). Sunt necesare 10 grame de fibre solubile pe zi pentru ca nivelul LDL sa scada cu 5 procente. Sunt studii care demonstreaza ca, pe termen mai lung, nivelul LDL a scazut cu 23 de procente. Un bol de fulgi de ovaz are 3 grame de fibre. Includeti in dieta dv. si alte alimente bogate in fibre, cum ar fi mere, pere, portocale, orz, fasole, tarate de grau, orez, secara, cartofi, morcovi, sfecla, gulii, varza, laptuci, telina, fulgi de porumb. Important este si aportul de vitamina B.
- Peste si ulei Omega 3 - conduc la scaderea LDL si cresterea HDL, la normalizarea trigliceridelor. Se recomanda 2 portii de peste pe saptamana - macrou, somon, sardine, heringi. Pentru scaderea trigliceridelor se recomanda 2 - 4 g de EPA si DHA (tipuri de ulei omega 3), dupa cum indica medicul.
- Nuci, seminte - bogate in fibre, fitonutrienti si antioxidanti ca vitamina E si seleniu, plus grasimi nesaturate. Mancati migdale, alune, nuci pecan, fistic, nuci, arahide. Nu in cantitati mari, fiind foarte bogate in calorii. Este indicat sa le presarati pe salate, deserturi etc.
- Fitosteroli (steroli din plante) care se pot gasi in pilule sau vegetale, in fructe - avocado, portocale, seminte. Acestia blocheaza absorbtia de colesterol.
- Soia - este controversata folosirea produselor de soia, in ace scop. Pe de o parte, ea inlocuieste produsele animaliere; studiile arata ca, la persoanele care au consumat soia, LDL s-a redus cu 3 %.
Se mai recomanda lecitina (galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, soia, lapte nepasteurizat) si semintele de coriandru (ca atare sau decoct).

Un comentariu:

Unknown spunea...

Voi incerca si eu sa tin cont de aceste sfaturi.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape