Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

22 ianuarie 2009

Calendarul naturii: Bradul (Abies Alba)

Acest membru al familiei Pinaceae este folosit, in medicina naturala, pentru actiunea sa anti-inflamatorie si calmanta. Bradul este un arbore fascinant, legendar. Se spune ca Sfantul Sava, find batran, s-a asezat sub un brad si, de acolo, Dumnezeu l-a luat direct in rai. Sfantul a binecuvantat arborele, ca sa fie vesnic verde. Creste alaturi de jnepeni si pini, in padurile de munte, la limita dintre fag si molid.
Cat despre utilizarea medicala, se folosesc mugurii, rasina si cetina. Mugurii se culeg primavara, la fel si boabele de rasina. Mugurii sunt o buna sursa de vitamine (C si A), iar principalul component, turpentin, contine 20 % uleiuri eterice.
In restul anului, se poate recolta cetina, dar numai ramurile de maximum 20 cm lungime, cu acele lungi de 2 cm si groase de 2-3 mm.
Indicatii terapeutice:
Ceaiurile si siropul din muguri sunt indicate in afectiuni ale plamanilor, gripa si deficit de vitamin C. Cetina este usor diuretica, stimuleaza secretiile mucoaselor si este un bun expectorant.
Extern, este revulsiva si se foloseste la bai, ca si uleiul volatil. Baile cu extracte de conifere (brad, pin, molid) sunt recomandate in diverse boli ale sistemului nervos, reumatism, nevralgii diverse.
Lotiunile de baie cu astfel de extracte calmeaza afectiunile pielii, reumatismele si tonifica nervii.

Posibile confuzii: Bradul este deseori confundat cu molidul. De aceea, trebuie sa stim ca molidul are scoarta mai rosiatica, frunzele in patru muchii, intepatoare, dispuse de jur imprejurul ramurii, iar conurile sunt aplecate (la brad, acestea sunt drepte). Insa se poate recolta si cetina de molid, in timpul iernii, ca si conurile de molid.
In iernile cu zapada putina se poate recolta si pinul (Pinus montana, Pinus silvestris), ca si ienuparul (Juniperus communis), de la care se culeg fructele (bacele) si scoarta. Din bacele de ienupar se prepara bautura cunoscuta sub denumirea de gin.

Preparate din brad

Uleiul de frunze brad
Traditional, este utilizat pentru a sustine sanatatea corpului si a reduce simptomele artritei, reumatismului, bronsitei, in caz de raceala, sinuzite, guturai, febra. Este o buna arma impotriva virusilor si bacteriilor, fiind antiseptic, anticataral, antiartritic, stimulativ. Uleiul extras din brad este aromat, racoritor, placut. Se recomanda in special bolnavilor de artrita, bronsita, febra si dureri musculare, reumatism, sinuzita.
Uleiul esential de brad
Contine santen, tricylen, a-pinen, myrcen, careen, limonen, felandren, terpinolen, borneol, terpinen-r-ol acetat, piperiton. Este folosit in aromaterapie.
De retinut ca are si cateva contraindicatii si trebuie utilizat cu atentie, pentru a nu provoca iritatii ale pielii. Uleiul nu se administreaza intern fara a exista o indicatie din partea medicului, in acest sens. Nu se aplica nediluat si nu se recomanda gravidelor, epilepticilor, sufe-rinzilor de afectiuni hepatice, iar copiilor li se aplica numai sub observatie medicala.
Uleiurile de brad se folosesc si la inhalatii, in raceli, gripe, boli de plamani.
Ceaiul de brad
Se prepara din doua lingurite de planta care se presara peste un litru de apa clocotita, apoi vasul se acopera si se lasa 10 - 15 minute. Se beau 3 cani pe zi, indulcite cu miere.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape