- In ultimul timp televiziunea, presa scrisa si radioul fac reclama intensă reflexoterapiei, dar nu enunta exact ce este si cu ce se ocupa. Domnule Ilie Onu, ce este de fapt reflexoterapia si ce poate face ea pentru omul in suferinta, care cauta alte metode de tratament ?
- Practic, reflexoterapia face parte din reflexologie, care este o ramura a medicinei orientale, reflexologia fiind astfel stiinta zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafata corpului, in general la distanta fata de organele pe care la reprezinta.
Organele sunt componente inseparabile in ansamblul organismului uman, avand legatura vasculara si energetica directa cu zonele corespunzatoare reflexogene. Cele mai folosite sunt zonele picioarelor, in care gasim proiectii ale intregului organism, inclusiv organe interne, cap, segmente musculare, etc. Reflexologia are doua componente:
a. reflexodiagnosticul (consultatia)
b. reflexoterapia
- Practic, se poate diagnostica orice afectiune, din talpa?
- Da, se pot descoperi, prin depistarea punctelor dureroase din talpi, probleme morfofunctionale ale organelor corespondente. Se urmareste harta orgenelor si se dialogheaza cu pacientul in timpul diagnosticarii, dar reflexodiagnosticul corect necesita multa experienta si studiu amanuntit din partea terapeutului. De aceea, recomand ca persoanele neavizate sau fara cunostinte de anatomie si fiziologie umana sa nu execute cest tip de terapie, pentru ca pot face mai mult rau decat bine.
- Am inteles ce e reflexodiagnosticul, dar nu ne-ati spus nimic de reflexoterapie. Ce e reflexoterapia, cu ce ajuta ea la imbunatatirea starii de sanatate?
- Reflexoterapia este practic tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase). Masajul se executa cu varful degetului mare de la mana sau cu articulatiile interfalangiene, intr-o ordine exacta si dupa o anumita grila de tratament. Profilactic, pot beneficia de aceasta metoda oamenii care adera la protectia impotriva imbolnavirilor, dorind sa-si mentina starea de sanatate optima. Ca tratament, reflexoterapia se poate utiliza pentru afectiunile morfologice si functionale:
- boli ale apartului respirator (bronsita, astm)
- boli ale aparatului cardiovascular (angina pectrorala, nevroza cardiaca, varice)
- bolile aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipatie)
- boli ale aparatului si vezicii biliare (hepatita, dischinezia si liatiaza biliara)
- bolile pancreasului (pancreatita)
- boli ale apartului renal (nefrita, cistite, litiza)
- boli endocrine (hiper si hipo tiroidism, ovare, impotenta sexula, frigiditate)
- boli metabolice si de nutritie (diabet, gata)
- boli remumatice (artroze)
- boli ale sangelui (anemii)
- boli dermatologice (psoriasis, fisuri anale)
- boli ORL (rinite)
- boli oftalmologice (conjuctivita)
- nevroze (nevroza astenica, migrene)
Astea fiind doar o parte din afectiunile care se pot trata cu reflexoterapia, mai precizez ca auotomasajul nu este eficient, datorita pozitiei adoptate de pacient.
- Cat dureraza o sedinta de refloxoterapie?
- Sedintele de reflexotarapie au timpi diferiti, datorita diversitatii afectiunilor pe care le intalnesc la pacienti, dar tin in jur de 15-25 de minute.
- De ce nu dureaza o ora, domnule Onu? Tot se aude in ultimul timp ca ora de reflexo costa atat…
- Este prea mult o ora, se supraexcita centrii nervosi din talpa, pot face rau pacientului, inducand astfel o serie de efecte adverse, trebuie sa se tina cont de grila generala de taratament si apoi se maseaza punctele “ cu probleme ”.
Si inca un lucru: NU recomand branțurile din comert, care se spun ca fac masaj reflex in talpi, pentru ca sunt ineficiente.
Reflexoterapia se face doar de oameni scoliti in domeniu, care cunosc grilele de taratament si ordinea masarii punctelor, pentru ca eficienta masajului sa fie maxima si pacientii multumiti.
"Și Dumnezeu a zis: Iată că vă dau orice plantă, aceasta este hrana voastră."
Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu