Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 ianuarie 2009

Retete de iarna recomandate de Elena Nita Ibrian:Deserturi cu fructe 

Banana este mai hranitoare decat cartoful si tot atat de hranitoare ca si carnea. Este usor digerabila, cu conditia sa fie consumata foarte coapta. Bananele sunt bogate in enzime si virtamine. Contin fosfor, magneziu, fier, zinc, taniu. Se recomanda persoanelor care lucreaza mult, celor care presteaza munci fizice si intelectuale, copiilor si varstnicilor. Banana este prielnica sistemului nervos, cresterii, echilibrului nervos. Astenicii ar putea consuma zilnic banane, amestecate cu miere. Nu este recomandata celor care sufera de diabet. 

Banane conservate in miere
Ingrediente: 1 kg de banane, 4 kg miere poliflora, 1 ramurica de busuioc. Bananele se curata de coaja, se taie felioare de aproximativ 4 mm, se pun intr-un borcan de sticla, se infasoara in hartie albastra si se lasa la macerat 6 saptamani, avand grija ca zilnic sa se agite borcanul, pentru ca bananele sa fie mereu cuprinse de miere. Dupa 6 saptamani, se scot usor feliile de banane, cu ajutorul unei palete si se pun in borcane de sticla cu foarte putin lichid. Se leaga, se eticheteaza si se pastreaza in camara la rece. Se pot consuma ca orice dulceata sau la diferite preparate dulci, simple sau combinate cu alte fructe. Mierea in care s-au macerat bananele s-a transformat intr-un sirop de banane. Se pune in sticle, deasupra se toarna un deget de alcool sau rom, sticlele se inchid ermetic, se eticheteaza si se pastreaza in camara. Se consuma ca atare, in amestec cu apa minerala sau la preparate dulci, salate de fructe, creme etc.

Afinele, nelipsite 
Consumul de afine, pe timpul iernii, va poate aduce multe vitamine si va ajuta in lupta cu radicalii liberi. Cel mai indicat este ceaiul preparat din afine uscate, la rece. Adica, fara foc. Pentru aceasta, aveti nevoie de: 1/2 lingurita de afine uscate, 2 pahare cu apa.Apa se toarna peste fructe, vasul se acopera si lasa la macerat 8 ore (de cu seara), apoi se bea intreaga cantitate de lichid, pe parcursul unei zile. Afinele contin tanin, acizi (citric, alic, tartric, benzoic), zahar, pectina, pectoza, o materie grasa, albuminoide, netrilina (o materie colorata batericida), factori vitaminici P (antacianozide). Frunzele de afin au proprietati hipoglicemiante. Sunt astringente, antiseptice, bactericide, dizolvante uric, ocrotitoare ale peretilor vasculari, antisclerotice, ameliorante ale vederii nocturne, antidiabetice. Pentru uz intern, sunt indicate in enterita, diaree, tuberculoza, constipatie, colibaciloza, sindrom entero-renal, hemoragii, tulburari circulatorii, varice, capilarita, arterita, flebita, diabet, sechele de infarct, hepatism, insuficienta biliara. Extern, se folosesc in faringite, stomatite, afte, iar ca unguent, in micoza.

Salata de banane cu pere
ingrediente: 3 banane, 4 pere, 1 lingurita de tinctura de muguri de plop negru, 1 lingura cu suc de catina, 3 linguri miere. Bannele curatate se taie felioare; perele, alese cu coaja subtire, bine coapte, parfumate, se taie sferturi. Este diuretica si laxativa.

 Portocale cu smantana
Ingrediente: 2-3 portocale, 450 g smantana, 2 linguri de faina de orez, 1 lingura de cremogen, 1 legatura de maghiran cu menta, petale rosii de trandafiri. Smantana se amesteca cu faina de orez, cu cremogenul, dupa care se toarna pe paltou. Peste acest sos se aseaza feliile de portocala. Se decoreaza cu frunze de menta sau trandafir.
 
Crema de pere cu nuci
600 g pere dulci, 5 linguri de nuci macinate, 1/2 ceasca suc de morcov, putina miere, coaja rasa de lamaie, tarate, scortisoara. Perele maruntite cu tot cu coaja se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pun in cupe, iar deasupra se presara praful de scotisoara. 

Rulou cu mere si banane 
10 linguri cremogen, 450 lapte crud, 200 unt, 2 linguri faina de ovaz sau tarate, 3 banane, 3 mere, 2 linguri de pulbere de macese. Cremogenul si pulberea de macese se inmoaie in lapte, se amesteca cu merele rase si untul spuma; se intinde pe o folie de plastic pe care s-a presarat tarata sau faina, se aseaza in strat gros de 1deget, se pun bananele la mijloc si se ruleaza.

Un comentariu:

simona spunea...

Multumesc pentru retete, in special pentru "Banane conservate in miere".

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape