“Cand vrem sa cantarim plante uscate, maruntite si pisate, trebuie sa stim ca:
- 1 lingura cu produs vegetal uscat contine:
5-7 g de radacini, tuberi, rizomi;
2-3 g frunze;
3-4 g flori;
4-5 g tulpina sau intreaga planta aeriana;
5-6 g fructe;
8-10 g seminte;
1 lingurita are 3 g de pulberi de plante (planta macinata ca un praf);
- 1 vârf de cutit contine 0,5 g de plante maruntite;
1 vârf de cutit (cca.1cm) are1 g de pulbere de plante;
- 1 pumn de plante uscate inseamna 45-50 g;
1 pumn mai mare de plante uscate -70 g;
- Cat se ia cu vârful a 2-3 degete - 2-3 g de planta pisata.
Cand avem de evaluat lichidele, le putem aprecia volumul astfel:
1 pahar mic -70 ml;
1 pahar de lichior -30 ml;
1 lingurita de cafea- 5 g apa; 6,5g sirop;
1 lingurita plina -5 ml cu lichid, iar cu miere -12 g;
1 lingurita de desert -10 g apa sau 13 g sirop;
1 lingura -15 g apa sau 20 g de sirop.
Numarul de picaturi pe 1 gram de substanta (dupa Farmacopeea Româna)
apa distilata- 20 picaturi/gram;
alcool de 60 grade -53 picaturi/gram;
alcool de 70 grade -56 picaturi/gram;
alcool de 90 grade -61 picaturi/gram;
tincturi alcoolice -55 - 60 picaturi/gram;
sirop -18 - 20 picaturi/gram.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu