
Conduita corecta se bazeaza pe diagnostic rapid si tratament, investigatii amanuntite si recuperare. Aceste leziuni cerebrale conduc la alterarea functiilor corporale corespunzatoare zonelor afectate. Astfel, dupa caz, pot sa apara paralizii, tulburari de vorbire, de vedere, de echilibru etc. Spre deosebire de alte organe, creierul nu are depozite de energie, de aceea aprovizionarea cu oxigen si glucoza trebuie sa se faca permanent si in bune conditii; 8 din 10 AVC se produc prin infarct cerebral, ca urmare a unei hipoperfuzari (irigari insuficiente) acute a creierului, datorita obstruarii (astuparii) vaselor sanguine cerebrale, prin placi de aterom. Aceste placi sunt formate din grasimi si saruri calcaroase, ce se depun progresiv pe peretii vaselor. Vasele devin tot mai inguste si mai dure. Creierul beneficiaza de o circulatie colaterala, care, pana la un punct, poate compensa blocajele din unele teritorii. In functie de durata si de gravitatea tulburarilor circulatiei cerebrale, distingem urmatoarele stadii :
- STADIUL I. - fara tulburari, deocamdata;
- STADIUL II A. - tulburari de vorbire sau tulburari tranzitorii de tip pareza(paralizie usoara, hemipareze tranzitorii), care se remit total in 24 de ore; este atac ischemic tranzitoriu;
- STADIUL II B. - simptomele de mai sus se prelungesc peste 24 de ore. Apare deficit ischemic neurologic prelungit.
- STADIUL III - Intr-un interval de patru saptamani, simptomologia se agraveaza progresiv. Este AVC progresiv.
- STADIUL IV - AVC complet cu manifestari neurologice definitive.
Un AVC are frecvente semne prevestitoare, dar atunci cand un tromb obstrueaza, ca un dop, un vas Ingustat de placa de aterom, simptomele apar brusc. Frecvent, acel tromb poate pleca din interiorul inimii bolnave de anumite afectiuni: tulburari de ritm cardiac, boli ale valvelor etc.
AVC prin hemoragie cerebrala survine mai ales la bolnavii hipertensivi. Datorita hipertensiunii, se produc dilatatii la nivelul arterelor mici din creier (microanevrisme), care pot plesni cu ocazia unei presiuni arteriale mai crescute (puseu hipertensiv) producandu-se astfel o inundare cu sange a unui teritoriu cerebral. Hemoragiile cerebrale pot fi favorizate si de boli hepatice (ciroza), precum si de utilizarea unor anumite medicamente.
Fiecare minut conteaza
Simptome si semne prevestitoare
AVC, totusi, nu este un fulger cazut din cer.
Cele mai frecvente localizari ale AVC sunt la nivelul lobului frontal si se exprima prin tulburari ale activitatii motrice si de vorbire. In lobul temporal este afectat centrul intelegerii limbii vorbite. Leziunea parietala determina tulburari de scris si de citit. In lobul occipital este afectat centrul vederii, iar leziunea creierului mic determina tulburari de echilibru. In cel putin 20% din cazuri exista simptome care prevestesc un AVC. Acestea alcatuiesc tabloul accidentului vascular tranzitoriu si sunt urmatoarele: senzatie de tulburare a unei jumatati de corp, parestezii (furnicaturi) in brate si picioare, tulburari de gandire, pierderea brusca a vorbirii sau a perceptiei auditive, pierderea acutasi tranzitorie a vederii, diplopie (dedublarea imaginii) tranzitorie, vertij cu diplopie, vertij cu dezechilibru la mers, dureri localizate la o jumatate de craniu.
Metode de investigare
- Dopplersonografia investigheaza traiectul circulatiei arteriale extra si intracraniene, putand sugera modificarile patologice.
- Duplexsonografia, prin care se vizualizeaza atat traiectul vaselor cat si fluxul sanguin din acestea.
- Angiografia: vizualizarea Rontgen cu substanta de contrast a vaselor cerebrale; comporta riscuri, de aceea a fost abandonata.
- Tomgrafia computerizata realizeaza poze succesive ale creierului in felii, facand posibila diferentierea intre un infarct cerebral si o hemoragie cerebrala.
- Rezonanta magnetica nucleara este o metoda care ofera imagini plastice si precise ale leziunii, dar este foarte scumpa.
Mai exista si alte metode, care nu tin insa de rutina, de diagnostic, apartinand cercetatorilor in domeniu.
Simptomele clasice ale uni AVC sunt: slabiciunea musculara(pareza) si reducerea sensibilitatii cutanate, localizata frecvent la un hemicorp. La fel de frecvente sunt si tulburarile de vorbire (afaziile). Afazia motorie constain faptul ca bolnavul nu se poate exprima inteligibil. In afazia senzitiva, el nu intelege ceea ce i se spune si nu intelege nici propriile cuvinte.
Cand creste pericolul si cum se reduce riscul
Sapte din zece AVC nu ar avea loc daca factorii de risc ar fi cunoscuti si indepartati la timp.
La ce trebuie sa fim atenti ?
Marin A. (42 ani) simte mereu ca e... grasut. Supraponderea si-o echilibreaza jucand tenis, iar despre dieta spune : "Mananc cu masura, dar nu ma las prea mult imbiat". Nici declansarea unei hipertensiuni arteriale (HTA) nu i-a alterat cheful de viata. Vara trecuta, fara nici un preaviz, s-a prabusit in camera lui de lucru. Cazand, a redevenit constient: jumatatea dreapta a corpului nu-l mai asculta. Diagnosticul AVC s-a pus cu usurinta: a fost vorba de o hemoragie in teritoriul unei importante artere cerebrale.
Hipertensiunea, un factor de risc central
Frecvent, HTA nici nu doare, nici nu da vreun semnal ca exista, de aceea poate fi prezenta, daca nu este supravegheata. De la 35 de ani, controlati-o cel putin o data la doi ani. Cand e necesar, luati medicamente hipotensoare, recomandate de medic si nu intrerupeti administrarea lor fara avizul medicului. Este util sa va controlati singur tensiunea, periodic. In acest scop, rugati un medic sa va instruiasca.
Diabetul creste riscul AVC. Cand diabetul, HTA si colesterolul crescut in sange se asociaza, riscul creste si mai mult. Diabetul sporeste depunerile in peretii arterelor craniene, cu atat mai mult cu cat acestea sunt ingrosate datorita hipertensiunii si cu cat grasimea in sange este mai abundenta. Valorile mari ale colesterolului sangvin sunt factori de risc pentru AVC si pentru infarct miocardic. Stenoza arterei carotide reprezinta masura riscului in AVC. Nu toti factorii de risc pot fi influentati pe cale medicala. De exemplu, varsta (peste 55 de ani creste simtitor), sexul masculin este mai predispus, de asemenea, incarcarea familiala(AVC la parinti si la frati sporeste riscul). Cunoscand acesti factori, suntem avizati sa luam masurile necesare.
Evaluarea pacientului
AVC este un diagnostic clinic, dar este necesara imagistica cerebrala pentru diferentierea ischemiei de hemoragia intracerebrala primara. Pentru a diagnostica anumite subtipuri clinice si, deci, pentru a formula un prognostic, poate fi utilizat tipul de semne neurologice, inclusiv semnele de disfunctie motorie, senzitiva sau corticala si hemianopsia. Si alte semne sunt în legatura cu rezultatele si pot fi utile pentru identificarea cauzei. Daca simptomele neurologice se remit în mai putin de 24 de ore, etichetarea diagnostica traditionala este, mai degraba, "atac ischemic tranzitor" (AIT) decât AVC. Cu toate acestea, nu toate atacurile ischemice tranzitorii sunt pur ischemice, iar multe sunt asociate cu leziuni cerebrale definitive: asadar, un termen mai adecvat este "mini-AVC".
Fiziopatologie
Ocluzia vaselor survine prin ateroscleroza, în mod caracteristic, în artera carotida interna, imediat deasupra bifurcatiei carotidei, sau prin afectarea vaselor mici, profunde, intracerebrale. Ischemia produce lezare directa prin absenta oxigenarii si a aportului nutritiv si declanseaza o cascada de evenimente neurobiochimice, care duc la largirea ariei de leziune. Ischemia este reversibila daca reperfuzia se realizeaza rapid (lucru dovedit, în prezent, prin experimente clinice), iar modificarile biochimice pot fi întrerupte prin diferite medicamente neuroprotectoare (lucru nedovedit la oameni).
Conduita de urgenta
Afectiuni care mimeazaAVC
Investigatii
Deglutitia si alimentarea
Disfagia afecteaza35% dintre pacientii cu AVC. Ea este, adesea, nerecunoscuta, dupa o forma usoarade AVC si este asociata cu rezultate nefavorabile, pe de-o parte, datorita faptului ca predispune la aspiratie si la pneumonie si, pe de alta parte, din cauza deficitului nutritional. Prezenta unui reflex de varsaturaeste un îndrumar nesatisfacator pentru siguranta deglutitiei, devenind, astfel, esentiala evaluarea exactade catre personalul specializat. Lichidele sunt mai dificil de înghitit decât semisolidele. Pacientii disfagici trebuie alimentati prin sonda nazo-gastrica sau prin sonda de alimentare percutana endoscopica, pâna ce devine sigurare luarea alimentarii orale. Majoritatea pacientilor disfagici nu necesita alimentare enterala mai mult de câteva saptamâni.
Interventia de urgenta
Situatii care impun spitalizarea
* Deficit neurologic cu durata <>
Trimiterea la clinica de boli cerebrovasculare
* AIT cu durata <>
Simptome si semne de AVC
Slabiciune unilaterala
Pierdere unilaterala a sensibilitatii sau deficit de atentie
Dizartrie izolata
Disfazie
Tulburari de vedere: Hemianopsie omonima;Cecitate monoculara; Neatentie vizuala
AVC în circulatia posterioara
Hemianopsie izolata omonima
Diplopie si divergentaoculara
Greata si voma
Necoordonare si tulburari de echilibru
Slabiciune unilaterala ori bilaterala si/sau pierderea sensibilitatii
Semne nespecifice
Disfazie
Pierderea constiente
Semne de AVC la examenul clinic
Nivel de constienta* Semne neurologice * Tensiune arteriala* Ritm si aluraventriculara* Murmur cardiac * Puls periferic * Semne sistemice de infectie sau neoplasm
Investigarea AVC
Toti pacientii: Tomografie computerizata(sau rezonanta magnetica nucleara) * Electrocardiografie * Radiografie toracica* Hemograma completa* Teste de coagulare * Concentratiile electrolitilor si creatininei
Subgrupe: Scanare carotidiana bilaterala* Ecocardiografie * Teste pentru trombofilie * Teste imunologice * Serologie pentru sifilis * Angiografie cerebrala(rareori) prof. kinetoterapeut Ilie ONU
3 comentarii:
Mama mea a suferit un AVC in 3 ianuarie, e in spital inca (azi e 18.ian). Am o nelamurire. Cand am internat-o era lucida, vorbea, dupa ce a inceput tratamentul a inceput ''sa devieze'', vorbeste aiurea si despre persoane din tineretea ei. Oare se reface?
ce este perfuzia cerebrala? va rog frumos imi puteti explica?:(
Va voi raspunde pe blog, intr-un nou material.
Trimiteți un comentariu