Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

4 februarie 2009

Leacuri naturale de iarna

 Ceaiurile obisnuite, de soc, musetel, tei etc. se beau calde (nu foarte fierbinti), indulcite cu miere. In caz de febra sau stari pre-gripale, in ceaiul de plante se adauga si cateva cuisoare, la fiert; gripa nu va mai veni. Alta metoda de alungare a guturaiului: dimineata, se inspira, de mai multe ori, biter suedez, tinand langa nas un tampon de vata imbibat cu biter: descongestioneaza caile respiratorii, alunga sinuzita. In timpul epidemiilor, tratamentul intern cu biter suedez este binevenit. Nu uitati de stimulentii imunitatii - ging seng, echinaceea, propolis, macese, catina.

Gutui, pentru bronsite
Semintele de gutui nu trebuie aruncate. Din ele se poate face un ceai emolient, dintr-o lingura de seminte la o cana cu apa. Baut cald, contribuie la fluidificarea secretiilor, usurand mult respiratia.

Cataplasme pentru bronsita acuta si cronica
Sunt eficiente clasicele comprese calde cu faina de mustar (boabe macinate), aplicate pe piept si pe gat. Se recomanda si cataplasmele cu ceai cald de cimbru, cu putin hrean ras.

Smochine si curmale
Decoctul din smochine uscate (2-3 fructe la 250 ml apa) ajuta la tratarea bronsitelor. Se beau 2 cani pe zi. Tot pentru afectiuni ale plamanului, ca si pentru tuse, se poate prepara si sirop de smochine. Se fierb 250 g smochine in 500 ml apa, pana cand lichidul scade la jumatate: se strecoara, se adauga 100 g miere, se amesteca bine, ca sa se dizolve. Se ia ca orice sirop de tuse, cate 2-3 lingurite pe zi. La fel, pentru aceleasi afectiuni, se poate face decoct din curmale.

Ciubotica cucului, un foarte bun expectorant
Din planta intreaga sau numai din flori se face o infuzie (2 lingurite la cana, nu mai mult, caci poate provoca varsaturi) din care se beau cate 2-3 cani pe zi. Radacina si rizomii plantei sunt bune pentru bronsita uscata; adaugati si radacina de lemn dulce.

Leacuri clasice: preparatele de pin
Siropul de muguri de pin, preparat acasa sau cumparat din magazinele de profil, este indicat suferinzilor de bronsita. De asemenea, si inhalatiile cu ulei volatil de pin.

Ridichea neagra
Un leac “babesc” stravechi, bun in toate felurile de tuse, raguseala, guturai, boli de plamani, este sucul de ridiche. Ridichile taiate felii sau scobite se presara cu zahar (sau se pune miere) si se lasa sa se adune siropul; se iau cate 3 - 4 lingurite pe zi.

Indicatii terapeutice in caz de:
Tuse uscata: radacina de nalba mare;Tuse convulsiva: ceai din flori de piersic; ceai de toporasi; podbal; decoct de salata verde; decoct de ceapa si lapte; decoct de usturoi (3 - 4 catei fierti, un sfert de ora, intr-o cana cu apa sau lapte, care se bea treptat, pe parcursul zilei).
Raceli, tuse: inhalatii cu cimbru, salvie, musetel sau cu adaus de ulei de eucalipt, cimbru, pin, menta; ceai de anason, lemn dulce, nalba mare radacina si podbal.Raceli: cataplasme cu hrean ras oparit, aplicate pe piept (dar nu direct pe piele).
Tuse convulsiva, bronsita, astm, raceli: ceai de cimbru si patlagina.Inflamatii respiratorii, raguseala: ceaiuri calde concentrate de flori de tei (fluidifica secretiile faringiene si bronsice).
Expectorante: infuzie de leustean, fenicul, patlagina, isop, lemn dulce, nalba, podbal, tei, urzica.Guturai: decoct de varza rosie cu miere.Impotriva tusei: sirop de ceapa sau praz, preparat din decoct concentrat si miere de albine; infuzie de ceapa cu miere; ceai de flori de lumanarica; ceai de flori de nalba mare; flori si frunze de podbal; ceai de frunze de patlagina.
Laringita, dureri in gat: ceai de plante - podbal, galbenele, tei, sanziene, patlagina si salvie.Raguseala: gargara cu decoct din amestec de plante - flori de lumanarica, flori de sanziene, de mai multe ori pe zi; tratament cu sirop de afine; ceai de anason; salvie.
Principalele plante indicate in afectiuni pulmonare, viroze respiratorii: ciubotica cucului, podbal, tei, soc, isop, cimbru, maces, catina, roinita, coaja de salcie, trifoi rosu, ceapa, coada calului, lumanarica, urzica.
Bronsita acuta: inhalatii cu ulei de ienupar; isop; cataplasme cu faina de mustar; cu apa fierbinte si otet; ceai de cimbru, nalba, pin.
Gripa: ceaiuri cu multa lamaie din soc, ghintura, tei, coaja de salcie, cimbrisor, isop, papadie, coriandru, fenicul, piper negru, cu adaus de cuisoare (condimentele duc la vindecaree rapida a bolii, in 48 de ore); baie de aburi cu cimbru; inhalatii cu flori de busuioc, sare; frectii cu oteturi aromatice din plante (otet de trandafiri, de cimbrisor); apiterapie - tinctura de propolis, miere ( bun si preventiv).

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape