Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 ianuarie 2009

Colorantii artificiali

Folosirea anumitor aditivi este certificata, acestia nefiiind daunatori, consumati in canitati mici. Dar ingerati permanent, in timp, cine stie... 
Trebuie sa avem in vedere ca acei coloranti certificati de catre organismele comptente internationale deriva din petrol, acetona sau carbune! Adaugati, câte putin, ici-colo, nu fac nici un rau (pe moment, spunem noi). Exista un pericol real, pentru ca astfel de substante se folosesc pe scara larga si le gasim in aproape tot ce cumparam, de la bomboane si dulciuri la iaurt si paine. 
Observati ce culori sunt în alimentele pe care le cumparati si puteti sti cât petrol ingerati. Unii specialisti au atras atentia ca aceste culori artificiale au efecte negative în special asupra copiilor, carora le este afectata sanatatea si dezvoltarea corporala. Multi oameni fac deseori alergii, tocmai din cauza colorantilor. Unele studii arata ca pot contribui chiar la dezvoltarea unor tumori. E drept ca nu toti oamenii care le consuma pot avea astfel de necazuri, depinde de rezistenta fiecaruia, de sensibilitate, de bagajul genetic si de multi alti factori, dar riscul exista.  
Colorantii aflati în produsele de îngrijire personala aduc alte riscuri. Unele contin impuritati de plumb, toxic pentru sistemul nervos. Unele produse, folosite uzual, contin substante alergene, iritante si carcinogene. Daca nu-i putem evita cu totul, cel putin sa avem grija, consumul sa fie redus la minimum. 
Este bine sa evitati urmatorii coloranti artificiali: 
Verde: D&C Green 5, FD&C Green 3 
Portocaliu: D&C Orange 17 
Albastru: FD&C Blue 1  
Galben: FD&C Yellow 5; FD&C Yellow 6 
Rosu: FD&C Red 3; FD&C Red 9; D&C Red 19; D&C Red 33; FD&C Red 4; FD&C Red 40
~n casa, alimentele se pot orna si colora cu produse naturale, cum ar fi sucul extras din radacinoase, frunze verzi, fructe. Avem la indemana toate culorile, oferite de natura.

Substante vatamatoare 

Continuam prezentarea substantelor chimice nocive din produsele din comert, in special din cele cosmetice si destinate curateniei si intretinerii locuintei, ce va pot afecta sanatatea.  
Isopropanol, Isopropyl Alcohol, folosit ca dezinfectant. Este toxic daca e ingerat in cantiati matri (chiar poate fi fatal), cauzeaza ameteala, stari de voma, narcoza, stari confuze, dureri de cap. 
Este o neurotoxina, cat si un toxic pentru sitemul endocrin, gastrointestinal, ficat, rinichi, piele, sistemul cardiovascular si sange. Se gaseste in foarte multe produse de curatenie, vaporii pot irita ochii si membranele respiratorii. Se foloseste ca dezinfectant si pentru curatirea obiectelor din crom. 

Amoniul este pe lista substantelor chimice toxice a EPA. Frecvent gasit in detergentii pentru spalat geamuri, produsele de scos petele, detergenti, amoniul elibereaza nitrogen in aer cand este folosit, ceea ce poate aduce unele daune ecosistemului. Este un toxic pentru sistemul gastrointestinal nervos. Iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator, poate cauza dureri de cap, ameteli, tuse, sufocari. 

Amil Acetat
este toxic pentru piele, sistemul respirator, sistemul nervos central. Este pe baza de petrol si intra in compozitia lacului pentru mobile, a vopselelor de pictat, a lacului de unghii si altor lacuri. 

APE, alchilfenol etoxilat, nu este biodegradabil, deci ameninta natura. Copiii si femeile insarcinate sunt atentionati de pericolul folosirii APE , ca si Octoxinol si Nonoxinol, caci perturba functionarea normala a hormonilor. 

Colorantii artificiali si vopselele sunt bazate pe petrol sau carbune. Acestea pot dauna mediului inconjurator si deseori porduc reactii alergice. 
Colorantii artificiali sunt toxici pentru viata animalelor acvatice (uneori fiind deversati in ape) si nu numai. La oameni, cauzeaza iritatii ale ochilor si pielii, iar destul de multi sunt carcinogeni.
  Atentie la ambalajele si jucariile cu care se joaca copiii, acestea fiind deseori prea mult timp in contact cu pielea lor sau pot fi ingerate de catre cei mai mici, care duc obiectele la gura. 
 Poate, la o prima vedere, unele din avertismentele noastre ar parea cam exagerate. Ca nu este asa o dovedeste si recentul scandal legat de compania Nestle, care, datorita colorantilor impregnati in ambalajul laptelui praf, s-a ajuns ca o parte din colorantii respectivi sa treaca in lapte. Deci, atentie, mai ales cand este vorba de sanatatea celor mici, atat de fragili.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape