Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

31 ianuarie 2009

Cum alungam raceala

Ploile, burnita si frigul dau navala peste noi, aducand raceli, guturai, gripa, bronsita. Virusii ne ataca si nu le putem rezista decat daca avem un sistem imunitar puternic. Dar cum sa ajungem aici? Sistemul nostru imunitar seamana, într-un fel, cu masinile: la început, e cât se poate de bun. Apoi, pe masura trecerii timpului, greselile si excesele noastre ne slabesc rezistenta organismului: mâncam alimente nesanatoase, pierdem noptile, nu facem miscare, suntem prizonierii stresului... La toate acestea se adauga procesul natural de îmbatranire si predispozitile genetice, e limpede ca sistemul imunitar are de înfruntat o multime de factori pentru a ne mentine sanatatea. Il putem ajuta adoptand un stil de viata sanatos, dar sa nu uitam ca o metoda sigura de activare a sistemului imunitar e gandul bun, veselia, optimismul.

Primul pas, odihna
Daca dimineata te trezesti obosit, ori nu dormi suficient, ori somnul e neodihnitor. Majoritatea oamenilor au nevoie, în medie, de 6-8 ore de somn pe noapte. Daca e vorba de calitatea somnului, la mijloc e problema sistemului imunitar, adica numarul mic al leucocitelor, celulele responsabile de anihilarea virusilor din organism.
Pentru a-ti îmbunatati somnul, fa exercitii, bea ceaiuri calmante, seara, ia 2-3 g de valeriana, care induce somnul. De asemenea, evita orice ti-ar putea perturba somnul - mâncarurile greu digerabile, alcoolul, tigarile sau exercitiile fizice efectuate la ore prea târzii.

Relaxeaza-te cu ajutorul masajului

Studii recente au demonstrat ca masajele efectuate cu regularitate asupra diferitelor parti ale corpului, timp de aproximativ 45 de minute, au proprietatea de a întari sistemul imunitar. Globulele albe devin mult mai eficiente. Scade nivelul de stress, ca si riscul de a raci.

Vinul, un elixir
Un pahar de vin natural, baut zilnic, contribuie la scaderea nivelului colesterolului. Atentie: daca se bea prea mult, sistemul imunitar are de suferit, nu mai produce anticorpi si veti fi mult mai expusi la infectii. Vinul este mai eficient baut fiert, cu adaus de miere, condimente (cuisoare, scortisoara) si coaja de lamaie sau de portocale, sau chiar diluat cu ceai de plante (tei).

Atentie la antibiotice!
Multi oameni, atunci când se confrunta cu o raceala, apeleaza imediat la antibiotice. Însa un exces de astfel de medicamente poate sa aiba efectul contrar, prin deteriorarea sistemului imunitar. Daca ai o infectie provocata de bacterii, antibioticele sunt indicate. Daca e vorba doar de o simpla raceala sau de o infectie virala, administrarea acestora este total contraindicata.

Un ajutor pretios, plantele medicinale
Uneori, acestea pot înlocui cu succes medicamentele. Cea mai eficienta, pentru prevenirea racelilor, este echinaceea care activeaza numarul leucocitelor. Planta se gaseate sub forma de ceai, tablete, capsule, tinctura si preparat homeopatic. Persoanele care sunt alergice la plante din familia margaretelor, din care face parte si echinaceea, ca si cele care sufera de lupus, artrita reumatoida sau maladia graves, trebuie sa o evite.
O alta planta cu efecte similare este ging-seng-ul, care este si tonic. Se gasesc fel de fel de preparate cu "radacina vietii", sub forma de capsule, tincturi etc.

Raceala sau gripa?

Raceala
- se instaleaza treptat:
- amigdalele sunt rosii si apare senzatia de usturime in gat;
- stari subfebrile sau febra moderata, nu mai mare de 38 de grade C;
- stranutati des, uneori tusiti;
- dureri de cap difuze;
- durerile in corp sunt rare.
Gripa
- se instaleaza brusc, cu frisoane mari;
- durerile in gat sunt puternice, radiaza in urechi si apar dificultati la inghitire;
- dureri in tot corpul, musculare si articulare;
- febra de 39 grade C sau mai mare;
- dureri de cap puternice, greata;
- tuse uscata.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape