Stim cu totii sa facem un ceai, acesta fiind cea mai frecventa si simpla forma a fitotrapiei. Dar stie toata lumea cum se face, corect?
Reteta este urmatoarea: se toarna peste plantele puse într-un vas smaltuit apa fiarta timp de 5-20 minute, se acopera si se mentine acoperit 15-30 de minute. Daca infuzia se face din planta verde, infuzarea dureaza un minut. Când infuzia are temperatura de 40 grade C, se strecoara si se filtreaza, se stoarce reziduul. Eventual, se îndulceste cu miere.

Plantele care au o anumita toxicitate se folosesc in proportiile exacte prevazute in reteta. Infuzia se pastreaza în vase de ceramica sau sticla, dar nu de pe o zi pe alta.
Cure cu ceaiuri
Cura cu ceai de cimbru
Infuzia se face din o lingurita de planta la 250 ml apa. Ajuta la tratarea durerilor nevralgice, faciale, a crampelor abdominale, stomacale, menstruale, in spasmele organelor pelviene. Asociat cu patlagina ingusta, este eficient in combaterea afectiunilor respiratorii, astmului si tusei. Ceaiul se prepara si se consuma pe loc, proaspat fiind deosebit de util.
Cura cu ceai de coada soricelului
Ajuta la reglarea ciclului menstrual, este bun in menopauza, cancer al organelor pelviene, inflamatii ale ovarelor, incontinenta urinara, leucoree. Se foloseste intern si extern.
Cura cu ceai de sanziene
Acest ceai curata rinichii, ficatul, pancreasul, splina. Ajuta in tulburarile sistemului limfatic. Este indicat in cloroza, hidropizie, junghiuri intercostale, boli de piele, rani, furunculoza, afectiuni tiroidiene, pielonefrita, afectiuni uterine. Vindeca tumorile cancerigene de pe laringe, cancerul limbii, paralizia coardelor vocale, in aceste situatii fiind de folos infuzia foarte concentrata, cu care se face gargara, de cateva ori pe zi. Elena Nita IBRIAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu