Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

17 ianuarie 2009

Preparatele fitoterapeutice

Actiunea terapeutica a plantelor medicinale se datoreaza unor substante chimice numite principii active, biosintetizate de celula vegetala. Aceste principii active au anumite proprietati fizice si chimice de mare importanta, astfel ca atunci când le folosim, trebuie sa avem in vedere pastrarea lor. Altfel, se pot altera, daca preparatele noastre nu sunt facute corect. De pilda, multe principii active ale plantelor medicinale sunt distruse sau alterate la temperaturi prea inalte sau sub influenta luminii sau altor factori exteriori.
Stim cu totii sa facem un ceai, acesta fiind cea mai frecventa si simpla forma a fitotrapiei. Dar stie toata lumea cum se face, corect?
Reteta este urmatoarea: se toarna peste plantele puse într-un vas smaltuit apa fiarta timp de 5-20 minute, se acopera si se mentine acoperit 15-30 de minute. Daca infuzia se face din planta verde, infuzarea dureaza un minut. Când infuzia are temperatura de 40 grade C, se strecoara si se filtreaza, se stoarce reziduul. Eventual, se îndulceste cu miere. Pentru unele plante, pentru a se extrage mai bine substantele active, infuzia se prepara astfel: se ia o lingurita din plantele maruntite (sau din amestecul de plante), se amesteca cu o lingura de apa rece si se macereaza 5 minute; peste acestea se adauga 250 ml de apa clocotita si se mai lasa la macerat cateva minute. Plantele medicinale contin principii greu solubile la rece. Dar la fiert, uleiurile volatile se pierd. Procentul de plante difera în functie de structura acestora, de concentratia de substante active continute, dar, mai ales, de gradul de toxicitate. Ce facem daca proportia nu este prescrisa în reteta? Se face o infuzie cu o concentratie medie, de 3% (1-2 lingurite de plante la 200-250ml de apa pentru plantele lipsite de toxicitate).
Plantele care au o anumita toxicitate se folosesc in proportiile exacte prevazute in reteta. Infuzia se pastreaza în vase de ceramica sau sticla, dar nu de pe o zi pe alta.
Cure cu ceaiuri 

Cura cu ceai de cimbru
Infuzia se face din o lingurita de planta la 250 ml apa. Ajuta la tratarea durerilor nevralgice, faciale, a crampelor abdominale, stomacale, menstruale, in spasmele organelor pelviene. Asociat cu patlagina ingusta, este eficient in combaterea afectiunilor respiratorii, astmului si tusei. Ceaiul se prepara si se consuma pe loc, proaspat fiind deosebit de util.  
Cura cu ceai de coada soricelului
Ajuta la reglarea ciclului menstrual, este bun in menopauza, cancer al organelor pelviene, inflamatii ale ovarelor, incontinenta urinara, leucoree. Se foloseste intern si extern.
 Cura cu ceai de sanziene 
Acest ceai curata rinichii, ficatul, pancreasul, splina. Ajuta in tulburarile sistemului limfatic. Este indicat in cloroza, hidropizie, junghiuri intercostale, boli de piele, rani, furunculoza, afectiuni tiroidiene, pielonefrita, afectiuni uterine. Vindeca tumorile cancerigene de pe laringe, cancerul limbii, paralizia coardelor vocale, in aceste situatii fiind de folos infuzia foarte concentrata, cu care se face gargara, de cateva ori pe zi.    Elena Nita IBRIAN

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape