Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

30 martie 2010

Începe sezonul verdeturilor și al salatelor

Verde crud, urzici, salata și verdețuri pe care le-am așteptat toată iarna. Vitamine și iar vitamine! Cuvintele sunt de prisos, astfel că e de preferat să trecem la fapte și la....cratiță.

SALATA VERDE (Lăptuca)
Se cultivă încă din antichitate și cunoaște peste 100 de varietăți. Conține vitamine (B, C, D, E), calciu, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, cloorofilă, steroli, caroten etc. În special se remarcă prin bogăția de vitamine E și C. Pentru a nu se pierde aceste elemente prețioase, salata trebuie consumată proaspătă; se poate păstra, dar la lumină, cu rădăcinile într-un vas cu apă ce trebuie schimbata de 2 ori pe zi, pentru a nu putrezi frunzele. Ținută la frigider sau în cămară, se pierd, în două zile, mai mult de jumătate din vitamine.

Salată Cezar
2 salate, 2 lingurițe de pastă de anhois (sau de alt pește), 3-4 căței de usturoi, un ou, 4 linguri de sos Worchester sau sos Soya, sare, piper, o lămâie, ulei de măsline, 150 g parmezan, crutoane.
Se spala salata și se usucă; pasta de anchois se amestecă cu usturoiul strivit și se întinde pe pereții vasului in care se face salata. Oul se fierbe in apă clocotită doar un minut și se sparge în vas, se amestecă cu sare și piPer, lămâie, sos picant - ca la maioneză. se pune parmezanul, salata ruptă, se presară deasupra crutoane și brânză.

Salata de primăvară
2 salate verzi, 2-3 gulii, 3 castraveți, o legatură de ridichi, o ceapă, ulei, lămâie, sare, piper.
Se spală salata, se scurge și se taie fiedeluță. Castraveții și ridichile se curăță, se taie felii foarte subțiri. Guliile se trec prin răzătoarea mare. se amestecă totul și se adaugă ceapa, ulei sare.

Salată verde cu smântână și ouă
2 saate, 4 linguri cu smântână, o lamâie, sare, piper, ulei, pătrunjel verde. Se prepară din sos de smântână, zeamă de lamâie, sare și piper. Putem pune și puțin zahăr. Tăiem salata verde în fâșii sau fideluță. Ouăle se taie felii subțiri și se aranjează în jurul salatei și se pune pe fiecare pătrunjel sau mărar tocat. Turnam sosul deasupra și servim imediat.

Efectele terapeutice ale salatei:
Este indicată în caz de insomnii, demineralizare, psihastenie, bronșită, astm, diabet, artrită, dismenoree, icter.
Extern, decoctul se folosește în acnee, arsuri, abcese. Salata favorizează reproducerea, fapt experimentat pe animale hrănite cu lăptuci.

RIDICHILE DE LUNĂ
Se folosesc la salate, dar și ca medicament. Conțin vitaminele B, C și P și unele minerale: iod, magneziu, sulf.

Salată de ridichi de lună
3-4 legături de ridichi, 1 ou răscpt, 203 linguri de smântână. sare.
Ridichile se taie felii subțiri, gălbenușul se dă prin sită și se freacă cu smântâna, apoi se toarnă peste ridichi. Se adaugă albușul tăiat felii, se amestecă și se presară cu marar.

Salată de ridichi rase
4 cepe tăiate solzișori, 10 ridichi de lună rase, 2-3 fire de ceapa verde, tăiate marunt.
Se amestecă toate și se adaugă un sos format din ulei de măsline și iaurt sau smântână.

Salată de ridichi cu ceapă
5 legături de ridichi, 2 fire de ceapă verde, 3-4 ouă, 2-3 linguri de ulei, 2 legături de mărar.
ceapa verde și mărarul se toacă mărunt, ridichile se taie felii. Ouăle se taie felii rotunde, se amestecă cu ulei și sare.

Prirpietățile ridichilor:
Ridichile sunt cunoscute, în medicina populară, pentru proprietățile lor pectorale, în caz de răceli și alte afecțiuni pulmonare. Ridichile de lună se folosesc ca și cele negre, pentru tratament fiind necesar sucul acestora, obținut prin presare sau, mai simplu, prin amestecarea ridichilor rase cu miere de albine.
Acest sirop ajută mult la tratarea răcelilor, la copii în special.
Ridichile mai sunt indicate împotriva litiazei biliare sau renale, datorită acțiunii lor coleretice. Sunt bune și în cazul bolilor biliare sau hepatice - colecistită, insuficiență hepatică. Și frunzele ridichilor sunt comestibile, le putem pune în salate / nu prea au gust, dar sunt bogate în vitmaine și săruri minerale. Din frunze putem face și supe-creme de primavaă.

LEURDA
Leurda este o plantă erbacee cu flori albe și miros puternic de usturoi; se mai numește ceapa ursului sau usturoi de pădure.
Frunzele, verzi și lucioase, seamănă cu cele ale lăcărmioarei. Ele răsar dintr-un bulb lunguieț învelit în membrane transparente. Are aceelași proprietăți ca și usturoiul, dar mai puternice. Este utilizată, împreună cu alte plante proaspete, în curele de primăvară.

Salată de leurdă
3 legături de lerudă, 3 ouă, 3 linguri de maioneză, sare.
Se spală frunzele de leurdă și se taie fâșii. Se amestecă cu ouă fierte taiate cubulețe, maioneză, sare după gust.

E VREMEA URZICILOR
Despre urzică se pot spune foarte multe, căci este apreciată și consumată intens, atât ca aliment cât și ca plantă de leac, sub formă de ceaiuri, tincturi și alte preparate.

Urzici cu maioneză
1 kg de urzici, 5 linguri cu naioneză, 3 căței de usturoi, hrean ras.
Urzicile se fierb în apă clocotită apoi se scurg și se toacă.
Se amestecă cu maioneza, usturoiul pisat si hreanul. Se decoreaza cu felii de ridichi.

Salate
Urzicile foarte tinere se pot utiliza și sub formă de salate, asociate cu păpădie sau lăptuci, amestecat ecu ulei și lamâie. Se opăresc doar un minut sau chiar mai puțin, pentru a îmblănzi țepii, apoi se adaugă în salată.

Caracteristicile terapeutice ale urzicilor:
Lista afecțiunilor pe care urzica le vindecă sau le ameliorează este foarte bogată, fiind unanim recomandată tuturor, de la copii la vârstnici.
Tradițional, se folosește în tratarea unor afecțiuni renale, chiar și a calculilor.
Urzicile sunt apreciate pentru proprietățile lor antianemice (au acțiune hematopoetică similară cu cea a spanacului și a preparatelor ce conțin fier), sunt hemostatice, astringente, antidiareice, antidiabetice, diuretice și colagoge.
Favorizează vindecarea eczemelor, au o influență pozitivă asupra pancreasului, prin scăderea nivelului glicemiei. Se recomandă 2-3 căni de ceai pe zi.
Mai sunt indicate în tratamentul bolilor metabolice, cum sunt reumatismul și guta, datorită eliminării acidului uric. Pentru astfel de utilizări sunt bune decocturile, din 2 linguri de plante fierte, 5 minute, în 300 ml de apă. Se vor ține cure de 3-6 săptămâni.
Acest tratament este indicat și fumătorilor, căci calmează afecțiunile gastrice provocate de tutun.
De reținut că urzicile au acțiune hipertensivă.
Atenție!
- urzica, și pentru gătit, și pentru tratamente, se folosește numai tânără.

CEAPA VERDE
Persoanele care tolerează ceapa crude ar trebui s-o consume aproape zilnic, fiind astfel ferite de infecții și beneficiind de o bună drenare a rinichilor, plămânilor, sângelui.
Oricum, primăvara ceapa este mai plăcută, mai fragedă, deci mai ușor de digerat. Ceapa fluiduzează sângele, datorită antioxidanților, care reduc formarea cheagurilor. De altfel, acțiunea antisclerotică a cepei este cunoscută încă din antichitate.
Proprietățile depurative ale cepei sporesc atunci când este asociată cu prazul. Această combinație este indicată celor care vor să slăbească cât și celor care suferă de dezechilibre glandulare sau de afecțiuni renale. Dacă îngrășarea se datorează unor tulburări hormionale și reținerii apei în organism, se recomandă să se consume cele două plante asociate, în diverse forme, cum tolerează fiecare.
De asemenea, ceapa este indicată celor care suferă de celulită, edeme, reumatism, dar și celor care se confruntă cu răceli, infecții, diabet, litiază urică, gută. Nu se recomandă persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică și tulburări intestinale.

UNTIȘORUL
Untișorul apare primăvara devreme; este o plantă mică, cu frunze rotunde, lucioase, de culoare verde intens. Se manâncă crud, adăugat în salate \este bun combinat cu ouă, ceapă verde, lamâie.
Uz medicinal:
Ca leac, sunt utilizate frunzele și rădăcinile, pentru proprietatea lor de a ameliora circulația venoasă (sunt indicate în tratamentul varicelor și a hemoroizilor).

PĂPĂDIA
Păpădia este recomandata în special persoanelor care au ficatul mărit, litiază biliară sau renală, dermatoze, reumatism. Se consumă primăvara, chiar și mai târziu, sub formă de salată, fiind tonică, aperitivă, diuretică. De altfel, este bună pentru toată lumea, și pentru copii, căci este vitaminizantă, mineralizantă, antianemică, datorită conținutului mare de clorofilă, acid folic, caroten, fosfor, siliciu, sulf. O cură de salată de păpădie, ținută în fiecare an, este deosebit de eficientă. Se pot mânca tulpinile proaspete, câte 5-6 pe zi.
Este buna și sub formă de salată, din frunze, dar fiind mai amăruie, se recomandă să se amestece cu alte salate de sezon.
Pentru persoanele care nu suportă gustul pregnant amar, se poate astfel: se spală frunzele proaspete de păpădie, se taie nu prea marunt, se lasă 10 minute într-un vas cu apă, rece. Se strecoară,se adaugă ceapă verde tocată sau usturoi verde, sare, zeamă de laămâie, ulei. Astfel se poate mânca păpădia cu mai multă ușurință.

Efecte asupra sănătătții:
Diabeticii și reumaticii pot să manânce câte 10 tulpini pe zi, atât timp cât planta este înflorită. Oamenii sensibli, bolnăvicioși, pot ține o cură de 14 zile cu tulpini de păpădie. Se vor simți revigorați, energici.
Păpădia se recomandă în tratarea celulitei, obezității, hipercolesterolemiei, în tulburări circulatorii, intoxicații, varice, arterioscleroză, diabet, intoxicații.
Rădăcina și frunzele se administrează sub formă de ceai, în aceelași afecțiuni, dar și în dezechlibre hormonale, dermatoze, digestie lentă, acnee.

SPANACUL
Spanacul, știe oricine, excelează prin conținutul de fier, și se consumă în special primăvara, pentru revigorarea organismului.
Este bogat în săruri minerale - sodiu, potasiu, calciu, magneziu, sulf, fosoofr si vitamine - B și C. Se prepară fiert la aburi sau se manâncă crud.

Salată de spanac
Se face din frunze de spanac opărite 5 minute, oua tari tocate, măsline, lămâie, sare, ulei.

Salată de spanac cu smântână
Se face cu spanac crud taiat sau opărit, amestecat cu ouă tari și un sos de smantană si lamăie.

Utlizare medicală:
Datorită conținutlui mare de săruri minerale, este indicat în anemie, scorbut, rahitism, astenie fizică și nervoasă, convalecență.
Sucul de spanac este bogat în oligoelemente, săruri minerale, vitamine. Sucul de spanacul curăță tubul digestiv și se pot vindeca chiar și constipații cronice - se beau 1-2 pahare pe zi.
Spaancul are și contraindicații:
Nu se va consuma în cantități mari de către cei cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape