Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

9 ianuarie 2009

Migdalul dulce sau amar

Migdalul este originar din zonele calduroase ale Africii de Nord, dar creste in toate regiunile calde de pe glob. Se cultiva mult, mai ales in zona mediteraniana, dar este apreciat si in zonele mai reci, ca arbore ornamental. Creste liber, spontan, in Siria si Palestina. Arborele are o inaltime medie si frunze lanceolate. Florile apar inainte frunzelor, in luna martie. Migdalul apartine aceluiasi grup de plante ca si trandafirul, prunul, ciresele (Prunae - Rosaceae). 
Exista diferite soiuri de migdale, de multe forme si marimi. 
Unii migdali au flori roz ( Amygdalus communis), care produc migdale dulci, iar altii (A. communis, var. amara) au flori mai mari, cu petale mai mult albe, roz la baza, care produc migdale amare. Aceste diferente se datoreaza conditiilor climatice.
Migdalul este mentionat in Sfanta Scriptura ca unul dintre cei mai buni arbori fructiferi de pe pamantul Canaanului. Sunt multe referiri biblice la acesta, la frumosele flori de migdal ce infloresc in Palestina, in luna ianuarie. Nuiaua lui Aaron a fost o ramurica de migdal, iar fructele de migdal au constituit motive decorative pentru sfesnicele din temple. Evreii inca mai duc ramuri de migdal inflorit la sinagogi, in timpul marilor sarbatori. 
Migdalele erau socotite “cele mai bune fructe ale pamantului”, in timpul lui Iacob. Plinius mentioneaza migdalul, intre alti pomi fructiferi ce cresc in Egipt.
Migdalele si uleiul extras din ele erau bine cunoscute in Grecia antica si in Roma. O legenda greceasca relatata de Servius arata cum Phyllis a fost preschimbata, de catre zei, intr-un migdal, pentru ca fusese parasita de iubitul ei, Demophoon, din care cauza murise de amaraciune. Cand Demophoon s-a intors, i s-a aratat un migdal desfrunzit, fara roada, in loc de iubita sa; el l-a cuprins in brate, iar sute de flori s-au deschis, ca un simbol al dragostei ce traieste si dupa moarte. 
In timpul Evului Mediu, migdalele au fost masiv importate in Europa Centrala, ajungand sa fie nelipsite din bucataria medievala, asa cum rezulta dint-un inventar din 1372, cand regina Frantei, Jeanne d'Evreux, cumparase cantitati impresionante de migdale.

Proprietati curative
Contin multa vitamina A (5,8 unitati la g), materii azotate, vitamine din grupul B, calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu. 
Este un fruct echilibrant, energetic, nutritiv, remineralizant. Anticii le-au atribuit virtuti miraculoase, dar migdalele erau in special apreciate pentru capacitatea de a preveni intoxicatiile. Plutarch arata ca un mare bautor de vin a consumat multe migdale amare pentru a scapa de intoxicatie.
Este indicat in astenii fizice si intelectuale, afectiuni nervoase, sarcina si alaptare, demineralizare, litiaza urinara, imunitate scazuta, convalescenta. 
Pasta de migdale amare poate fi folosita la spalarea pielii afectate de eczeme, pistrui, contra transpiratiei, iar sub forma de cataplasme, in caz de migrena, dureri reumatismale, colici hepatice si nefritice (contine acid cianhidric). 

Indicatii speciale
 
Desi sunt bogate in grasimi, migdalele sunt foarte potrivite pentru persoanele care au probleme cu colesterolul. Aceasta pentru ca, datorita acizilor grasi monosaturati, se produce o reducere a nivelului colesterolului. 
Sunt o buna sursa de vitamina E (unul dintre cei mai puternici antioxidanti) si sunt bogate si in calciu. 
In consecinta, migdalele asigura protectie impotriva bolilor cardiace si circulatorii si contribuie la mentinerea sanatatii oaselor.
Se impun unele precautii la consumul de migdale amare, mai ales pentru copii, datorita unor substan]e toxice. Nu mancati prea multe deodata ( se recomanda intre 6 si 15 pe zi)!

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape