Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

29 august 2009

Pedicuta (Lycopodium clavatum)


Pedicuta creste in padurile umede de brad si de molid si pasuni.
Cum o recunoastem:
Pedicuta are o tulpina lunga de 50-100 cm, care se taraste pe sol; din tulpina pornesc ramuri lungi de 5-15 cm, erecte, acoperite cu frunze mici si dese de forma unor solzi, care prezinta in varf un fir lung. Atentie la acest ultim amanunt, care se gaseste numai la specia medicinala de pedicuta. In perioada iulie - septembrie, fiecare planta are cate 2-3 spice lungi, cilindrice.
Recoltare: Se recolteaza planta intreaga si sporii, in lunile iulie-august, atunci cand spicele incep sa se ingalbeneasca. Este o planta care creste greu (in 20-30 ani se formeaza o planta matura), de aceea are nevoie sa fie protejata. Nu smulgeti niciodata planta cu tot cu radacina si nu culegeti toti indivizii de pe o anumita arie. Este indicat sa taiati numai ramurile pedicutei si sa lasati tulpina taratoare.
Pentru uscare, spicele se intind la soare; dupa cateva ore, bracteele care acopera spicele se deschid si cad sporii, sub forma unui praf galben, care se depoziteaza separat.
Indicatii terapeutice:
Sporii (pulberea) atenueaza ranile si iritatiile pielii.
Planta este diuretica, fiind foarte des indicata in reumatism, artrita, constipatie cronica, hemoroizi, hepatita, ciroza, icter, boli de rinichi, vezica, inflamatia testiculelor, crize de sciatica, nevralgii faciale, emfizem pulmonar, insuficienta respiratorie.
Ceaiul se face numai prin oparirea plantei, fara a fi fiarta.
Aplicata extern, este foarte eficienta in caz de carcei, entorse si ajuta la cresterea parului.
Contraindicatii: Supradozarea provoaca spasme intestinale.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape