Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

6 ianuarie 2009

Invataturi intru totul folositoare culese din presa anilor 1844 -1858

Chip de pastrat ouale 
Ia var stins, se toarna apa peste dansul pana va prevesti si se va satura apa, mesteca bine, apoi lasa mestecatura sa se limpezeasca, scurge apa cea limpede si toarn-o in vasul in carele ai pus ouale, incat sa prevesteasca preste dansele de vo doua degete, dupa acestea inchide ori astupa vasul bine si da-i pace la un loc de racoare, insa sa nu inghete. Prin acest chip, ouale se pot pastra mai multe luni (12, pana la 16 luni).

Folosul urzicilor
Cei mai multi oameni privesc urzicile ca pe o bureana netrebnica. Cu toate acestea, din paele lor topite ies niste fire suptiri, care, lucrate, dau o materie delicata. Din frunzele lor, cand sunt tinere, se gateste o mancare care nu numai ca este placuta ci si foarte usoara si  sanatoasa. Samanta amestecata cu nutretul cailor si face iuti, si parul lor luciu; iear radacina lor fearta cu putina peatra acra da o frumoasa vopsea galbena.

Chip de a scoate pestelui din ieaz mirosul de glod

Fiestecare stie ca pestele din ieaz are intotdeauna nu numa miros dar si gust de glod. Atata mirosul cat si gustul acesta neplacut cu totul putem sa le scoatem daca punem carbuni in apa aceea in care ferbe pestele. 

Mijloc de a face ouale inghetate bune de mancat

Pune ouae cele inghetate in apa rece, amesteca cu sare, lasa-le cateva vreme; caci apa aceasta sarata le dezgheata si le face intocmai ca acele proaspete. 

Otet de Estragon

Se iau 400 de dramuri de earba de tarhon, 50 dramuri maghiran, 50 dramuri busuioc, 100 dramuri radacina de micsunele, 100 dramuri frunza de dafin, 25 dramuri scortisoare, 15 dramuri cuisoare, 100 dramuri ceapa alba. Toate aceste a se taie marunt si se pune intr-o oala de peatra piste care se toarna 10 oca de otet foarte tare; apoi, acoperindu-se si legandu-se cu o hartie groasa, sa se lase cateva zile intr-un loc unde sa fie masurata caldura; ear vara ferbandu-se otetul sa se toarne peste buruienile zise si sa se lase 15 zile la soare. Dupa acea otetul se va strecura printr-o panza, storcandu-se drojdiile bine, si adougandu-se lipsa ce va esi de la 10 oca cu alt otet tare. Apoi puindu-se intr-o balerca de 15 oca sa se toarne in ea albus a cateva oua si cateva dramuri de clei de moron si peste doua zile dupa ce se va limpezi sa se aseze prin butelce. 

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape