Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

14 martie 2011

Feniculul şi posibilele efecte cancerigene


Datorită eficacităţii sale şi siguranţei, feniculul este indicat în tratamentul tulburărilor tractului digestiv, la sugari şi copii în special.
Ceaiurile testate în ultimii ani, spune prof. Dr. Reinhard Saller, de la Institutul de Medicina Naturală de la Universitatea din Zurich, se pot folosi fără grijă.
Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă folosită în medicina germană din sec. al 16-lea, fiind descrisă de Caspar Bauhin de la Basel (1560 - 1624) sau de Leonhart Fuchs (1501 - 1566). Utilizarea acestuia în afecţiuni ale tractului digestiv si tractulului respirator era cunoscută, dar feniculul era numit şi "planta femeilor”, folosit în tratamentul tulburărilor menstruale, amenoree, pentru secreţia de lapte. De asemenea, pe plan extern, a fost folosit într-o gamă largă de afecţiuni oculare, având un efect pronunţat anti-inflamator.
În trecut, seminţele de fenicul având un efect estrogen, au fost cazuri în care fetiţele au prezentat dezvoltarea timpurie a sânilor. Analiza acestor cazuri a arătat că era vorba de doze neobişnuit de mari, luate pe perioadă lungă, de mai multe ori pe zi (de la peste patru luni la doi ani), fiind vorba de consumul de ceai de fenicul. După stoparea consumului, simptomele s-au atenuat.
O serie de studii pe animale au fost făcute de Institutul Federal German, pentru evaluarea riscurilor, pornind de la premisa că seminţele de fenicul ar fi cancerigene, eventual genotoxice (mutagene). O discuţie similară a fost în EMEA (Agenţia Europeană pentru Medicamente), care a aprobat folosirea feniculului doar pentru copiii de peste patru ani.
"Estragolul se găseşte şi în uleiul esenţial al multor alte plante, cum ar fi tarhon, busuioc, anason. Acestea nu ar trebui eliminate complet din bucătărie noastre, spune Prof. Saller. În cadrul anchetei legate de hepatokanzerogenen (provocarea cancerului de ficat) de către estragol, un efect genotoxic a fost detectat doar la o doză de 2 g / kg. Dozele mici nu au avut nici un risc genotoxic."

În viaţa reală, un om consumă fenicul, busuioc anason sau amestecuri din mai multe substanţe. Extractele de fructe de fenicul conţin o serie de ingrediente antioxidante care sunt considerate carczinomprotective (protejează împotriva tumorilor). Mai mult decât atât, s-a demonstrat că anetolul, principala componentă a uleiului esenţial, are efect anti-oxidativ, anti-inflamatoriu şi anti-cancerigen. Spre deosebire de uleiul esential de fenicul, care este contraindicat la persoanele cu predispoziţie la epilepsie, la sugari şi copii mici, ceaiul de fenicul, pentru sugari şi copii mici, a fost confirmat ca bun, prin studii experimentale şi clinice.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape