Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

12 ianuarie 2009

Sa trecem cu bine prin iarna

Chiar daca iarna ne aduce multe bucurii, se întâmpla sa ne confruntam si cu situatii mai putin placute. Chiar si o raceala usoara sau un banal guturai ne pot strica tot cheful, asa ca, la cele mai mici simptome, ar fi bine sa actionam temeinic. Mai mult decât atât, preventia este mai indicata, caci mai multa atentie acordata sanatatii ne poate feri de multe consecinte neplacute. Iata ce va sfatuim:
Nu trebuie sa apelati imediat la antibiotice, acestea trebuie luate doar în cazuri grave. Altfel, administrate fara discernamânt, antibioticele va afecteaza imunitatea, iar atunci când va vor fi recomandate, nu vor mai avea efect, organismul obisnuindu-se cu ele. Înainte de a trece la astfel de tratamente radicale, încercati sa alungati boala prin metode naturiste. Asa cum am spus, încercati, mai întâi de toate, sa preveniti. Asadar, iata ce trebuie sa faceti când aveti…

Dureri în gât
Se face gargara, dar trebuie baute multe ceaiuri, lichidele fiind un bun drenor care alunga mai repede boala. Recomandam sa se bea zilnic câte 1 litru de ceai preparat din urmatoarele plante: cimbru, lumânarica alba, macese, menta, cretisoara. Din amestecul de plante se pun cam 4-5 linguri într-un litru cu apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute. Ceaiul se va bea caldut, îndulcit cu miere. Durerea trece mai repede daca faceti gargara cu un decoct preparat din o lingura de salvie si o lingura de levantica. Se face gargara de 2-3 ori pe zi. Amigdalele rosii revin la normal si dupa c=teva bai facute la picioare, cu apa fierbinte, sare si adaos de ceai de rozmarin sau de câteva picaturi de ulei esential de rozmarin. O alimentatie adecvata, completata cu suplimente de vitamine, va ajuta la prevenirea si tratarea amigdalitelor. Sunt indicate suplimente de beta-caroten, vitamina C, vitamina E, Acidofilus. Nu uitati de consumul de lichide, de câte 2 litri pe zi. Indicatiile sunt valabile si pentru orice început de raceala.

 Febra
Beti, înainte de fiecare masa, o cana cu ceai preparat din macese, roinita, cimbru, în care adaugati si zeama de lamâie. Alimentatia va fi cât mai usoara, bazata pe lichide. Daca simtiti nevoia, nu e rau sa tineti post; beti numai ceaiuri si sucuri de fructe. Febra nu trebuie imediat combatuta, caci aceasta crestere a temperaturii corpului indica o reactie naturala a organismului, de aparare în faza unui atac al virusilor. Înseamna ca organsimul lupta, asa ca nu o combateti, macar în primele zile. De obicei, dupa acest interval, starea de febra cedeaza, odata cu reintrarea organismului în normalitate. Daca raceala este însotita de febra si de dureri articulare, ceaiul de cretisoara este foarte indicat, ca si cel de soc. În cazul în care simtiti ca a fost afectat sistemul respirator, sunt indicate capsulele de pin si ceaiul de soc si patlagina.

Nasul înfundat
Cea mai buna solutie este inhalatia cu plante a caror eficienta a fost dovedita. Se pune la clocotit un litru de apa, se adauga doua lingurite dintr-un amestec de busuioc si chimen sau 20 de grame de ace de pin. Cu un prosop pe cap, ca sub un cort, inhalati vaporii 15-20 de minute. Se repeta procedura trei seri la rând.

Febra fuge de: 
- infuzie din flori de soc, 1-2 lingurite la cana, 3 cani pe zi, cu actiune sudorifica si de scadere a temperaturii; 
- salcie alba (contine salicilina, asemanatoare aspirinei), sub forma unei infuzii din o lingurita de coaja la o cana de apa, 3 cani pe zi; 
- sosete imbibate în alcool medicinal sau otet de mere, mentinute pe picioare timp de 20 de minute si înlocuite pâna scade febra; 
- comprese cu apa rece amestecata cu câteva picaturi de ulei esential de menta sau musetel, eucalipt, bergamota, busuioc, aplicate pe frunte, ceafa si piept, timp de 10-15 minute, apoi împrospatate de câte ori este nevoie. Gripa

Gripa poate fi evitata daca, o data intrati în iarna sau chiar din toamna, începem o cura de ceaiuri, pentru stimularea imunitatii organismului. Se vor bea, timp îndelungat, ceaiuri din cretisoara, echinaceea, salvie, roinita, iarba neagra, macese, cimbrisor. Daca simtiti ca v-a prins virusul, faceti o baie cu ulei esential de salvie si de cimbru. Nu stati în apa mai mult de 10 minute, iesiti si va înfasuratii într-un halat gros, apoi este bine ca imediat sa va bagati în patul bine încalzit. Un somn bun si boala se rispeste… 

Guturai
 

Va recomandam sa beti zilnic un ceai preparat din cimbru, eucalipt, cimbrisor, lumânarica alba. La culcare, nimic mai bun decât ceaiul de levantica, care scoate raceala si aduce somnul. 
O baie cu ulei esential de musetel si de pin va va pune pe picioare.

Durerile musculare
- infuzie din coaja de salcie alba sau decoct preparat din 2 linguri la o cana cu apa, din care se beau numai 3 linguri pe zi; 
- o baie în care ati pus 3 picaturi de esenta de levantica, 3 picaturi de bergamota si 2 picaturi de geraniu, toate cu efect sudorific si de calmare; 
- pune un saculet de pânza cu 500 grame de rozmarin sub jetul de apa (la 37 de grade) cu care umpli cada si stai timp de 20-30 de minute; 
- masaj cu un ulei de masaj cu esenta de bergamota sau rozmarin si lavanda.

Raguseala si tusea
O gargara cu infuzie calduta de tei sau musetel, în care se adauga o jumatate de lingurita cu sare de bucatarie; 
- se curata si taie felii subtiri o ridiche neagra. Se pun într-un vas de portelan, cu zahar sau miere între ele. Din sucul lasat în c=teva ore se iau cam 5-6 linguri pe zi.

Durerile de cap
 De obicei trec de la sine, odata cu scaderea febrei si estomparea gripei, dar se pot atenua folosind compresele cu apa cu câteva picaturi de esenta de lavanda, rozmarin sau menta, alaturi de ingestia infuziei de salcie alba.

Buzele uscate si crapate
Prepara o masca emolienta dintr-o lingurita de caimac de lapte fiert si o jumatate de lingurita de suc de morcovi, cu care tratezi buzele si marginea narilor. 
 
Ochii iritati 
Se pot calma cu comprese îmbibate în infuzie de albastrele, preparata din 15 g de planta la 1 litru de apa sau infuzie din flori de trandafir, o mâna de petale la 500 ml de apa.

Pilule pentru … gripa:

* Foloseste lampa de aromoterapie cu uleiuri de levantica, eucalipt, menta, cuisoare sau busuioc. 
*Mesteca în fiecare zi câteva seminte sau fire verzi de marar - este un bun protector imunitar. 
* Bea suc de mere si morcovi sau un pahar cu suc din 200 grame de lamâie, alternând cu zile în care bei trei pahare cu suc de portocale sau de rosii. 
*Renunta la numarul mare de tigari, care slabesc imunitatea cailor respiratorii. 
* Daca nu ai suc, poti mânca o jumatate de lamâie, cu acelasi efect. 
*Apeleaza cu încredere la antiviralele naturale: 
o scortisoara si cuisoarele - câte o lingurita din fiecare se infuzeaza cu 200 ml de apa si se beau 2 cani pe zi; 
o propolisul - este un antiviral, antiinflamator si un anestezic. Il poti folosi astfel: 20 de picaturi de tinctura de propolis 20% la un paharel cu suc sau lapte, de 2 ori pe zi, sau mestecat ca atare, cam 3-5 grame/zi; 
o planta Echinaceea - are efecte de stimulare a sistemului imunitar si de stabilizare a temperaturii corpului. Este recomandata toamna si iarna pentru profilaxia gripei. 
* Inconjoara-te de culoarea rosie, care combate efectele nocive ale frigului, sau de oranj si galben pentru tonifierea sistemului respirator, ameliorarea durerilor musculare.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape