Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

30 ianuarie 2009

Condimente si medicamente: Coriandrul (si reteta de curry)

Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta din familia umbellifere, originara din sudul Europei; creste pe campuri, pe malurile raurilor. La noi, mai mult se cultiva; prefera locurile insorite. Semintele se seamana in aprilie (in sera, in martie, pentru a fi mutate, in gradina, in mai).
Descriere: Este o planta anuala, cu tulpina dreapta, ramificata. Frunzele bazale sunt drepte si subtiri, celelalte fiind ovale. Florile sunt grupate, in 5 - 10 petale, de culoare mov pal, aproape albe. Semintele sunt foarte simetrice si cad pe masura ce se coc. Initial, mirosul lor este neplacut, de plosnita, dar acesta se pierde, in timp; cand se usuca, mirosul devine placut, aromat, iar de ce stau mai mult, de ce devin mai aromate. Locuitorii din Peru sunt fascinati de gustul si mirosul acestei ierbi, folosind-o mult la aromatizarea mancarurilor. Frunzele se folosesc la supe, la salate.
Istoric: Originar din Asia, este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Seminte de coriandru s-au gasit in piramidele egiptene, fiind adaugate in vin sau utilizate la tratarea bolilor de ficat si de stomac. Din sudul Europei, coriandrul a ajuns pe tot continentul, prin intermediul romanilor. In epoca descoperirilor geografice, coriandrul s-a raspandit si in America, Australia, Noua Zeelanda. Este pomenit de Hippocrate si de alti medici greci. Numele de “Coriandrum” (vine de la gandac, plosnita) a fost folosit de Pliniu, care spunea ca un tip mai bun de coriandru vine din Egipt, de unde si evreii l-au preluat. Este folosit mult ca si condiment, singur sau in amestecuri, cum este cel numit curry. In tarile nordice, semintele se amesteca in aluatul de paine, dar cel mai mult se utilizeaza la prepararea unor bauturi alcoolice - a lichiorurilor in special. Este nelipsit din distileriile de gin si din patiserii si cofetarii.
Principii active: Fructele contin ulei volatil, care e cel mai activ ingredient. Mai contin acid malic, tanini, grasimi, macro si microelemte (P, K, Ca, Mg, ZN, Co, Na, Fe, Cu). Frunzele proaspete contin cantitati importante de vitamina C, A, E, caroten. Plantele din Anglia au aroma mai fina, cele din Rusia si Germania sunt mai bogate in uleiuri. Prima data, uleiul a fost extras in 1885, in Rusia, cand s-a construit prima mare instalatie pentru extragerea uleiului volatil.
Uz medical: Coriandrul este stimulent, aromatic si carminativ. Este folosit la diverse preparate medicinale, pentru a le masca gustul dezagreabil. Pudra obtinuta din fructe macinate, extractele fluide si uleiurile sunt folosite in medicina, ca aromatizante, pentru a da un gust agreabil purgativelor. In farmacie, intra in compozitia multor produse, ca siropuri si tincturi (de senna, de rubarba, de angelica, de gentiana, lavanda). Folosite prea mult, semintele au un efect narcotic. Apa de coriandru este mult apreciata, ca un carminativ ce calmeaza colicile. Uleiul volatil are proprietati fungicide si bactericide, stomahice, carminative. Se foloseste la parfumarea sapunurilor si a altor produse cosmetice, la aromatizarea tutunului. Popular, uleiul se foloseste la cicatrizarea ranilor, a hemoroizilor. Fructele mature intra in compozitia ceaiurilor gastrice si tonic-aperitive. Ceaiul este util in dispepsii si anorexii; se prepara dintr-o lingurita de seminte proaspat zdrobite la o cana cu apa clocotita. Este indicat si in caz de digestie lenta, balonari si colici abdominale - pentru adulti, copii si chiar sugari. Infuzia concentrata este indicata pentru eliminarea viermilor intestinali; se beau cate trei cesti (circa 100 ml) pe zi, inainte de mesele principale.
Condimente preparate in casa - Curry
Luati cantitati egale de ghimbir, seminte de coriandru, nucsoara, sofran de India si mai multa pudra de Cayenne (boia de ardei rosu). Toate ingredientele se macina pentru a obtine o pudra fina, pe care o amestecati foarte bine (chiar deasupra focului, doar cat sa se infierbante putin si sa se omogenizeze). Puneti amestecul intr-o sticla cu gura larga, bine astupata, si pastrati-l intr-un loc uscat. Dupa gust, puteti adauga si alte condimente: piper, daca boiaua nu e prea iute, putin chimen si cateva cuisoare vor intregi aroma. Insa trebuie sa predomine coriandrul si nucsoara. Acest condiment cu tenta orientala da aroma placuta (si culoare, de la sofran in special) pilafului, placintelor cu carne, tocaturilor, supelor, legumelor etc. Toate condimentele se gasesc in magazine, in supermarket-uri.

Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

bine v-am gasit!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape