Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

16 ianuarie 2009

Apa si sanatatea noastra

Primul si cel mai eficace medicament este apa curata, caci are un rol enorm în mentinerea sanatatii. Asa cum stim, corpul uman este compus în principal din apa. 
Apa este vitala pentru existenta vietii, doar oxigenul este mai important pentru supravietuirea omului. Iar din batrani se spune ca de ce bem mai multa apa proaspata, de ce ne vom simti mai bine. Cu toate aceastea, multi oameni uita sau nu obisnuiesc sa bea apa, ignora acest aspect aparent lipsit de importanta. 
Din acest motiv vom raspunde, in cele ce urmeaza, la intrebarea “Ce poate face apa pentru sanatatea noastra?”

Apa nu are înlocuitori 
Orice lichide am consuma, acestea nu pot substitui apa. Sucurile, ceaiurile, cafeaua sau bauturile alcoolice nu pot compensa lipsa apei, a efectelor sale pozitive. 
Mai mult decât atât, multe din aceste bauturi pot fi chiar daunatoare. De exemplu, bauturile care contin cofeina stimuleaza producerea de adrenalina, dezhidrateaza si spoliaza corpul de vitamine si minerale. Majoritatea contin mult zahar, deci stimuleaza pancreasul si ridica nivelul insulinei. Bauturile carbogazoase sunt cele mai contraindicate, multe fiind bogate în cofeina, zahar, sodiu si acizi. Iar cele tip cola sunt agresive pentru sistemul digestiv. 
Cine vrea sa se convinga, poate experimenta singur. Pentru curatirea toaletei de rugina, exista produse speciale. Dar se poate proceda si altfel: turnati o cutie de suc cola în toaleta, lasati sa actioneze si aceasta va straluci de curatenie. Ce se intampla cu astfel de sucuri, cand ajung in stomacul nostru, nu e greu de imaginat. Totusi, fara a exagera, nu poate impune nimeni renuntarea la sucuri sau alte bauturi care va plac. Însa, nici într-un caz, nu renuntati la apa.  

Apa ajuta la slabit 
Apa poate fi cel mai important remediu pentru a mentinerea siluetei sau pentru slabit. Nu contine calorii, grasimi sau colesterol si este saraca în sodiu. Alunga foamea si ajuta la metabolismul grasimilor. Cercetari recente au demonstrat ca persoanele care nu prea beau apa se aleg cu o crestere a depozitelor adipoase, pe când la cele care beau mai multa apa, acest tip de tesuturi se reduce. 
Cu apa insuficienta, rinichii nu pot functiona normal, astfel ca o parte din reziduuri sunt împinse catre ficat. Dar cum pot influenta toate acestea slabitul? Metabolismul grasimilor este una dintre functiile primare ale ficatului, care nu poate functiona normal daca preia si reziduurile de la rinichi. Astfel, grasimile ce ar trebui metabolizate sunt stocate, si de aici, câstigul în greutate. De obicei, când tinem dieta, reducem caloriile la un nivel cât mai mic. Dar procedând astfel, reducem si apa necesara functionarii normale a corpului, caci circa 30 % din apa o luam din alimente. Avem, deci, un motiv în plus sa bem mai multa apa atunci când suntem la regim.

Retinerea de apa 
Cea mai buna cale pentru a elimina sarea este sa-i dam corpului ceea ce are nevoie. Adica apa. Unii oameni nu beau lichide, pentru ca au probleme cu retinerea lor. In realitate, se întâmpla exact invers. Apa se retine tocmai atunci când nu bem suficient. Cum anume? Corpul nostru este programat sa reactioneze în scopul supravietuirii. Daca îl privam de apa, se va simti amenintat. Iar reactia sa va fi prompta: alarma, nu am apa, trebuie sã o retin! Sa depozitez pentru zile negre. Astfel, apa se stocheaza în spatiul extra-celular iar mâinile, picioarele si fata se umfla.
Daca apelati la diuretice în mod curent, pentru a elimina surplusul de apa, mai bine opriti-va. Ca raspuns la aceasta, corpul va acumula apa, dar totodata o va elimina, împreuna cu vitamine si minerale! Este un stress pentru organismul dv. Nu apelati la astfel de medicamente, pentru a fi mai supli. Ascultati de inidicatiile medicului, care le prescrie numai în afectiuni anumite.  
Alta cauza a retinerii apei este ingestia prea mare de sodiu (sare). Pe masura ce ingeram mai mult sodiu, corpul va retine mai multa apa, pentru a-l dilua. 
Prin simpla scadere a consumului de sare si bând apa, veti obtine o considerabila diminuare a edemelor. Si nu uitati ca apa transporta excesul de sare catre rinichi.

Cum ajuta apa... 

 ...digestia 
Digestia alimentelor solide are loc în prezenta unei mari cantitati de apa. Daca corpul nu primeste suficienta, ia ce-i trebuie din sursele interne - din colon, în primul rând. Astfel apare constipatia. 

...astmul
Histamina este un factor major în reglarea cailor de folosire si distribuire a apei. Ajuta si la mecanismele de aparare ale corpului. La astmatici, nivelul histaminei scade, prin dezhidratare, mobilizând mecanismele de aparare ale corpului sa închida caile aeriene. Se poate concluziona ca astmul poate fi ajutat si prin consumul de apa. 

... rinichii 
Rinichii transport reziduuri ca acid uric, uree, acid lactic etc. Toate aceste substante se dizolva în apa. Daca aceasta este insuficienta, eliminarea nu se face complet si eficient; de aici, îmbolnavirea aparatului renal. 

... articulatiile 
Tesutul cartilaginos dintre vertebrele coloanei vertebrale contine multa apa. Cartilagiile au nevoie de apa pentru asigurarea lubrificarii, în timpul miscarii. Daca sunt bine hidratate, cele doua suprafete opuse ale articulatiei aluneca usor si astfel socurile sunt diminuate, prin reducerea frecarii. Dezhidratarea contribuie la deterioare lor. În cazul durerilor de spate, acestea se calmeaza si cu apa.
 
... creierul 

85% din tesutul creierului este apa. Suferinzii de dureri frecvente de cap, de migrene, nu prea beau apa. S-a mai constatat ca depresiile, oboseala, lipsa de concentrare, sunt legate de aceasta deficienta. Migrena de stress este un semn de lipsa de apa. Stress-ul provoaca dezhidratare, dar si dezhidratarea provoaca stress.

APA CONTRIBUIE la imbunatatirea:

Metabolismului
Apa e solventul corpului, ea normalizeaza toate functiile, inclusiv activitatea circulatorie si eliminatorie. Fiecare reactie enzimatica sau chimica a corpului are loc în prezenta apei. Apa transporta hormonii, nutrientii, oxigenul si anticorpii în circuitul sanguin si în sistemul limfatic, ceea ce face din consumul de apa o necesitate

Tonusului muscular si al pielii  
Apa nu are rol în contractia muschilor, dar previne lasarea pielii, fenomen care se accentueaza atunci când se pierde din greutate. Apa mentine tonusul pielii, o face tânara, luminoasa. 
Muschii contin multa apa. Logic, mentinerea lor înseamna si ingestie de apa. Sa adaugam si rolul de drenare a tesuturilor si cel de transport al nutrientilor în celulele musculare. Contractia muschilor este influentata de o buna digestie.  
 
Mentinerea temperaturii corpului 
Apa ne ajuta sa mentinem o anumita temperatura a corpului, în timpul transpiratiei. Transpiratia risipeste excesul de caldura si racoreste corpul. Fara apa, aceasta balanta delicata se dezechilibreaza.

Receptionati semnalele trimise de propriul corp
Senzatia de sete apare, de obicei, destul de rar, mai mult când este cald, ca semn ca suntem dezhidratati. Nu trebuie sa asteptam setea pentru ca sa bem apa. Pe motiv ca nu le este sete, multi oameni beau apa numai daca e canicula sau manânca ceva sarat. Ca trebuie sa bem minimum 2 litri de apa, zilnic, stim prea bine. Uneori e nevoie de mai mult, depinde de activitatea fizica depusa, de conditiile de mediu, de stress. 

Ce mai poate face apa: 
* atenueaza si previne o serie de afectiuni: 
  dureri surde de spate, sindromul oboselii cronice, dureri de cap, migrene, astm, alergii, colite, artrita reumatoida, depresie, hipertensiune, colesterol ridicat, mahmureala, dureri de gât, dureri musculare, dureri ale articulatiilor, constipatie, ulcer, lipsa de energie, dureri de stomac, stari de confuzie si dezorientare.  
* mentine: 
tonusul muscular, silueta, tenul clar si sanatos. 
* normalizeaza: 
temperatura corpului, elimina toxinele, asigura hranirea si lubrifierea articulatiilor, scade riscul aparitia pietrelor la rinichi, protejeaza tesuturile, organele si maduva spinarii de socuri si deteriorari. 

 * contribuie la: digestia si absorbtia hranei, la transportul oxigenului si a nutrientilor catre celule.      

Mai este de adaugat un singur lucru, extrem de important: toate aceste efecte benefice ale apei scad sau se anuleaza ( sau chiar  se transforma in efecte dezastruoase) daca bem apa murdara, cu mult clor, cu metale grele, bacterii etc. (Depre acestea, vom relata in curand.)                          Diana BOGHIAN

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape