Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

9 ianuarie 2009

Ghimbirul - condiment si medicament

Ghimbirul (Zingiber officinale) este o planta indigena, in sud-estul Asiei, si cultivata, in India, China, SUA, zona tropicala. Se foloseste radacina (rizomul), in alimentatie si fitoterapie. 
Substante active: radacina uscata contine un ulei volatil ce-i confera calitati vindecatoare, miros si aroma caracteristice. Principiile aromatice includ zingiberen si bisabolen. Compozitia uleiului volatil variaza in functie de zona in care creste planta. Medicina traditionala chineza recomanda ghimbirul, acum mai mult de 2 500 de ani, pentru afectiuni abdominale, raceli, stari de voma, diaree, reumatism. Ghimbirul este frecvent folosit in medicina ayurvedica si tibetana, pentru tratarea articulatiilor inflamate, in special a artritei. 
Indicatii terapeutice: 
De peste 2 500 de ani, ghimbirul este una din plantele medicinale importante ale medicinei asiatice. Traditional, se folosea pentru detoxifierea corpului, prin transpiratie, si pentru a calma ametelile. 
Ghimbirul este aromatic, carminativ, stimulent al tractului gastro-intestinal, diaforetic, expectorant, antiemetic, stomahic, digestiv.
Extern, provoaca o stimulare locala. 
Iata cum ne poate ajuta ghimbirul:
Actioneaza asupra sistemului digestiv: 
Este un tonic si un stimulent al sistemului digestiv. Mentine tonicitatea intestinelor, usureaza transportul substantelor prin tractul digestiv, atenueaza iritatiile peretilor intestinali, protejeaza stomacul de efectele dezastruoase ale alcoolului si ale medicamentelor anti-inflamatorii (cum ar fi ibuprofenul) si previne ulcerul. 
Ajuta in alergie si astm: 
Ghimbirul uscat ajuta la tratarea alergiilor si a astmului, cantracarand efectul factorilor ce activeaza alergiile (PAP, care favorizeaza procesele inflamatorii). 
Combate ateroscleroza si diminueaza nivelul colesterolului.
Contribuie la sanatatea articulatiilor si a intregului corp:
Amelioreaza suferinte ca artrita, bursita, limfoamele, mastoza fibrochistica, edeme, durerile - prin inhibarea productiei unor componenti ai sistemului imunitar numiti citochine, despre care se stie ca mentin, pe termen lung, tendinta la inflamatii. Stimuleaza circulatia sanguina si astfel trateaza numeroase boli, ameliorand mult durerile si umflaturile (edeme, inflamatii) in boli articulare, intre care si artrita. Studiile au aratat ca ghimbirul poate reduce durerile considerabil, fara ca pacientul sa mai sufere de pe urma efectelor secundare specifice anti-inflammatoarelor. 
Alunga ametelile si starile de voma: 
- ghimbirul actioneaza direct asupra sistemului gastrointestinal si a unei parti a sistemului nervos central care provoaca ametelile; acest efect dual duce la combaterea senzatiei de voma sau a vomismentelor. 
Combate raceala, gripa, inflamatiile gatului.
Afectiuni pe care le poate trata/ameliora ghimbirul 
Ateroscleroza, boli de inima
Sustine organismul in timpul chimioterapiei 
Migrene, dureri de cap
Ameteli matinale 
Rau de miscare 
Ameteli si vomismente dupa interventii chirurgicale
Artrita reumatoida 
Aerofagie
Laringita
Stari de voma
Constipatie
Incontinenta
Flatulenta
Colici
Spasme
Febra
Afectiuni oculare 
Astm
Ghimbirul se poate inmulti prin rizomi, din care va creste o planta inalta, cu frunze lanceolate, lungi de 15 - 30 cm, care se usuca in fiecare an. Inflorescenta creste direct din radacina, in forma unui spic din care cresc flori albe sau galbene.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant, ar as dori sa stiu daca o planta de ghimbir luata de la florarie poate inflori de mai multe ori. Eu am cumparat una acum citva ani cu floare si de atunci nu a mai inflorit. Ce trebuie sa fac sa infloreasca din nou.
Multuesc

VIATA spunea...

Ghimbirul crește bine și fructifică în zone subtropicale. Se folosesc rizomii, după 10 luni de la plantare.
Cred că trebuie să schimbați pământul din ghiveci, ocazie cu care veți vedea dacă puteți recolta și rizomi, pe care ii puteti folosi în scopuri medicinale numai dacă nu ați folosi îngrășăminte. Bănuiesc că vă interesează florile.
Planta preferă căldura și umiditatea.
Vara se udă din abundență - solul să nu se usuce, eventual pulverizați apă pe frunze - iarna mai puțin, aproape uscat, pt. că iarna are nevoie de repaus. Frunzele mor.
Cred că trebuie să replantați un rizom la primăvară.
Ghimbirul preferă un loc ferit de curent, cu lumina soarelui filtrată, o incăpere calda, umiditate si sol umed, bogat.
Ghimbirul nu rezistă la ger, la soare direct, vânturi puternice, şi nici solul foarte îmbibat cu apă.,
Putem obține o plantă punând - primăvara - un rizom in pământ de flori umed, bogat in nutrienți, ținut la căldură.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape