Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

24 ianuarie 2009

Ghimbirul ca medicament (II)

As cum aratam in prima parte a informatiilor referitoare la aceasta planta minunata, influenta sa asupra organismului uman este multipla si benefica. 
Mai adaugam ca, fata de datele prezentate anterior, ghimbirul contine si o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.
Ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie. S-a mai observat ca, folosit zilnic, imbunatateste nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze - ALT si aspartat aminotransferaze - AST). 

Ghimbirul este utilizat in tratamente de tip Ayurveda 
Ghimbirul este una dintre plantele importante folosite in Ayurveda, care il recomanda ca analgezic, antiemetic, aromatic, afrodisiac, carminativ, diaforetic, digestiv, expectorant, tonic, colagog, stimulant. 
Este considerat un medicament - minune, un leac universal, folosit in foarte multe remedii. Luat cu sare - reduce vayu, cu zahar - reduce Pitta, cu miere - reduce Kapha, dupa cum indica fiecare afectiune.

Cum se foloseste ghimbirul 
Indigestie si inapetenta:
 Se amesteca parti egale de suc de ghimbir, lamaie si sare. Se ia inainte de mese. Daca luati ghimbir si sare, inainte de masa, se curata limba si gatul, creste apetitul si produce o senzatie placuta. 
Ulei pentru sciatica si reumatism: Se recomanda uleiul Saindha vadya Taila - produs de tip Ayurveda .
Pentru afectiuni biliare: Amestecati 2 parti de suc de ghimbir cu 7 parti lapte, apoi fierbeti pana scade la jumatate; adaugati zahar si beti inainte de culcare. Alternativ, combinati cantitati egale de sucuri de ghimbir, mango, zahar, lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate si beti dimineata.  
Pentru inflamatii ale gatului, tuse, laringita: Mestecati bucati de ghimbir proaspat.
In caz de diaree: Frecati buricul cu suc de ghimbir.
Pentru diabetici: Luati zilnic suc de ghimbir, de doua ori.
In caz de dispepsii, pierderea apetitului si hemoroizi: Se recomanda Samasarkara Churna sau Saubhagya Sunti (carminativ, tonic).
 Ameteli, vomismente: Mancati ghimbir, ca atare, sau preparati o combinatie de suc de ghimbir si suc de ceapa. 
Pentru dureri de cap cu substrat nervos: Suc de ghimbir amestecat cu lapte, folosit ca inhalant.
Dureri de stomac, intestine: Infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau luati un amestec de rasina si pudra de ghimbir.
Pentru ameliorarea reumatismului cronic:
Faceti o infuzie din ghimbir uscat. Se bea cald, inainte de culcare. Se acopera corpul cu o patura, pentru a se produce transpiratie.
Hidropizie, ciroza recenta: Medicina Ayurvedica indica sucul extras din ghimbir proaspat, in doze crescatoare, care actioneaza ca un diuretic puternic. Este indicat in ascite; pacientul va elimina cantitati crescute de urina, pe masura maririi gradate a dozei. Acest remediu nu este indicat in tratarea edemelor de natura cardiaca, iar in cazurile vechi de ciroza, cu ascite, nu are efect. Medicina Ayurvedica arata ca ghimbirul proaspat, administrat corect, este benefic in cazuri recente de ciroza, ascite si hidropizie a membrelor inferioare. 
Reumatism: Remediul Sunta Ghrita, ayurvedic, indicat in reumatism, contine si ghimbir.
Calmarea durerilor de cap: Faceti o pasta din ghimbir uscat cu apa sau gel de aloe; aplicati-o pe frunte, seara. 
Pentru dureri de dinti: Faceti o pasta din pudra de ghimbir si gel de aloe cu apa; aplicati-i pe fata, pe partea dureroasa.
Calmarea durerilor: Amestecati pudra de ghimbir cu ulei de ricin si aplicati pe zona dureroasa. 
Alte combinatii: Tonic din ghimbir si rubarba, bun pentru digestie, si pentru copii.
 
Mod de administrare:

* Pentru stomac: 2-4 grame de radacina uscata, de trei ori pe zi; tinctura se administreaza cate 1,5-3 ml de trei ori pe zi. 
* Pentru tratarea ametelilor: o doza unica, de 250 mg la 2-3 ore, pana la 1 gram pe zi.
Preventiv, pentru rau de miscare, se folosesc tabletele sau capsulele, ca si extractele lichide, din care se ia cu doua zile inainte de a pleca la drum.
* Ghimbirul proaspat se poate aplica pe zona dureroasa, calmand durerile, spasmele, crampele. Pur si simplu taiati cateva felii de radacina proaspata, opariti-o cu apa clocotita, apoi imbibati o compresa cu acest ceai si puneti-o pe zona dureroasa, cat de cald suportati. Este un tratament rapid, ideal pentru gat intepenit, umeri durerosi si alte dureri articulare sau musculare. 
* La gatit, ghimbirul se adauga la preparatele cu carne, pentru a detoxifica si a usura asimilarea. 
* Ceaiul preparat din ghimbir proaspat trebuie baut la primele semne de raceala; adaugati miere. Ceaiul ajuta si in caz de indigestie.
 
Precautii si contraindicatii:
Ghimbirul nu va fi folosit de catre persoanele cu inflamatii ale stomacului sau plamanilor. 
Efectele secundare sunt rare si apar atunci cand se foloseste fara discernamant. 
Totusi, exista persoane sensibile, carora le poate provoca arsuri la stomac. 
 In cazul femeilor insarcinate, se recomanda prudenta; se poate administra ghimbir, impotriva greturilor si ametelilor, dar nu pe termen lung. 
Persoanele cu pietre la fiere trebuie sa se sfatuiasca cu medicul inainte de a lua ghimbir (este colagog).
Ghimbirul este contraindicat celor ce au greturi matinale.
Evitati sa luati ghimbir, cu doua saptamani inainte de a suferi o interventie chirurgicala. 

Reactii cu alte medicamente:
Ghimbirul poate prelungi starea de somn, daca este luat impreuna cu barbituricele.
Consumul zilnic de ghimbir poate sa intervina in absorbtia fierului si a vitaminelor liposolubile. 
Ghimbirul sporeste puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la aparitia unor hemoragii (stimuleaza circulatia). 
Discutati cu medicul, pentru a se renunta la ghimbir sau a se diminua doza de medicamente.  
Se va evita, de asemenea, de catre cei care au risc de hemoragie.

Gem de ghimbir
Este bun pentru tratarea unor afectiuni ca indigestie, flatulenta, colici, vomismente, spasme, afectiuni ale stomacului si intestinelor - cu febra si dureri, ca si in raceli, tuse, astm.
 Mod de preparare: 
Se amesteca suc de ghimbir proaspat cu zahar si se fierbe pana capata consistenta; se mai adauga sofran, cardamom, nucsoara si cuisoare. Se pastreaza in borcanele si se foloseste la nevoie. Se poate prepara si sub forma de sirop.

Alaturi de alte condimente picante (ardei iute, piper, coriandru, usturoi), ghimbirul stimuleaza apetitul si sistemul circulator, favorizeaza metabolismul grasimilor, reduce reactiile alergice, combate parazitozele.  

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape