Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

26 septembrie 2009

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este si planta medicinala

Originara din America de Nord, floarea-soarelui a fost plantata, in Europa, ca planta decorativa, ca si cartoful. Incasii o considerau imaginea Zeului Soare. De-abia in anul 1835, un taran rus a descoperit presa pentru ulei de floarea-soarelui si s-a inceput cultivarea plantei pe suprafete tot mai mari. Frumusetea acestei flori a inaripat imaginatia oamenilor, nascand multe legende. Pictori celebri au imortalizat-o, ajungand celebra pictura lui V. Van Gogh. Mai putin se stie ca floarea-soarelui are si proprietati curative. 
Recoltare: Radacina se recolteaza toamna timpuriu, cand planta inca nu s-a uscat. Tulpina si frunzele se folosesc numai verzi. Doar petalele florii se pun la uscat sau se fac tinctura. 

Indicatii terapeutice:

Radacina este laxativa, calmanta gastric.
Tulpina si frunzele verzi au puternice efecte febrifuge.
Frunzele verzi au si o actiune expectoranta si decongestiv pulmonara. 
Petalele se utilizeaza in retetele casnice de sapun, ca adaos in apa de baie. Se pot transforma in pulbere.
Petalele uscate se folosesc si la ceaiuri, in amestec cu alte plante medicinale. Planta nu este inclusa in lista plantelor medicinale de la noi, dar se foloseste traditional, iar in alte tari, este destul de des utilizata.
Ceaiul cu petale de floarea soarelui este calmant, confera imunitate sporita, are actiune antitumorala. Triterpen glicosidele din petale ii confera proprietati antiinflamatorii. Heliantoside de mai multe tipuri (triterpeni glicosizi) a fost extrase din petale si s-a dovedit, in experimente realizate pe soareci, ca sunt antiinflamatoare.
Semintele intregi, proaspete, sunt un remediu popular pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.
Apoi, mai este uleiul, bogat in acid linoleic acid, un acid gras esential ce reduce colesterolul, presiunea sangelui si previne bolile cardiace. Astfel de calitati are uleiul proaspat, extras la rece. Cel obisnuit este supus unei temperaturi foarte mari, in timpul prelucrarii, si i se adauga anumite substante chimice, pentru a nu rancezi. 
Oameni de stiinta de la Universitatea din Bonn au descoperit, recent, ca floarea-soarelui poate fi utila impotriva SIDA. Cercetand acele exemplare de plante care rezista atacului ciupercilor, s-a descoperit o substanta activa, acid dicaffeoyl chinic (DCQA), caree blocheaza enzima virusului HIV si, astfel, acesta nu se mai inmulteste.
Studii clinice i-au confirmat eficienta in tratarea SIDA, putand sa diminueze si inmultirea altor virusi. Floarea-soarelui, anghinarea si cicoarea sunt furnizori naturali de acid dicaffeoyl chinic.

3 comentarii:

GRIGORE ROTARU spunea...

Si acel cactus despre care ati amintit si Floarea Soarelui au posibilitatea- prin transmisie genetica- sa induca in floare o constuctie, un aranjament unde este prezent Numarul de Aur. O idee: acest numar al armoniei divine , prin subtilitatea prin care isi face prezenta nu cumva ne ofera un tipar al Curgerii - deci posibilitatea de a observa cand gresim ??!! Sa fie bine !

O CANTO DE MARIA spunea...

QUE BELLA FOTO!!!!

VIATA spunea...

Domnule Rotaru, foarte interesant comentariul dv. Se poate reveni mai pe larg la aceasta tema, mi-ati dat o idee.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape