

Indicatii terapeutice:
Radacina este laxativa, calmanta gastric.Tulpina si frunzele verzi au puternice efecte febrifuge.
Frunzele verzi au si o actiune expectoranta si decongestiv pulmonara.
Petalele se utilizeaza in retetele casnice de sapun, ca adaos in apa de baie. Se pot transforma in pulbere.
Petalele uscate se folosesc si la ceaiuri, in amestec cu alte plante medicinale. Planta nu este inclusa in lista plantelor medicinale de la noi, dar se foloseste traditional, iar in alte tari, este destul de des utilizata.
Ceaiul cu petale de floarea soarelui este calmant, confera imunitate sporita, are actiune antitumorala. Triterpen glicosidele din petale ii confera proprietati antiinflamatorii. Heliantoside de mai multe tipuri (triterpeni glicosizi) a fost extrase din petale si s-a dovedit, in experimente realizate pe soareci, ca sunt antiinflamatoare.
Semintele intregi, proaspete, sunt un remediu popular pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.
Apoi, mai este uleiul, bogat in acid linoleic acid, un acid gras esential ce reduce colesterolul, presiunea sangelui si previne bolile cardiace. Astfel de calitati are uleiul proaspat, extras la rece. Cel obisnuit este supus unei temperaturi foarte mari, in timpul prelucrarii, si i se adauga anumite substante chimice, pentru a nu rancezi.
Oameni de stiinta de la Universitatea din Bonn au descoperit, recent, ca floarea-soarelui poate fi utila impotriva SIDA. Cercetand acele exemplare de plante care rezista atacului ciupercilor, s-a descoperit o substanta activa, acid dicaffeoyl chinic (DCQA), caree blocheaza enzima virusului HIV si, astfel, acesta nu se mai inmulteste.
Studii clinice i-au confirmat eficienta in tratarea SIDA, putand sa diminueze si inmultirea altor virusi. Floarea-soarelui, anghinarea si cicoarea sunt furnizori naturali de acid dicaffeoyl chinic.

3 comentarii:
Si acel cactus despre care ati amintit si Floarea Soarelui au posibilitatea- prin transmisie genetica- sa induca in floare o constuctie, un aranjament unde este prezent Numarul de Aur. O idee: acest numar al armoniei divine , prin subtilitatea prin care isi face prezenta nu cumva ne ofera un tipar al Curgerii - deci posibilitatea de a observa cand gresim ??!! Sa fie bine !
QUE BELLA FOTO!!!!
Domnule Rotaru, foarte interesant comentariul dv. Se poate reveni mai pe larg la aceasta tema, mi-ati dat o idee.
Trimiteți un comentariu