Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

1 februarie 2009

Pandemiile secolului XX - Gripa spaniola

* Gripa “Spaniola” din anul 1918 provenea tot din China

Gripa aviara, aceasta noua molima care pe unii i-a speriat prea mult, iar pe altii i-a lasat indiferenti, ne-a readus in memorie marea epidemie de gripa spaniola care a facut ravagii la inceputul secolului trecut.
Secolul XX a cunoscut trei pandemii: in 1918, in 1957 (1 milion de victime) si in 1968 (750.000 de victime), toate pornite din China.
Pandemia din 1918 a ucis circa 20 de milioane de oameni (unele surse indica chiar cifra de 100 de milioane), de aceea credem ca masurile care se iau, acum, pentru a preveni mutatiile virusilor, nu sunt deloc exagerate.
In acel an, teama de gripa devenise obsesiva; numai daca tusea cineva intr-un loc public, cei prezenti o luau la goana!
Desi a fost numita gripa spaniola, se pare ca germenii proveneau tot din China. Probabil ca este vorba de o inadaptare a lumii occidentale fata de germenii veniti de pe alte meleaguri. Iata un mare dezavantaj al mondializarii!
Gripa din 1918 a cuprins nu mai putin de 20 % din populatia globului si s-a extins pretutindeni. Sigur ca si razboiul a contribuit, din plin, la aceasta, cu marile probleme sociale, cu mizeria inerenta si masivele miscari de trupe si migratii ale populatiei.
Virusul a fost atat de virulent incat a ucis nu numai persoanele vulnerabile, cum sunt batranii, copii sau oamenii deja suferinzi, ci si persoane robuste, tinere, care se pare ca au rezistat chiar mai greu. Virusul le bloca plamanii, care se umpleau cu lichid, astfel ca moartea venea instantaneu, multi oameni dandu-si sfarsitul in mod tragic, in locuri publice. Iar oamenii mai prevazatori purtau, fara jena, masti de gaze, atunci cand ieseau din case.
Masurile de prevedere erau extreme: peste tot, magazine inchise, mijloacele de transport in comun se dezinfectau, multe localitati nu mai primeau intrusi, iar funeraliile durau doar 15 minute. Oamenii stateau cat mai izolati...
Specialistii sustin ca ne putem astepta la o noua pandemie. Oamenii s-au imunizat impotriva mai multor tipuri de virusi gripali, dar la intervale de cateva decenii virusii se modifica esential, putand sa ne ia prin surprindere. In privinta gripei aviare, pericolul il reprezinta tocmai posibila aparitie a unei tulpini a virusului, prin absorbtia unor segmente de la alti virusi animali.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape