Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

21 februarie 2009

Ciocolata ne face mai sanatosi?

Ne-am obisnuit sa auzim ca delicioasa ciocolata, sub orice forma ar fi, este daunatoare. Ca ar trebui s-o excludem din alimentatie, daca vrem sa fim sanatosi. Iar daca mai cadem prada tentatiei, din cand in cand, ne simtim grozav de vinovati. Daca avem probleme cu stomacul, avem acnee sau un ten dificil, afectiuni renale, carii, daca suntem prea grasi, vinovata nr.1 e ciocolata. Oara asa sa fie? Cercetarile din ultimii ani dovedesc exact contrariul: CIOCOLATA ESTE BUNA!
Flavonoizii mentin sanatatea sistemului cardiovascular, scad nivelul LDL si previn atacul de cord si comotiile, prin fluidizarea sangelui. Studiind persoanele care au consumat ciocolata bogat in flavonoizi, acestea au prezentat, dupa o perioada, o circulatie venoasa mult mai buna decat cele care nu mancasera ciocolata. Un falvonoid din cacao numit epicatechin are efecte superioare. Din pacate, in procesul de farbricatie, se elimina 50% din flavonoizii din cacao; sunt si companii care folosesc metode de fabricatie care reduc caldura si alcalinizarwea si astfel obtin o ciocolata de calitate, cu 70-95 % flavonoizi. Un studiu publicat in Journal of American Medical Association arata ca polifenolii din ciocolata neagra scad presiunea sanguina, iar consumul de ciocolata, in cantitati mici, ne poate prelungi viata.

De unde vine pofta de ciocolata?

Este drog, aliment sau stimulent? Nu numai oamenii "dopati" sau obositi o folosesc. De ce ne atrage ciocolata atat de mult?
Recent, cercetatorii au venit cu o explicatie oarecum ciudata: exista o legatura intre un anumit tip de batcerie din sistemul digestiv si dorinta de ciocolata. Oamenii care rontaiesc aproape zilnic ciocolata au colonii de bacterii cu toul diferite de cele ale oamenilor "imuni" la pofta de ciocolata.
De la aceasta idee s-a dedus ca anumite tipuri de obezitate s-ar putea trata daca s-ar schimba cumva felul bacteriilor din intestin si stomac. Studiile apartin dr. Kochhar, cercetator la Nestle Resurce din Laussanne - Elvetia. Iar acest studiu s-a realizat destul de greu, pentru ca parea imposibil sa se gaseasca 11 oameni carora sa nu le placa ciocolata. Comparand sangele si urina acestora cu cele ale altor 11 persoane iubitoare de ciocolata (dar oameni cu o greutate normala, nu obezi), s- a vazut ca acestea erau diferite. De exemplu, aminoacidul glicina avea un nivel mai mare la iubitorii de ciocolata, in timp ce taurina era mai ridicata in cazul celorlalti. Importanat este ca ferventii consumatori de ciocolata aveau un nivel mult mai scazut de LDL - colesterol rau.

O ceasca de cacao contine mai multi antioxidanti decat un pahar cu vin rosu
Ciocolata neagra - cea cu peste 70% cacao - contine chiar mai multi antioxidanti decat afinele, vinul rosu si seaiul verde. S-au analizat antioxidantii din diferite bauturi: o cana de apa fiarta amestecata cu 2 linguri de cacao pura, o cana de ceai verde preparat conform prospectului, o cana cu ceai negru si o cana cu vin rosu Merlot. Rezultatul? Cacaoa are o cantitate de antioxidanti dubla fata de ceaiul verde si de 5 ori mai mare fata de vinul rosu. Preparandu-ne acasa cacaoa, ne putem feri de abuzul de zahar, inlocuindu-l cu miere, si astfel obtinem o bautura eficienta.

Din ce este facuta ciocolata?
In general, din cacao solida, unt de cacao, zahar, lecitina din soia. Arborele de cacao creste la 20 grade latitudine nordica sau sudica. Fructele sale sunt niste pastai care contin boabe de cacao, ce trebuie uscate la soare. Amerindienii le foloseau la prepararea bauturilor, in amestec cu mirodenii si ierburi. Invazia spaniola in Lumea noua a adus aceasta bautura in Europa.

Care ciocolata e mai buna?

Sunt numeroase varietati de cacao, cea mai veche fiind Criollo si Trinitario. Cacaoa Criollo adevarata este rara si scumpa - doar 3-5% din productia mondiala.
Ciocolata reprezinta, inainte de orice, o mare afacere.
Nu orice fel de ciocolata este buna. Ciococalata neagra, in cantitati mici, este benefica, in timp ce ciocolata cu lapte nu este deloc recomandata. Apoi, trebuie sa stim ce sa alegem.... si cat.Indienii Kunam din Panama consuma 3-4 cani de cacao bogata in falvonoizi pe zi.
Prepararea unei ciocolate de calitate se aseamana cumva cu producerea unui vin bun, caci in primul rand ingredientele trebuie sa fie deosebite. Termenul Grand Cru, folosit la vinuri fine, se acorda si ciocolatei pure. Depinde unde cresc boabele de cacao si cum se culeg. Etichetele pe care scrie Single Origin Chocolate inseamna ca de fapt cacaoa provine dintr-o anumita zona; Single Estate Chocoate indica anumite plantatii; Single Variety Chocolate arata ca are un anumit tip de cacao. De retinut si alte marci deosebite precum Michel Cluizel, Amedei, Valrhona, Pralus, Venchi.
Cand cumparam ciocolata de la noi, din supermarket, ne vom orienta dupa procentul de cacao - care poate fi de 70-85-90 % etc. si care trebuie sa fie cat mai ridicat. Nu cumparati o ciocolata pe care nu este indicat procentul de cacao.

V-ar placea sa fiti degustatori de ciocolata?
Exista aceasta meserie, ca si diferite festivaluri si concursuri intre producatori, cofetari etc.
La aprecierea unei ciocolate se tine cont de miros(daca sunt arome mai intense sau mai difuze, daca prezinta mirosuri straine - de plastic sau de cauciuc- care indica o proasta calitate sau iz de fermentare sau uscare artificiala. Se tine cont, dsigur, si de gust, textura - sa fie matasoasa, fara asperitati - de culoare. Nu intotdeauna cacaoa mai inchisa la culoare e mai buna.
La Paris, sute de oamenii asteapta, an de an, Chocolate Show, unde pot vedea pe viu cum se prepara fel de fel de bunatati.

Ciocolata neagra ne apara de stresul oxidativ
Ciocolata neagra are proprietati antioxidante, dar adaosul de lapte il reduce - datorita continutukui sau in proteine. Crecetatori de la King's College London au demonstrat ca antioxdantii din cacao scad nivelul stresului, ne protejeaza de boli, iar polifenolii reduc riscul de dezvoltare a unor celule canceroase. Cacaoa imbunataeste metabolismul glucozei, presiunea sangelui, sistemul cardiovascular si are efect afrodisiac.

Pericole in ... ciocolata
Ciocolata procesata poate contine cantitati importnate de plumb. La copii, o crestere a nivelului de plumb din sange duce la dificultati de memorie, diminuarea abilitatii de a gandi, de a a organiza si planifica. Medicii ne recomanda doar ciocolata neagra, care are si mai putin zahar, mai putine uleiuri si arome sintetice.
Alt atentionare este cea datorat continutului in zahar, de care trebuie sa tinem cont atunci o consumam. Nu e vorba numai de diabetici. Atunci cand ne imbolnavim, zaharul ne slabeste sistemul imunitar; in cazul afectiunilor cronice, renuntarea la zahar este benefica.

Este cacaoa un drog?
Poate avea asupra creierului un efect asemanator marijuanei. Un studiu al Universitatii din Michigan arata ca, la ingestia de ciocolata, creierul elibereaza b-endorfina, care are actiune asemanatoare opiumului. Apoi, prin anandamide, ciocolata imita efectele marijuanei. Dar pentru a fi dopat, ar trebui sa mananci .....14 kg de ciocolata.
Dar cofeina? Exista si in ciocolata, dar in cantitati neglijabile - 22 mg intr-un baton de 50 g - fata de 120 g cofeina, cat este intr-o ceasca de cafea.
O atentionare in ce priveste copiii: ciocolata neagra, mai concentrata, se va consuma in cantitati mici, caci altfel le provoaca stari de agitatie.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape