Psoralenul mai este utilizat în tratamentul psoriazisului, vitiligo și a eczemelor.
Psoralenul aparține unui grup de compuși cunoscuți ca furocoumarine.
Smochinele sunt pe partea de sus a listei de alimente care contin psoralen, perele și unele legume, cum ar fi telina, telina, morcovi, păstârnac și pătrunjel- rădăcină. De asemenea, se găseşte şi în anumite condimente și ierburi - anason, chimen, chimion, asmățui, coriandru, fenicul, mărar și muștar.
Psoralenul însă poate produce dermatite, iritaţii ale pielii destul de urâte.
Am auzit de persoane care au plivit starturile de ţelină şi de păstârnac şi s-au iritat puternic. Totuşi, când consumăm şi umblăm cu aceste frunze acasă - le tocăm, le spălăm etc., nu se îmntâmplă nimic. Care este explicaţia?
Psoralenul este activat de lumina soarelui sau de o altă sursă de lumină ultravioletă şi astfel are efecte fototoxice, mutagene și cancerigene. Prin urmare, alimentele bogate în psoralen pot cauza dermatite, arsuri solare și pete de vârstă (de asemenea, cunoscute sub numele de pete de ficat), atunci când pielea este expusa la lumina soarelui.
Dar probleme pot apărea nu numai la contactul cu pielea. Un aport ridicat de psoralen, combinat cu expunerea la lumina ultravioleta, a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cancer de piele.
În ciuda acestor riscuri, medicamentul PUVA (Psoralen plus vit. A) este recomandat ca tratament pentru psoriazis cutanat sever.
Dacă se evită expunerea la soare, nu apar nici un fel de neplăceri.
Persoanele care lucrează în grădini, sub lumina soarelui, este bine să îşi protejeze mâinile cu mânuşi.
Se va evita contactul cu ochii.
Alimente bogate in Psoralen
|
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu