Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

29 iulie 2011

Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat

Un studiu italian cu privire la efectele cauzate de consumul de cafea asupra incidenţei carcinomului hepatocelular (HCC) a început acum 5 ani.

Utilizarea a două ceşti de cafea pe zi, în ultimii zece ani, a redus cu 20 la sută riscul de carcinom hepatocelular. La trei-patru cești de cafea, reducerea a fost de 60 la sută, la cinci sau mai multe cești - de 70 la sută. 

 Rămâne încă neclar modul în care se ajunge la acest efect pozitiv. 

 Universitatea de Medicină din Hanovra a constatat că este vorba de glucuronoziltransferaze UDP (UGT1A). Enzimele din ficat au rol în detoxifiere, protejează hepatocitele (celulele ficatului). 

Dar cum să bei atâta cafea? Eu, din cauza hipertensiunii, nu pot bea decât decofeinizată.

Însă cafeina pare să nu aibă vreun rol, pentru că efectul benefic s-a produs la consumul regulat de cafea naturală, cafea instant şi cafea decofeinizată. 

Un comentariu:

donatina spunea...

S=au facut multe studii pe cafea si de multe ori cu rezultate confuze sau contradictorii,cert este ca e cea mai folosita bautura de pretutindeni.Cantitatile mari,parerea mea, produc agitatie,nervozitate .palpitatii la aproape toate persoanele ce o consuma in exces,asa ca inclin sa cred ca e buna pentru sanatate daca o consumi cu moderatie.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape