Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

24 decembrie 2014

Tulburările de alimentaţie

A mânca dezordonat este o chestiune complicată. Aceasta cuprinde o gamă largă de comportamente și atitudini și nu se limitează doar la acelea care pot fi numite tulburari de alimentatie.
Atitudinile culturale cu privire la greutatea si marimea corpului nu sunt responsabile pentru originea tulburarilor de alimentatie, dar le conferă un mediu fertil în care să se dezvolte.
Sunt două tipuri principale de tulburări de alimentație: anorexia și bulimia.
Multe persoane care se luptă cu mâncatul dezordonat nu îndeplinesc criteriile de diagnostic de mai sus, dar suferă de tulburări sub-clinice de alimentatie.
 A manca si problemele alimentare care se manifestă, ca mancatul in exces sau cresterea in greutate, sunt adesea catalogate eronat ca obiceiuri proaste sau lipsă de vointa.

Ce este o "tulburare de alimentatie"?
Problemele de alimentare țin de supraalimentare sau subalimentare.
Anorexia nervoasa înseamnă a mânca mai putine calorii si substante nutritive, față de cîte ar fi necesare pentru a mentine o greutate a corpului normală și poate implica un comportament compulsiv (varsaturi, laxative, diurectice, clisme).
Bulimia nervoasa este mancatul in exces, urmată de varsaturi sau alte comportamente compensatorii. Postul și exercițile sunt considerate "comportamente compensatorii", dar nu de epurare, astfel încât cineva care mănâncă mult și apoi nu mănâncă nimic timp de 2 zile se considera că are bulimie de tip non-epurare.

Care este cauza tulburarilor alimentare?
Cercetările au stabilit că tulburările de alimentație sunt cauzate de o confluență de factori. Nici un factor nu este suficient pentru a provoca cuiva o tulburare de alimentatie, dar anumiti factori stabilitți pentru o persoană o face vulnerabilă de a dezvolta o tulburare de alimentatie.
În ultimele decenii, cercetătorii au apreciat mai multe aspecte ce contribuie la etiologia și patogeneza tulburarilor de alimentatie, inclusiv influentele genetice, familiale, de dezvoltare, psihosociale.
Anumite trăsături genetice trebuie să fie prezente pentru ca o persoană să fie vulnerabilă de a dezvolta o tulburare de alimentatie. Cercetările recente asupra factorilor genetici care contribuie la formarea unei tulburari de alimentatie relevă faptul că, în timp ce genele sunt într-adevăr un factor, numai acestea singure nu pot provoca o tulburare de alimentatie. Cynthia Bulik, director al UNC tulburarilor alimentare, de la Universitatea din Carolina de Nord: "Genetica încarcă arma, dar mediul apasă pe trăgaci." În altă ordine de cuvinte, vulnerabilitățile genetice trebuie să fie prezente, dar o tulburare de alimentatie nu va apărea decât dacă condițiile de mediu adecvate sunt prezente.
Acest lucru pornește de la rolul sistemului familial, ca unul dintre factorii de mediu. Deci, interacțiunea dintre genetica si mediu este complexă. Alți factori de mediu includ evenimente din viață și mass-media care glorifică o forma a corpului cât mai subțire. Cercetările arată o relație între traume si tulburarile de alimentatie.
Este important să se recunoască faptul că evenimente dificile de viață,  cum ar fi un abuz sexual (care s-a udovedit a fi factor de risc pentru bulimie). Capacitatea de a tolera stresul este, în parte, influențată genetic, dar, de asemenea, are de a face cu modul în care toleranța primejdiei a fost modelată și  învățată în familie.
În ceea ce privește noțiunile culturale despre mărimea și forma corpului ideal, toată lumea este expusă la imagini mass-media de idealuri, dar nu toată lumea dezvolta o tulburare de alimentatie. Acestea pot afecta pe cineva cu markeri genetici în mod diferit, faţă de cineva care nu îi are. Şi modul în care părinții și alți membri ai familiei idealizează modele ultra-subțiri influențează, de asemenea, copilul.
Tulburările de alimentație sunt cel mai bine înțelese prin intermediul unui model biopsihosocial, care ia în considerare- genetica, sinele (gânduri, sentimente și comportamente), precum și contextele familiale și sociale în care cresc și trăiesc. Noi nu putem schimba genetica, dar putem schimba modul în care gândim, modul în care ne gestionam emoțiile, modul in care ne comportam și, la vârsta adultă, circumstanțele în care trăim. Și ne putem folosi de terapii care să se concentreze pe vindecarea relelor produse de experiențele anterioare.

Psihoterapia poate ajuta in problemele de nutritie
În timpurile medievale, anorexie nervoasa a fost o dovadă a realizării unui mare nivel spiritual,  pt. femeiletinere.
În cazul în care este subțire, ea este bine / adorabilă / dorită.

Posibilitatile de alimentatie si problemele alimentare sunt, de asemenea, indicatori ai luptei cu anxietatea și a capacitatii slabe de a face față emoțional, în care corpul devine câmp de luptă pe care aceste conflicte sunt adoptate. (Un studiu din 2004 de către Universitatea din Pittsburgh a aratat ca un procent mare de persoane cu tulburari de alimentatie au o tulburare de anxietate, de multe ori înainte de debutul tulburarii de alimentatie.)
A mananca mai putin decat este necesar pentru sănătatea cuiva sau provocarea de vărsături după masă   reduc anxietatea și dau o iluzie de putere, în prezența unui sentiment subtil de auto-valoare. Și pentru că mâncarea este  fundamental o necesitate de supraviețuire, o relație conflictuală cu alimentele este o expresie a conflictului în jurul valorii personale.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape