Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

6 iunie 2012

Bucătăria fără foc - Preparate din năut

Năutul conține lipide, substanțe azotate, amidon, zaharuri, vitaminele B și C, săruri minerale - fosfor, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, oxid de fier, arsenic, asparagină, ș.a., este energizant, antiseptic urinar, diuretic, gastric, vermifug.
Năutul se poate folosi ca atare, rumenit, ca înlocuitor de cafea, în diferite preparate culinare - sub formă de făină sau germeni, în bucătăria fără foc.

Făina de năut
Năutul, ales de corpuri străine, bine uscat, se transformă în făină cu ajutorul morii de râșnit cafea. Se prepară pentru numai 7 zile. Se folosește la diferite sosuri, aperitive, torturi, rulade.

Germeni de năut
Se aleg boabele de năut, se spală, se pun la înmuiat cu apă rece și se lasă să stea la temperatura camerei 10-12 ore, apoi se scurg, se limpezesc și se pun într-o tavă emailată, în strat gros cam de 1 deget, având grijă să se clătească sub jet de apă, seara și dimineața.
Se ține acoperit cu o foaie de plastic de culoare închisă, având grijă să fie mereu umed. În 5-6 zile este germinat, când colțul are 2 mm. Se limpezește bine și se păstrează în pungă, la frigider, câteva ore, și se prepară din el salate, paste, torturi, rulade, chiftele și alte preparate din bucătăria fără foc.

Salată de varză murată cu năut
Ingrediente:
350 g de varză murată, 150 g năut germinat, 10 castane, o ceapă, 1 morcov, o felie de sfeclă roșie, o felie de țelină, 2 linguri ulei, 1/2 linguriță pulbere de plante aromatice și condimentare, pulbere de alge, verdeață de sezon.
Varza se stoarce bine în mâini, se taie fideluță, se amestecă cu năutul, ceapa tocată, morcov și țelină rase, pulberi, uleiul, iar pe margini se decorează cu felii de sfeclă roșie și castane rase fin, alternativ. Se presară verdeață.

Ruladă de varză murată și năut
Ingrediente:
700 g varză murată, 250 g năut germinat, 15 castane, 300 g unt, cremogen, 4 linguri tărâțe, o ceapă mare, 1 morcov, pulbere de plante condimentare și de alge, 350 g sfeclă roșie, 150 g țelină.
Varza se stoarce bine de moare, se taie fideluță, se amestecă cu năutul mărunțit, morcovul ras o dată cu castanele, 150 g unt, cremogen cât cuprinde. Se frământă ca un aluat, pe o foaie de plastic se presară o mână de cremogen, peste el se întinde cu podul palmei compoziția de varză, în grosime de 1 cm. Peste ea se așează o compoziția formată din sfecla rasă cu țelină, pulberi și unt frecat spumă + tărâțe. Se rulează strâns cu ambele mâini, cu foaia de plastic. Gata rulată, rulada se înfășoara în foaia de plastic și se așează în sertarul de sub congelator, până se întărește. Se servește tăiată felii.

Ruladă de dovleac și năut
Se prepară ca rețeta precedentă, dar varza murată se înlocuiește cu dovleacul ras.

Rulada de varză roșie și varză murată
Se face ca rețeta precedentă, dar prima foaie se face cu varză roșie tăiată fin și frecată până își pierde din rigiditate, iar în compoziția a doua, în loc de sfeclă se pune varza murată.

Elena Nită Ibrian, pentru Revista VIATA nr. 4, 1995.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape