Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

8 februarie 2009

Medicina naturala are tot mai multi adepti

In ultimii ani, produsele din plante si alte ingrediente naturale au ajuns sa fie tot mai variate; se cerceteaza, se cauta noi tratamente, se pun in valoare cele vechi, mereu apare ceva nou...
Acum, oferta magazinelor de profil este impresionanta, alaturi de traditia romaneasca venind si cea orientala, asiatica, extrem de eficienta. Aceasta alternativa ii atrage tot mai mult pe cei ce se ingrijesc de propria sanatate, de preventia si de tratarea bolilor. Pare a fi o moda, la noi, in Romania, care ia amploare de la o zi la alta. Dar nu este asa! In aceeasi directie merge, se pare, intreaga omenire.
Conform datelor adunate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cam 80 % dintre oameni au incredere in medicina traditionala, in remediile ce se bazeaza in principal pe actiunea plantelor.
Pe plan mondial, medicina traditionala are din ce in ce mai multi adepti. Populatia globului tot sporeste, iar guvernele vor sa incurajeze formele indigene de medicina decat sa importe medicamente: exista, de asemenea, miscari puternice de reinviere a culturii traditionale.

Medicina traditionala chineza foloseste peste 5 000 de specii de plante; cea din India, peste 7 000
Doua din tarile cu foarte multi utilizatori de plante sunt India si China. In China, vanzarea produselor traditionale pentru sanatate s-a dublat, in ultimii cinci ani, in timp ce in India, exportul de plante medicinale s-a intreit, in ultima decada. In anii ‘90, doctorii din China foloseau 700 000 de tone de plante. China are un numar de 250.000 de doctori specializati in medicina traditionala, iar in India sunt 460 000. {i toti folosesc plantele!
Comertul mondial cu plante medicinale se ridica la bilioane de dolari. In 1994, China a exportat preparate din plante in valoare de 2 bilioane de dolari americani. In SUA, remediile din plante inseamna cheltuieli de 1.6 bilioane dolari, cifra care tot creste. Oamenii sunt tot mai interesati de Medicina Chineza Traditionala (TCM), de Ayurveda, Unani, Siddha and Kampo (versiunea japoneza a TCM). La randul sau, Germania a importat astfel de produse, in valoare de circa 100 milioane de dolari americani. Germania importa cel putin 1 560 de specii de plante, pentru scopuri medicinale, din care 50-100 sunt plante cultivate pe scara larga, iar restul sunt culese din flora salbatica. De fapt, cam 80% din speciile de plante folosite in China si 95% in India, sunt salbatice. De accea, multe sunt amenintate cu disparitia. Se estimeaza ca ar fi in pericol cam 1000 de specii de plante, folosite in medicina de astazi.
Intre acestea se afla:
- Tetu lakha (Nothatodytes foetida), un copac mic din padurile din Sudul Indiei si din Sri Lanka, folosit ca mediament anti-cancer in Europa;
- Saussurea lappa, din India, ale carei radacini se folosesc la boli cronice de piele;
- Fritillaria cirrhosa, din Sichuan - China, bun pentru tratarea infectiilor respiratorii. America Latina, tara celei de-a treia parti din plantele lumii, are, de asemenea, o indelungata traditie in folosirea plantelor medicinale, mai ales de catre populatia indigena. Specialistii au gasit cam 2000 de specii, utilizate in Colombia amazoniana. Cunostintele botanice ale indienilor amazonieni sunt legendare: "Indienii Barasana pot identifica toate speciile de copaci de pe teritoriul lor, fara sa vada fructul sau florile, lucru pe care botanistii universitari nu-l pot face." Din pacate, aceste cunostinte unice si valoroase despre diversitatea plantelor si virtutile lor medicinale s-au pierdut, in mare parte. Cu certitudine, medicina naturala este in dezvoltare, peste tot in lume. Consumatorii au acum mai multe sisteme medicale, din care pot alege - homeopatia, fitoterapia si aromaterapia. In Germania, peste 80% din medici folosesc constant plantele sau produsele preparate din acestea. In Anglia, se estimeaza ca s-au scris 1 million de prescriptii TCM, in 1995. De altfel, majoritatea popoarelor Europei nu au parasit niciodata traditiile legate de plante. Cat despre Romania, cu totae traditiile care inca se pastreaza si cu interesul tot mai mare al specialistilor pentru medicina naturala, ar putea deveni un furnizor de plante si preparate naturale, cererea pe piata externa fiind, cum se poate constata, foarte mare.
Diana BOGHIAN

4 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

felicitari pentru ceea ce faceti. sunt foarte multe informatii utile de care publicul are cu siguranta nevoie.

VIATA spunea...

Multumim pentru aprecieri!

Anonim spunea...

Bine v-am gasit!ma bucur enorm ca existatii si faceti bine tuturor care va viziteaza!F.interesant,f.util,placut,bine organizat!Va felicit si voi fi mereu prezenta aici!cred enorm in tot ce e natural!sinteti o gura de aer pt.noi!Sa auzim de bine!Am pus semn de carte acestui Blog!

VIATA spunea...

Va multumim pentru cuvintele frumoase si va asteptam cu drag, de fiecare data.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape