Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

1 februarie 2009

Calendar popular - Faurar (Februarie)

Zile “pazite”
1 februarie - Sfantul Trif
Acesta fereste viile si livezile de daunatori. Nu se lucreaza, dar se stropesc cu aghiazma viile, livezile si gradinile.
Arezanul sau Gurbanul Viilor
In aceasta zi, barbatii merg in zonele cultivate cu vita de vie, ca sa dezgroape sticle cu vin ingropate din toamna. Apoi aprind focuri si petrec, cu mancare si bautura. Uneori se sacrifica un animal - oaie, porc, berbec.

2 februarie, Martinii de iarna
Instituie interdictia de a munci, pentru ca oamenii sa fie feriti de lupi, impreuna cu intreaga lor gospodarie. Pomii fructiferi se stropesc cu apa sfintita, pentru a nu fi atacati de daunatori.

10 februarie - Sfantul Haralambie
Se sarbatoreite cu respect, caci acest sfant tine legate moartea, ciuma si holera. Se fac pomeniri pentru oamenii care au murit de moarte rea. Se duce la biserica, pentru sfintire, sare amestecata cu faina de porumb sau tarate, care se va da vitelor, pentru a le proteja de boli.

11 februarie - Sfantul Vlasie
Este protectorul femeilor gravide.

11 - 18 februarie Saptamana Nebunilor
Marcheaza inceputul unui nou an agrar, de aceea anul vechi e pe moarte; mosii (duhurile mortilor) trebuie imblanziti, cu pomeni. Sunt multe obiceiuri legate de aceasta perioada. E vreme de petreceri, ca la sfarsit de lume, cand se permit excese la mancare si bautura si tot felul de nebunii. Distractia se poate transforma intr-un adevarat carnaval, caci oamenii se mascau, ca la nunta, deghizandu-se in alai de nunta, cu mire, mireasa, nasi.

17 februarie - Sfantul Toader
Se fac colive si se duc la biserica. Fetele se spala pe cap, cu levantica si iedera, ca sa le creasca parul frumos. Inca de cu noua seri inainte, nu se mai toarce, caci e pericol de dureri de maini si de ochi. Nu se merge in padure, nu se face treaba, caci animalele salbatice ataca gospodaria.

Lasatul secului
Seara se mananca, intre altele, si un ou fiert; se fac iertaciuni, catre rude, vecini, prieteni. Din masa de seara se lasa mancare, peste noapte, pe masa, pentru morti. Celelalte oale se pun cu gura-n jos, pentru a alunga paguba. Lumea petrece; se face alvita, placinte, se aprind focuri.

24 februarie - Dragobetele
Se culeg primii ghiocei, se scoate din pamant radacina de spanz. Este o zi in care se lucreaza doar in casa: se face curatenie si asa va veni binele in gospodarie. Nu se tese, nu se coase. Tinerii indragostiti cauta sa se intalneasca, pentru a ramane impreuna cel putin tot anul. Se da de pomana malai, ca sa nu vina lacustele.

Dragobete, fiul babei Dochia
Numit si Navalnicul (conform legendelor, acest fecior frumos care zapaceste fetele a fost transformat, de catre Maica Domnului, în floarea numita navalnic), era sarbatorit în zilele de 24 - 28 februarie, ca o continuitate a ritualurilor stravechi, atestate la tracii din nordul si din sudul DunariiDenumirea de “Dragobete” nu este, asa cum sustin unii, de origine slava, ci provine din limba dacilor: trago - tap, iar pede - picioare, desemnand un fel de faun (o divinitate primitiva, instinctuala, la romani). Aceste cuvinte au devenit drago si bete, iar peste timp, Dragobetele a devenit un simbol al dragostei curate.

Întâia si a doua aflare a Capului Înaintemergatorului si Botezatorului Ioan (24 februarie)
Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost mai intai aflat in casa lui Irod, de catre doi monahi care mergeau la Ierusalim pentru a se inchina la mormantul lui Iisus Hristos. De aici, Capul a ajuns la un olar care avea mare grija de capul Sfantului, caci observase ca il fereste de rele si si aduce mult noroc. La moartea sa, olarul a lasat Capul surorii sale, cu sfatul de a nu-l misca, a nu-l descoperi sau arata nimanui. Dupa ce femeia a murit, Capul Sfantului a trecut de la un om la altul, ajungand la monahul Eustatiu, care era arian. Monahul credea in sfintenia Capului, care tamaduia pe cei suferinzi, dar calugarul spunea ca aceste minuni se datorau religiei lui, tinand ascuns Capul. Astfel, Capul a ramas in pestera acestui calugar pana ce arhimandritul Marcel l-a gasit a doua oara (pe vremea imparatului Valentin cel Tanar si a episcopului Uraniu). Capul era asezat intr-o oala de lut si fost dus in biserica de catre Uraniu, facand minuni si lecuind bolnavii.

Semne prevestitoare
Daca in ziua de 2 februarie va fi luna plina (dar in acest an, nu este), inseamna ca vom avea un an agricol imbelsugat.

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape