Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

31 ianuarie 2009

"Orice oprimare duce la razvratire"

Cugetarile marilor oameni, ale acelor fini observatori ai firii umane, ne uimesc deseori, mai ales atunci când isi dovedesc perenitatea. Poate ar trebui sa ne reamintim mai lesne de marile spirite, ale caror ganduri sunt desprinse parca din actualitate.
"Chiar adevarul cel mai pur, impus cu sila, devine o crima contra spiritului. Dar spiritul e ceva misterios. Impalpabil si invizibil ca aerul, pare sa se adapteze conciliant tuturor formelor si formulelor. Acest lucru ademeneste firile despotice sa-l striveasca. Tocmai atunci când e strivit si comprimat, devine exploziv; orice oprimare duce mai curând la razvratire. Niciodata pâna acum nimeni n-a reusit sa impuna, pe cale dictatoriala, o singura filosofie, o singura conceptie asupra lumii si niciodata nu va izbuti, deoarece spiritul va sti sa se apere de orice robie,va refuza sa gândeasca în tipare comandate, sa se banalizeze, sa se lase supus mecanismelor si totalitarismului. Cât de banala deci si cât de zadarnica este orice încercare de a aduce divina multitudine a vietii la un singur numitor, de a împarti omenirea în negru sau alb, în buna sau rea, evlavioasa sau eretica, supusa puterii statului ori razvratita, totul pe baza unui principiu propavaduit cu puterea pumnului!"
Stefan Zweig

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape