Utilizarea plantelor medicinale
Cretusca (barba caprei )
Florile fierte in apa fac mult ud.
Cicoare
Untul de cicoare (planta plamadita in untdelemn) este bun la vatamaturi si dureri de stomac. Dulceata de radacina este buna pentru durere de piept.
Cimbrisor
Fiertura de radacina cu sare arsa este buna pentru matrice la copii. Cu cimbru de camp fac bai cei ce sufera de scorbut.
Cirese
Ceaiul de clei de cires se bea contra tusei. Zeama de cirese fierte se bea de femeile care au prea mult period. Cozile de cirese fierte si baute fac ud mult si limpede.
Holera (catina, dracila, ghimpe, palamida, scai) Fiertura de scaieti face ud mult. In timp de holera se afuma casele pe dinauntru. Cu apa in care s-a fiert se face baie bolnavilor de holera.
Hreanul
Dulceata de hrean se ia dimineata o lingurita si seara o lingura contra tusei magaresti. Radacina de hrean rasa si apoi stropita cu apa se pune cataplasma la junghiuri si nevralgii.
Imparateasa
Radacina rasa si amestecata cu untura ranceda se crede ca vindeca chelia.
Isma
Frunzele verzi tinute in rachiu 2 luni fac rachiul de isma bun pentru dureri de mate (colici).
Margaritel (lacramioare)
Ceaiul este bun pentru poala alba. Apa de flori albeste obrazul.
(Dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu