Multa lume apeleaza la îndulcitori artificiali precum Succcharine sau NutraSweet, adevarate otravuri. Ca o ironie, oamenii care cumpara sucuri si alte produse - ciocolata, gem, bomboane tip “sugar-free”, atat de scumpe - sunt încredintati ca fac un sacrificiu pentru sanatatea lor. Majoritatea vor sa slabeasca si nu prea reusesc, aceste produse dulci având de fapt efecte contrare.
Nu zaharul este cauza îngrasarii, ci si multe alte alimente. Un gram de zahar contine 4 calorii, o lingurita - 15, o lingura - 45. În schimb, îndulcitorii stimuleaza mai mult apetitul, nici gustul nu ne satisface si ne mai si îngrasam. Atunci stradaniile noastre au vreun sens? În cazul diabeticilor, recurgerea la unele tipuri de indulcitori e indreptatita, dar ce nu este deloc indicata celor care cred ca astfel duc o viata mai sanatoasa. E adevarat ca zaharul este un drog, este un aliment super-rafinat si dauneaza, dar mult mai putin decat acesti îndulcitori. Nu exista nici un studiu care sa releve ca dupa inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali s-ar pierde în greutate.
Nu ar trebui sa dati vreodata copiilor produse ce contin aspartam. Mai mult de jumatate din aspartam este o toxina, tehnic spus, o excitotoxina (aspartat).
Studii recente au aratat ca chiar o cantitate mica poate avea efecte, pe termen lung. Din moment ce se gaseste în multe dulciuri, este lesne ca se consuma mai mult decat am vrea si pe o perioada îndelungata. Aceasta ingestie constanta de substante toxice poate duce la aparitia unor afectiuni cerebrale.
Consumul produselor ce contin aspartam poate duce la:
malformatii ale fatului; cancer cerebral; boli cerebrale; oboseala cronica; diabet; ameteli; probleme emotionale; epilepsie; migrene; afectarea memoriei pe termen scurt; scaderea inteligentei; diminuarea spermei; scleroza multipla; simptome Parkinson; apoplexie.
Sugar Twin sau Ciclamatul sunt alti îndulcitori artificiali des folositi.
Unii au fost interzisi în USA, inca din 1970, fiind posibili cancerigeni:
* Saccharin - cauzeaza cancer; în 1977, in USA s-a fãcut o exceptie: produsul purta un avertisment, ca tigarile, dar nu s-a interzis, nefiind alte alternative pentru diabetici. Saccharin sau mai cunoscutul Sweet 'n Low au fost cei mai folositi îndulcitori (si inca mai sunt).
* Splenda sau Sucralose au fost mai putin studiati, iar aceste putine cercetari arata ca pot provoca diaree, probleme ale timusului, marirea ficatului, marirea rinichilor, atrofii la nivelul splinei si timusului, sterilitate, anemie, hiperplazia pelvisului, prelungirea perioadei de graviditate, avorturi, probleme ale fatului si ale placentei.
Sfatul nostru este urmatorul: renuntati la dulciurile si sucurile artficiale si apelati mai des la mierea de albine.
Tipuri de E-uri
E155: Brown HT (Brun alimentar 3, CI 20285)
Provine din vopsea sintetica. Coloreaza alimentele in brun, este foarte solubil in apa. In ce produse se foloseste: restrans, in patiserie, brutarie, cofetarie. Doza zilnica admisa: nu mai mult de 1,5 mg/per kg corp. Efecte secundare: reactii diferite, in special la persoanele care prezinta intoleranta la salicilati. In plus, este un eliberator de histamina, deci poate provoca reactii alergice si poate intensifica crizele de astm. In combinatie cu benzoati, la copii da stari de agitatie, de hiperactivitate.
Un comentariu:
Daca ar fi constienti mai multi oameni de toate astea... Stand la coada la supermarket la casa, am avut ocazia sa vad, de multe ori ,ce au in cos mamele care isi duc si copii la cumparaturi. Multe dulciuri,jeleuri, bomboane si biscuiti colorati, semipreparate,legume congelate, sucuri, prajituri, si alte preparate colorate si ambalate frumos, care justifica de ce copii din ziua de azi sunt din ce in ce mai plinuti. Am 21, si am mancat si eu dulciuri in copilarie, dar nu atat de frecvent ca si copii de azi. Nu am fost un copil gras, si chiar daca a trecut atat de putin timp de atunci, dar pe vremea cand eram eu mica inca nu erau atatia copii grasi. Astazi aproape nimic din ce se mananca in mod curent nu e natural. Totul de la supermarket, daca se poate cat mai preparat si mai usor de mancat. Si pe strada vedem tot mai multi copii si adolescenti grasi, si chiar daca multi dintre ei sunt preocupati de haine, moda etc, se pare ca lasa la o parte aspectul cel mai important sanatatea corpului lor.
Se poate trai foarte bine si fara zahar, si fara paine alba, si fara toate alimentele sintetice care ne sunt bagate in fata. Dar e mai usor sa manance lucrurile alea.
Trimiteți un comentariu