Un consum moderat de alcool poate reduce riscul formării de pietre la bilă. Aceasta este cea mai recentă dovadă a faptului că un consumul redus de alcool poate fi benefic pentru sănătate.
Alte studii au demonstrat și riscuri mai scăzute de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Dr. Andrew Hart, de la Universitatea East Anglia, a declarat că un nou studiu permite acum medicilor să recomande, pentru evitarea litiazei, consumul de alcool, desigur, în cantități mici.
Echipa lui a examinat obiceiurile alimentare a 25 639 de oameni, timp de 10 ani, timp în care 267 de pacienţi au dezvoltat litiază biliară.
Rezultatele au arătat că aceia care consumă două unităţi de alcool pe zi au avut o reducere cu o treime a riscului de a dezvolta pietre. Două unităţi înseamnă o halbă de bere, o sticlă medie de vin sau un whisky dublu, dar aceste doze sunt totuși cam mari.
Pentru fiecare unitate de alcool consumată, pe săptămână, sansele de a dezvolta pietre sau nisip la fiere au scăzut cu trei la sută.
Dr. Hart, lector superior în gastroenterologie la UEA din Norwich, a declarat că aceste rezultate reprezintă un pas important spre a găsi o modalitate de a opri formarea litiazei.
El a mai spus că încă nu s-a înţeles de ce cantităţile mici de alcool protejează împotriva litiazei.
" După ce vom examina toate elementele legate de dezvoltarea bolii, acum în studiu în Marea Britanie, inclusiv dietă, exerciţii, greutate corporală şi aportul de alcool, von putea avea o înţelegere exactă a ceea ce provoacă pietrele şi cum să le prevenim."
Pietrele la fiere sunt în general mici și se dezvoltă în vezica biliară - un sac în formă de pară, situat sub ficat, în dreptul abdomenului superior. Aceste pietre blochează fluxul bilei, în intestin.
Bila ajută organismul să digere grăsimile, se face în ficat şi se stochează în vezică, până când organismul are nevoie de ea. În cazul în care lichidul din bilă conţine prea mult colesterol, săruri de bilă sau bilirubină, aceste substanțe se pot întări şi așa se formează pietrele.
Pietrele pot bloca calea bilei spre intestin, boală care este dureroasă şi fără o intervenţie chirurgicală poate duce la deces sau la leziuni ale ficatului şi pancreasului.
Luna trecuta, un studiu a susţinut că o jumătate de pahar de vin pe zi înseamnă un plus de patru ani la durata de viață.
Vinul este asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de boli de inimă şi accident vascular cerebral - probabil datorită unei creşteri a colesterolului bun și o reducere a coagulării sângelui.
Dar cu prudență, fără a se depăși doza indicată, pentru că dependența de alcool duce la cancer şi ciroză hepatică.
"Și Dumnezeu a zis: Iată că vă dau orice plantă, aceasta este hrana voastră."
Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu