Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

1 februarie 2009

Pro sau contra Botox?

Anual, in lume, se efectueaza peste 2 milioane de injectii cu Toxina botulinica
TROVBotox, o proteina purificata extrasa din bacteria Clostridium Botulinum, este destul de des folosita, si in Romania, la atenuarea ridurilor (laba gastii, in special, dar si ale celor din zona gurii si dintre sprancene, de pe frunte). Asa cum se stie, Botulinum este o bacterie care se dezvota in mediu anaerob, iar alimentele (conservele, slanina) contaminate provoaca o boala grava, botulismul, care poate duce la deces. Cazurile destul de numeroase din aceasta vara sunt concludente. 
Insa, in injectiile folosite in cosmetica, toxinele sunt purificate; practic, ele provoaca paralizia muschilor faciali. Efectul dureaza circa 6 luni, depinde de reactia muschilor respectivi. In general, efectele adverse nu apar. Circa 10 % dintre pacienti se plang de aparitia unor echimoze dureroase, profunde. 
Botox poate avea si unele efecte secundare, dar reversible: coborarea sprancenelor sau a pleoapelor, pe o perioada de 3-6 luni; dublarea vederii, foarte rar. Efectele secundare nu dureaza mai mult de 6 luni.
Botox este contraindicat suferinzilor de boli neuromusculare, ca miastenii si distrofii, si celor alergici la albumina umana sau la toxina Botox, cat si femeilor insarcinate sau care alapteaza. Consumatorii de alcool sau de medicamente antiinflamatoare pot apela la acest tratament numai dupa 14 zile de pauza. Dupa efectuarea injectiilor, pacientul poate sa mearga acasa dupa 4 ore. Insa nu are voie sa maseze muschii, pentru ca Botox sa nu ajunga la muschii ochilor. Tratamentul se poate repeta dupa 4-6 saptamani, dupa caz.
Pentru persoanele care doresc cu orice chip sa para mai tinere, Botox pare a fi solutia ideala. Le recomandam ca, inainte de orice injectare, sa se gandeasca la cata expresivitate doresc sa mai aiba, pentru ca muschii paralizati nu mai pot contribui la mimica fetei. Fata lor va fi neteda, dar poate arata ca o masca lipsita de viata, de expresivitate. Fiecare persoana are de ales...
Aparitia ridurilor este o tragedie? Batranetea este o rusine?
Nu este un fenomen, natural, normal, inevitabil? 
Putem sa imbatranim frumos, adoptand un stil de viata sanatos, fara excese, fara fumat etc. Pentru a evita deteriorarea prematura a pielii, medicii recomanda suplimentele nutritive bogate in antioxidanti, vitamine si minerale. 
Alternativa la Botox?
 Alternativa o constituie produsele cosmetice care actioneaza puternic la nivelul celulelor pielii, mentinand hidratarea si hranindu-le. O astfel de substanta este SOD (superoxid dismutaza), o enzima puternic antioxidanta, care intra in componenta multor produse cosmetice folosite de vedete celebre. 

Niciun comentariu:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape