Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

31 ianuarie 2009

Cum alungam raceala

Ploile, burnita si frigul dau navala peste noi, aducand raceli, guturai, gripa, bronsita. Virusii ne ataca si nu le putem rezista decat daca avem un sistem imunitar puternic. Dar cum sa ajungem aici? Sistemul nostru imunitar seamana, într-un fel, cu masinile: la început, e cât se poate de bun. Apoi, pe masura trecerii timpului, greselile si excesele noastre ne slabesc rezistenta organismului: mâncam alimente nesanatoase, pierdem noptile, nu facem miscare, suntem prizonierii stresului... La toate acestea se adauga procesul natural de îmbatranire si predispozitile genetice, e limpede ca sistemul imunitar are de înfruntat o multime de factori pentru a ne mentine sanatatea. Il putem ajuta adoptand un stil de viata sanatos, dar sa nu uitam ca o metoda sigura de activare a sistemului imunitar e gandul bun, veselia, optimismul.

Primul pas, odihna
Daca dimineata te trezesti obosit, ori nu dormi suficient, ori somnul e neodihnitor. Majoritatea oamenilor au nevoie, în medie, de 6-8 ore de somn pe noapte. Daca e vorba de calitatea somnului, la mijloc e problema sistemului imunitar, adica numarul mic al leucocitelor, celulele responsabile de anihilarea virusilor din organism.
Pentru a-ti îmbunatati somnul, fa exercitii, bea ceaiuri calmante, seara, ia 2-3 g de valeriana, care induce somnul. De asemenea, evita orice ti-ar putea perturba somnul - mâncarurile greu digerabile, alcoolul, tigarile sau exercitiile fizice efectuate la ore prea târzii.

Relaxeaza-te cu ajutorul masajului

Studii recente au demonstrat ca masajele efectuate cu regularitate asupra diferitelor parti ale corpului, timp de aproximativ 45 de minute, au proprietatea de a întari sistemul imunitar. Globulele albe devin mult mai eficiente. Scade nivelul de stress, ca si riscul de a raci.

Vinul, un elixir
Un pahar de vin natural, baut zilnic, contribuie la scaderea nivelului colesterolului. Atentie: daca se bea prea mult, sistemul imunitar are de suferit, nu mai produce anticorpi si veti fi mult mai expusi la infectii. Vinul este mai eficient baut fiert, cu adaus de miere, condimente (cuisoare, scortisoara) si coaja de lamaie sau de portocale, sau chiar diluat cu ceai de plante (tei).

Atentie la antibiotice!
Multi oameni, atunci când se confrunta cu o raceala, apeleaza imediat la antibiotice. Însa un exces de astfel de medicamente poate sa aiba efectul contrar, prin deteriorarea sistemului imunitar. Daca ai o infectie provocata de bacterii, antibioticele sunt indicate. Daca e vorba doar de o simpla raceala sau de o infectie virala, administrarea acestora este total contraindicata.

Un ajutor pretios, plantele medicinale
Uneori, acestea pot înlocui cu succes medicamentele. Cea mai eficienta, pentru prevenirea racelilor, este echinaceea care activeaza numarul leucocitelor. Planta se gaseate sub forma de ceai, tablete, capsule, tinctura si preparat homeopatic. Persoanele care sunt alergice la plante din familia margaretelor, din care face parte si echinaceea, ca si cele care sufera de lupus, artrita reumatoida sau maladia graves, trebuie sa o evite.
O alta planta cu efecte similare este ging-seng-ul, care este si tonic. Se gasesc fel de fel de preparate cu "radacina vietii", sub forma de capsule, tincturi etc.

Raceala sau gripa?

Raceala
- se instaleaza treptat:
- amigdalele sunt rosii si apare senzatia de usturime in gat;
- stari subfebrile sau febra moderata, nu mai mare de 38 de grade C;
- stranutati des, uneori tusiti;
- dureri de cap difuze;
- durerile in corp sunt rare.
Gripa
- se instaleaza brusc, cu frisoane mari;
- durerile in gat sunt puternice, radiaza in urechi si apar dificultati la inghitire;
- dureri in tot corpul, musculare si articulare;
- febra de 39 grade C sau mai mare;
- dureri de cap puternice, greata;
- tuse uscata.

Ce produse toxice consumam: Îndulcitorii artificiali

Deseori ne simtim rau si nu stim de ce. Aunci, punem totul pe seama stresului, cand prima intrebare ar fi ce am mancat astazi si ce au continut aceste alimente? Oare sucul pe care l-am baut in fuga era natural? Ce coloranti si indulcitori artificiali avea prajiturile?

Multa lume apeleaza la îndulcitori artificiali precum Succcharine sau NutraSweet, adevarate otravuri. Ca o ironie, oamenii care cumpara sucuri si alte produse - ciocolata, gem, bomboane tip “sugar-free”, atat de scumpe - sunt încredintati ca fac un sacrificiu pentru sanatatea lor. Majoritatea vor sa slabeasca si nu prea reusesc, aceste produse dulci având de fapt efecte contrare.
Nu zaharul este cauza îngrasarii, ci si multe alte alimente. Un gram de zahar contine 4 calorii, o lingurita - 15, o lingura - 45. În schimb, îndulcitorii stimuleaza mai mult apetitul, nici gustul nu ne satisface si ne mai si îngrasam. Atunci stradaniile noastre au vreun sens? În cazul diabeticilor, recurgerea la unele tipuri de indulcitori e indreptatita, dar ce nu este deloc indicata celor care cred ca astfel duc o viata mai sanatoasa. E adevarat ca zaharul este un drog, este un aliment super-rafinat si dauneaza, dar mult mai putin decat acesti îndulcitori. Nu exista nici un studiu care sa releve ca dupa inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali s-ar pierde în greutate. 

Aspartam si NutraSweet Equal aduc fenilalanina si acid aspartic în corpul nostru. Metanolul din Aspartam se transforma în formaldehida, in corp. Aceasta este o otrava cunoscuta ce dauneaza sistemului imunitar si nervos. Aspartam patrunde prin învelisul protector ce înconjoara neuronii din creier; aceasta formeaza o bresa în bariera sânge - creier, ce permite toxinelor sa intre direct în sistemul sanguin. 
Nu ar trebui sa dati vreodata copiilor produse ce contin aspartam. Mai mult de jumatate din aspartam este o toxina, tehnic spus, o excitotoxina (aspartat). 
Studii recente au aratat ca chiar o cantitate mica poate avea efecte, pe termen lung. Din moment ce se gaseste în multe dulciuri, este lesne ca se consuma mai mult decat am vrea si pe o perioada îndelungata. Aceasta ingestie constanta de substante toxice poate duce la aparitia unor afectiuni cerebrale. 
 Consumul produselor ce contin aspartam poate duce la:
malformatii ale fatului; cancer cerebral; boli cerebrale; oboseala cronica; diabet; ameteli; probleme emotionale; epilepsie; migrene; afectarea memoriei pe termen scurt; scaderea inteligentei; diminuarea spermei; scleroza multipla; simptome Parkinson; apoplexie. 
Sugar Twin sau Ciclamatul sunt alti îndulcitori artificiali des folositi.
Unii au fost interzisi în USA, inca din 1970, fiind posibili cancerigeni:
 * Saccharin - cauzeaza cancer; în 1977, in USA s-a fãcut o exceptie: produsul purta un avertisment, ca tigarile, dar nu s-a interzis, nefiind alte alternative pentru diabetici. Saccharin sau mai cunoscutul Sweet 'n Low au fost cei mai folositi îndulcitori (si inca mai sunt). 
* Splenda sau Sucralose au fost mai putin studiati, iar aceste putine cercetari arata ca pot provoca diaree, probleme ale timusului, marirea ficatului, marirea rinichilor, atrofii la nivelul splinei si timusului, sterilitate, anemie, hiperplazia pelvisului, prelungirea perioadei de graviditate, avorturi, probleme ale fatului si ale placentei. 
Sfatul nostru este urmatorul: renuntati la dulciurile si sucurile artficiale si apelati mai des la mierea de albine.

Tipuri de E-uri
E155: Brown HT (Brun alimentar 3, CI 20285)
Provine din vopsea sintetica. Coloreaza alimentele in brun, este foarte solubil in apa. In ce produse se foloseste: restrans, in patiserie, brutarie, cofetarie. Doza zilnica admisa: nu mai mult de 1,5 mg/per kg corp. Efecte secundare: reactii diferite, in special la persoanele care prezinta intoleranta la salicilati. In plus, este un eliberator de histamina, deci poate provoca reactii alergice si poate intensifica crizele de astm. In combinatie cu benzoati, la copii da stari de agitatie, de hiperactivitate.

Povestea cristalelor


Smaralde, safire, rubine
Despre aceasta forma de terapie putem spune, în doar câteva cuvinte, ca energia unui cristal poate influenta pozitiv starea fizica si psihica a unei persoane. Se spune ca, din timpuri stravechi, locuitorii unor tarâmuri disparute, cum au fost Mu si Atlantida, utilizau energia cristalelor, atât pentru progres si bunastare, cât si în sens distructiv, cum s-a întâmplat, de altfel, cu orice descoperire omeneasca. De aceea, stiinta folosirii cristalelor a fost trecuta în umbra, pentru a fi redata oamenilor acum, în Era Varsatorului.
Totul suna ca o poveste, însa practica a dovedit ca aceste cristale ne pot influenta în bine, echilibrând energiile proprii omului, îndreptându-l spre spiritualitate. De altfel, în special femeile au simtit atractia magnetica si magica a pietrelor pretioase si semipretioase, care nu sunt decât niste cristale.
Cel mai raspândit mineral este cuartul - bioxidul de siliciu, care se mai gaseste si sub forma de trimidita si cristobalita. Acesta mai este denumit, la noi, cristal de stânca, flori de mina sau diamant de Maramures. Este, în general, transparent spre alb, dar, datorita prezentei altor minerale, poate fi colorat. Daca are fier, devine mov si atunci ne aflam în fata iubitelor ametiste. Daca are mangan sau titan, avem cuart roz.

Mai întîi, sa le cunoastem
Cele mai cunoscute cuarturi sunt:
agata - portocaliu, grena, brun;
agata Moss - alb verzuie;
agata dendritica - alb - gri, translucid;
ametist - nuante de violet si rosietice;
aventurina - bleumarin;
basnita - negru; calcedonia - alb, gri, bleu;
carneliana - rosu, maro sau în doua straturi diferit colorate - rosu cu alb;
citrina - galben, brun;
cuart ochi de pisica - alb, gri, verzui, galben sau maro;
cuart fumuriu - gri, brun, negru; cuart roz;
cuart stea - cu desen stelar;
heliotropa - verde cu pete rosii;
jasper - culori diverse, amestecate;
ochi de soim - gri, brun, rosu;
ochi de tigru - auriu, brun;
onix - negru, uneori cu alb;
opal - rosu, galben; prase - verde praz;
sard - rosu-brun;
sardonix - maro cu alb. Lista poate continua, dar acestea sunt cele mai cunoscute si la fiecare dintre ele ne vom referi, în materialele urmatoare.

Elixir de cristale?
O metoda straveche de utilizare a cristalelor este prepararea unor elixiruri, prin fierberea pietrelor sau prin expunerea lor la soare. Se vor folosi pietre, de preferat neslefuite, si apa care a fost mai întâi fiarta. Pietrele se curata mai întâi bine, prin frecare cu sare marina. Apoi, în anumite momente ale zilei - la rasaritul soarelui, la amiaza sau la apus - pietrele se fierb în apa sterilizata, timp de un sfert de ora. Acest elixir se bea - câte 7 picaturi la un pahar cu apa - o data pe zi, dimineata.
Alta metoda de obtinere a elixirului este urmatoarea : pietrele pe care doriti sa le utilizati la tratament, bine curatate, se pun într-un pahar sau alt vas de sticla, umplut cu apa fiarta. În jurul vasului se aseaza si alte pietre, iar totul se va pune pe o tava, expusa la lumina directa a soarelui (nu prin geam). Seara, lichidul va fi încarcat cu energie solara si cu cea emanata de cristale, iar elixirul va fi folosit asa cum am aratat mai sus. Ambra sau Chihlimbarul, o rasina fosila ce ne protejeaza impotriva influentelor malefice, absoarbe energiile negative, echilibreaza psihicul, alungand depresia si durerile.

"Orice oprimare duce la razvratire"

Cugetarile marilor oameni, ale acelor fini observatori ai firii umane, ne uimesc deseori, mai ales atunci când isi dovedesc perenitatea. Poate ar trebui sa ne reamintim mai lesne de marile spirite, ale caror ganduri sunt desprinse parca din actualitate.
"Chiar adevarul cel mai pur, impus cu sila, devine o crima contra spiritului. Dar spiritul e ceva misterios. Impalpabil si invizibil ca aerul, pare sa se adapteze conciliant tuturor formelor si formulelor. Acest lucru ademeneste firile despotice sa-l striveasca. Tocmai atunci când e strivit si comprimat, devine exploziv; orice oprimare duce mai curând la razvratire. Niciodata pâna acum nimeni n-a reusit sa impuna, pe cale dictatoriala, o singura filosofie, o singura conceptie asupra lumii si niciodata nu va izbuti, deoarece spiritul va sti sa se apere de orice robie,va refuza sa gândeasca în tipare comandate, sa se banalizeze, sa se lase supus mecanismelor si totalitarismului. Cât de banala deci si cât de zadarnica este orice încercare de a aduce divina multitudine a vietii la un singur numitor, de a împarti omenirea în negru sau alb, în buna sau rea, evlavioasa sau eretica, supusa puterii statului ori razvratita, totul pe baza unui principiu propavaduit cu puterea pumnului!"
Stefan Zweig

CRISTAL - un centru de sanatate in exclusivitate naturist

Convorbire cu terapeutul Dan CIURLICA

- Domnule Ciurlica, felicitari pentru ceea ce realizati la Centrul de sanatate “Cristal”, pentru aceasta baza de tratament care ofera confort, profesionalism si o atmosfera familiala ce contribuie, prin psihic, la mai binele pacientului.
- Mai intai, ii salut pe toti pacientii nostri din judetul Neamt. Doresc ca sederile lor aici sa le fie de folos si sa mai vina la noi, dar ca sa ma salute si, desigur, la odihna. Mi-am dorit de foarte mult timp sa pun bazele unui mic centru de sanatate, unde omul sa-si gaseasca linistea, echilibrul de care are atata nevoie si dramul de sanatate mult dorit. Ceea ce vedeti este un centru de sanatate in exclusivitate naturist, cu proceduri adecvate; totul este natural. Mancarea este grupata pe diete, in functie de afectiunile pe care le are fiecare pacient. Colaborez cu cativa medici din cadrul statiunii Slanic Moldova, cu care ma consult, imi dau sugestii sau apelez la terapiile dumnealor. Sunt deschis oricaror metode de tratament, cu conditia ca toate sa conduca spre binele omului. Am deschidere totala catre nou si catre tot ce e bine.
- Putem spune ca e vorba de interdisciplinaritate, de vreme ce practicati medicina alopata, dar si cea neconventionala...
- Important este ca oamenii vor sa se faca bine. Cei care au epuizat orice metode de tratament alopat, care nu au dat rezultatele necesare, vin la noi, la centrul nostru sau mi se adreseaza personal, ca o alternativa. In ultimii ani, am observat ca si unii medici, de la diverse centre si clinici, recomanda pacientilor sa incerce si alte metode. In cazul in care nu obtin rezultatele scontate sau nu vad o ameliorare evidenta, atunci se va apela ori la interventia chirugicala, ori la alt tip de tratament. Se observa, in ultimul timp, o deschidere a medicinei alopate spre medicina traditionala. Cum am spus, eu nu practic in exclusivitate medicina traditionala, sunt deschis oricaror metode de tratament.
- Iata, prin profesia dv., faceti mult bine oamenilor. Credeti ca este vorba de destin sau de predestinare?
- Nu stiu daca se poate vorbi in termeni reali de o predestinare. Acest tip de tratament pe care-l efectuez e o impletire a mai multor terapii: chiropractica, bioterapie, fioterapie, diverse procedee de balneo-fizioterapie... Despre potentialul meu energetic, n-as putea spune ca a fost predestinat sau destinat, mai curand este o imbinare a acestor doua efecte. Daca ma intrebati cand mi-am dat seama de aceste calitati...
- A fost o revelatie?
- Nu, au aparut in timp. Le-am acordat o mare atentie, mi-a placut aceasta practica de terapeut si m-am dedicat vindecarii oamenilor. De aici a decurs totul... Am incercat sa fac o selectie clara a metodelor, a ceea ce a mers si ce nu. Niciodata n-am fost impotriva medicinei alopate, nu am fost reticent in ce priveste tratamentele chirurgicale. {i nu mi-am permis sa recomand unui pacient sa intrerupa tratamentul alopat recomandat de alti medici.
- Dar de unde vine inzestrarea dv., acea caldura pe care am simtit-o, pe propriul corp ?
- Sunt doua aspecte, aici: poate fi o inzestrare nativa - fiecare om se naste cu un anumit potential energetic - si apoi te poti cizela, te poti cultiva.
- Stand la dv. doar patru zile, am vazut oameni garboviti de suferinta care, dupa cateva sedinte, parca au devenit altii; s-au luminat, au inceput sa zambeasca, chiar am inceput sa suguim, ca intre prieteni, cunoscandu-ne si intemeind prietenii. Ne vom suna, ne vom cauta si vom reveni la dv., impreuna cu familiile.
- Sigur ca da; noi, personalul acestui centru, dorim sa cream un mediu de familie, unde omul sa se simta ca acasa, sa fie degajat, pentru ca tratamentele sa aiba efect. Mai mult decat atat, aici se face si psihoterapie
- Care sunt afectiunile pe care le tratati? In ce ma priveste, discopatia cervicala de care am suferit mi-ati rezolvat-o.
- In cadrul centrului nostru tratam afectiunile coloanei vertebrale (discopatii cervico-dorsale, lombare, spondiloze, scolioze, hernii de disc), afectiuni artrozice de toate formele, afectiuni interne - hepato-biliare, litiaza renala si biliara, afectiuni digestive (gastrite, ulcere), afectiuni neuro-psihice, sterilitatea, afectiuni metabolice - hipo si hipertiroidii, obezitate.
Rezultatele sunt bune, duc la vindecare sau ameliorare. Aplic tratamentele mele, combinate cu ceaiuri si cu apele provenite din izvoarele naturale. Pe langa cabinetul meu de chiropractica si bioterapie mai avem si alte proceduri - hidromasaj cu apa minerala iodata (o saramura din izvor natural, cu rezultate foarte bune in afectiunile reumatismale); bai de plante, masaj, reflexoterapie, fitness, gimnastica recuperatorie, impachetari cu namol salin obtinut prin procesarea sarii cu produse reziduale. Intentionez sa dezvolt si o microsalina - acum ne aflam in stadiul de construire - si un hotel capitonat cu bulgari de sare, pentru a crea un microclimat salin, foarte bun in afectiunile aparatului respirator.
- Explicati-ne: exista un flux energetic care se transfera de la dv. la pacient?
- Daca discutam in exclusivitate de bioterapie, sigur ca tratamentul cu bioenergie e un tratament de transfer al unor energii pozitive inspre pacientul care are nevoie de aceasta. Insa bioterapia este un procedeu plasat, cumva, la marginea escrocheriei... Inca nu e studiat indeajuns de bine, desi sunt foarte multi bioterapeuti. Din cazuistica mea, stiu ca exista niste limite foarte clare unde bioterapia merge si unde nu. Conteaza enorm de mult si de compatibilitatea pe care o are bioterapeutul cu pacientul, aceasta fiind una dintre conditiile cele mai importante. Dar nu toata lumea are nevoie de bioterapie. Eu, dupa cum ati vazut, aplic mai multe metode de tratament: bioterapie, chiropractica, masaj si altele, adica tot ce tine de purificare.
- Din cate stim, energia cosmica, chi, se imparte in energie pozitiva si negativa, iar de acest echilbru depinde sanatatea.
- Categoric. Iar in cazul bioterapiei, se realizeaza o echilibrare energetica a celor doua parti, yin si yang, adica a pozitivului si a negativului sau a masculinului si a femininului. Bioterapeutul, prin transfer, cauta sa echilibreze yin si yang, si astfel aduce armonia interioara. Apoi mai este si consultul pe care-l fac in acest plan. Fac intai un consult al organelor interne, prin palpare, apoi si prin transferul energetic pe care-l simt la mana. {i dv. ati simtit acea caldura sau racoare in anumite zone ale corpului. Fiecare organ bolnav are un dezechilbru energetic si are nevoie de acea energie asa cum un burete absoarbe apa. Atunci bioterapeutul echilbreaza energia cu care organul afectat se hraneste, urmarind, in final, ca acesta sa se refaca sau macar sa se amelioreze. Sunt afectiuni in care nu putem sa mergem strict numai pe bioenergie. Avem si alte terapii, de pilda fitoterapia, care se practica intens la noi. Cu diverse ceaiuri, facute dupa retete proprii, pe baza observatiilor efectuate in decursul anilor. Urmarind ani si ani multi pacienti, m-am convins tot mai mult de eficienta acestor ceaiuri. Depinde de afectiune: avem ceaiuri hepato-biliare, diuretice, depurative, pentru hipertensiune, colesterol etc.
- Ati intalnit vreodata cazuri de vampirism energetic?
- Sigur ca da! Chiar m-a pasionat acest aspect. Totdeauna am asociat vampirismul energetic cu deochiul de care se vorbeste atat in popor. Cred ca e acelasi lucru, deci un fenomen pe care bioterapeutul il poate echilibra. Trebuie sa faca ca acel organism sa devina rezistent la astfel de atacuri, prin echilibrarea campului enregetic. Caci orice om, orice fiinta vie, s-a nascut cu un camp protector. Acest camp, la unii oameni este mai putin dens, la altii, dimpotriva. In functie de aceasta, omul este mai puternic sau mai slab din punct de vedere energetic.Va pot da si un exemplu: daca se intra intr-o curte unde e un caine rau, la unele persoane acesta devine agresiv, la altele da in retragere. Lucru pe care l-am pus pe baza biocampului uman, diferit de la o persoana la alta.
- Acest lucru il simte fiecare: cu o persoana comunici usor, cu alta, dificil.
- Da, intervine aceasta compatibilitate. De retinut ca un biocamp mai puternic poate sa absoarba energie de la o persoana cu un biocamp mai putin dens. Dar aici este vorba tot de compatibilitate, nu-i un lucru clar si definitiv.
- Conteaza mediul ambiant in care traim?
- Cred ca foarte mult. Apropo de statiuni, unele sunt balneo-climaterice, altele balneare. Referindu-ne la Slanic Moldova, aceasta este o statiune balneo-climaterica, tinand cont de umiditatea atmosferica, de densitatea de ozon, de cadrul natural, de factorii de mediu. Sunt multe criterii care contribuie la calitatea tratamentului. Asa cum microclimatul de salina trateaza afectiunile aparatului respirator.
- Si sunt zone incarcate pozitiv, ionizate negativ...

- Am constatat, stand de vorba cu oamenii, ca foarte multi, chiar din punct de vedere terapeutic, sunt atrasi de locul natal.
Daca cineva s-a nascut in Piatra Neamt, sub imperiul unui anumit camp energetic al zonei, dar a trait in alta parte timp de 20 de ani, cand revine la locul natal, se simte bine. Cum se spune, te trage ata acolo unde te-ai nascut. E o mare legatura intre om si locul de nastere.
- La noi se spune ca, in anumite localitati, natalitatea este foarte crescuta, din cauza incarcarii cu ioni negativi.
-Nu pot sa fac refereri aici... Poate, au efect afrodisiac.
- Deci aceasta e explicatia?
- Nu, fac doar o paranteza aici.
- Atunci sa trecem de la afrodisiace la meteosensibilitate.
- Sigur, fiecare dintre noi o simte. Revenim iar la diferentele de zona, caci incarcatura atomsferica poate fi mai mult sau mai putin evidenta. Meteosensibilitatea nu este ceva nativ, este tot o dereglare a celor doua energii Yin si Yang. Meteosensibili sunt cardiacii, reumaticii. Se stie ca un reumatic se simt mai bine intr-o zona mai uscata.
- Cat de important este ca un bolnav sa creada ca poate fi vindecat?
- Nu e suficienta numai increderea... Foarte multi pacienti vin aici cu incredere. Dar ca sa le-o castigi, trebuie sa prezinti o seriozitate, sa ai anumite rezultate, care sa-i determine sa aiba incredere. {i atunci oamenii vin cu mare speranta. Iar daca acesti oameni disperati se simt bine, categoric ca increderea lor creste si vine vindecarea. Vindecarea si increderea sunt direct proportionale, dar, repet, nu mergem numai pe incredere. Daca trec 4 zile, apoi 5, 7 etc. si bolnavul nu simte nici o ameliorare, categoric ca increderea sa scade. Iar daca dupa 2-3 zile vede ca face un pas spre vindecare, creste si speranta, grabind astfel vindecarea.
- Cu satisfactia de a fi primit de catre dv. si de a fi acceptat sa ne dati acest interviu (marturisesc ca v-ati lasat cam greu) nu va intreb cati oameni ati ajutat, caci ati spus ca nu va place sa faceti asemenea marturisiri. Va intreb, atunci: Conteaza sa ai credinta in Dumnezeu?
- Categoric, credinta este esentiala. Noi suntem niste unelte ale lui Dumnezeu. Fara a crede in El, nu putem actiona. Omul simte nevoia de ceva suprem deasupra lui, ca sa aiba un reper, fara de care nu putem exista ca oameni. Putem exista doar ca o nava in deriva... Recomand, atat cat poate fiecare, sa perceapa Dumnezeirea, cat poate sa inteleaga, sa creada. Daca credem in Dumnezeu si Dumnezeu nu exista, nu pierdem nimic. Iar daca nu credem, atunci am pierdut totul.
- Iubirea este o incarcatura energetica?
- Este o incarcatura care imbraca mai multe forme - emotionala, mai mult sau mai putin. Iubirea apare tot pe baza compatibilitatii dintre persoane, de la acea atractie. Fiecare dintre noi am simtit, vorbind cu o persoana, afinitate sau respingere. Este atractie pur energetica sau respingere. Asa o putem simti, ca un flux energetic, de raspuns reciproc. Fara de iubire, asa cum a propavaduit Iisus Cristos, nu putem trai. Iubirea te indeamna la dragoste, la toleranta. Fara iubire nu putem exista, am deveni duri, inchisi, amorfi. Iubirea e deschidere si comunicare.
- Domnule Ciurlica, va multumim ca existati, va multumim si in numele pacientilor din Neamt.
- {i eu ii salut, cu mare dragoste.
- Va dorim sanatate, ca sa-i primiti pe nemteni ca si pana acum, cu ospitalitate si solicitudine, sa puteti reda sanatatea atator oameni.
- Semnalele pe care le am, de la fostii pacienti, arata ca se simt bine. Le recomand tuturor sa aiba mare incredere in ei. Insusi faptul ca si eu am trecut prin niste perioade grele, ma refer la pierderea vederii, ma face sa consider ca omul se poate considera vindecat printr-o mare incredere in Dumnezeu si in el. Psihicul este cel care fabrica boala si, ca orice constructor, tot el o poate demonta. Oamenii sa nu se lase doborati de necazuri si de boala, ci sa lupte, pentru ca toata viata este o lupta. Sa gandeasca pozitiv, sa priveasca boala ca pe un dusman pe care pot sa-l invinga. {i sa daruiasca multa iubire. Iar celor care sufera, le doresc insanatosire grabnica.
- Multumim si speram sa ne mai primiti.
-Cu placere, dar nu bolnavi, ci sanatosi.

Traian SOCEA

30 ianuarie 2009

Minunate exercitii de autosugestie

Creierul nostru, ca un sofisticat calculator, este programat de catre noi insine si de influentele exterioare, pentru a ne crea propria viata, propria realitate.
Pentru a evolua, trebuie sa ne eliberam de tot balastul trecutului - suferinte, dezamagiri, complexe, invinuiri.

Attitude of Releasing the Past


Attitude of Positive Self Esteem
Afirmatii pentru cresterea increderii in sine


Ai mai multa incredere in tine!


Attitude of Self Acceptance

Condimente si medicamente: Coriandrul (si reteta de curry)

Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta din familia umbellifere, originara din sudul Europei; creste pe campuri, pe malurile raurilor. La noi, mai mult se cultiva; prefera locurile insorite. Semintele se seamana in aprilie (in sera, in martie, pentru a fi mutate, in gradina, in mai).
Descriere: Este o planta anuala, cu tulpina dreapta, ramificata. Frunzele bazale sunt drepte si subtiri, celelalte fiind ovale. Florile sunt grupate, in 5 - 10 petale, de culoare mov pal, aproape albe. Semintele sunt foarte simetrice si cad pe masura ce se coc. Initial, mirosul lor este neplacut, de plosnita, dar acesta se pierde, in timp; cand se usuca, mirosul devine placut, aromat, iar de ce stau mai mult, de ce devin mai aromate. Locuitorii din Peru sunt fascinati de gustul si mirosul acestei ierbi, folosind-o mult la aromatizarea mancarurilor. Frunzele se folosesc la supe, la salate.
Istoric: Originar din Asia, este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Seminte de coriandru s-au gasit in piramidele egiptene, fiind adaugate in vin sau utilizate la tratarea bolilor de ficat si de stomac. Din sudul Europei, coriandrul a ajuns pe tot continentul, prin intermediul romanilor. In epoca descoperirilor geografice, coriandrul s-a raspandit si in America, Australia, Noua Zeelanda. Este pomenit de Hippocrate si de alti medici greci. Numele de “Coriandrum” (vine de la gandac, plosnita) a fost folosit de Pliniu, care spunea ca un tip mai bun de coriandru vine din Egipt, de unde si evreii l-au preluat. Este folosit mult ca si condiment, singur sau in amestecuri, cum este cel numit curry. In tarile nordice, semintele se amesteca in aluatul de paine, dar cel mai mult se utilizeaza la prepararea unor bauturi alcoolice - a lichiorurilor in special. Este nelipsit din distileriile de gin si din patiserii si cofetarii.
Principii active: Fructele contin ulei volatil, care e cel mai activ ingredient. Mai contin acid malic, tanini, grasimi, macro si microelemte (P, K, Ca, Mg, ZN, Co, Na, Fe, Cu). Frunzele proaspete contin cantitati importante de vitamina C, A, E, caroten. Plantele din Anglia au aroma mai fina, cele din Rusia si Germania sunt mai bogate in uleiuri. Prima data, uleiul a fost extras in 1885, in Rusia, cand s-a construit prima mare instalatie pentru extragerea uleiului volatil.
Uz medical: Coriandrul este stimulent, aromatic si carminativ. Este folosit la diverse preparate medicinale, pentru a le masca gustul dezagreabil. Pudra obtinuta din fructe macinate, extractele fluide si uleiurile sunt folosite in medicina, ca aromatizante, pentru a da un gust agreabil purgativelor. In farmacie, intra in compozitia multor produse, ca siropuri si tincturi (de senna, de rubarba, de angelica, de gentiana, lavanda). Folosite prea mult, semintele au un efect narcotic. Apa de coriandru este mult apreciata, ca un carminativ ce calmeaza colicile. Uleiul volatil are proprietati fungicide si bactericide, stomahice, carminative. Se foloseste la parfumarea sapunurilor si a altor produse cosmetice, la aromatizarea tutunului. Popular, uleiul se foloseste la cicatrizarea ranilor, a hemoroizilor. Fructele mature intra in compozitia ceaiurilor gastrice si tonic-aperitive. Ceaiul este util in dispepsii si anorexii; se prepara dintr-o lingurita de seminte proaspat zdrobite la o cana cu apa clocotita. Este indicat si in caz de digestie lenta, balonari si colici abdominale - pentru adulti, copii si chiar sugari. Infuzia concentrata este indicata pentru eliminarea viermilor intestinali; se beau cate trei cesti (circa 100 ml) pe zi, inainte de mesele principale.
Condimente preparate in casa - Curry
Luati cantitati egale de ghimbir, seminte de coriandru, nucsoara, sofran de India si mai multa pudra de Cayenne (boia de ardei rosu). Toate ingredientele se macina pentru a obtine o pudra fina, pe care o amestecati foarte bine (chiar deasupra focului, doar cat sa se infierbante putin si sa se omogenizeze). Puneti amestecul intr-o sticla cu gura larga, bine astupata, si pastrati-l intr-un loc uscat. Dupa gust, puteti adauga si alte condimente: piper, daca boiaua nu e prea iute, putin chimen si cateva cuisoare vor intregi aroma. Insa trebuie sa predomine coriandrul si nucsoara. Acest condiment cu tenta orientala da aroma placuta (si culoare, de la sofran in special) pilafului, placintelor cu carne, tocaturilor, supelor, legumelor etc. Toate condimentele se gasesc in magazine, in supermarket-uri.

28 ianuarie 2009

Primul ajutor in tratarea infectiilor urinare

(remedii si sugestii primite de la cititori)

Aceste infectii sunt periculoase si greu de tratat, de aceea sfatul medicului specialist este obligatoriu. Pana sa ajungeti insa la medic, dar si ca tratamente adjuvante, va stau la indemana mai multe remedii casnice sau naturale:
- bicarbonat de sodiu, dizolvat in apa; 
- merisorul este excelent in tratarea cistitelor cronice si a infectiilor genito-urinare; puteti lua capsule de merisor, din magazinele naturiste, ca si tinctura;
- cine suporta, poate sa faca tratament cu otet de mere, capsule (sau otet lichid, cate 2 lingurite la o cana cu apa, la care adaugati si o lingurita de miere de albine, cu mentiunea ca nu oricine tolereaza otetul, ca atare); 
- CANTHARIS sau alt remediu indicat de medicul homeopat; 
- ACIDOPHILOUS (sau Probiotice), pastile;
- apa cat mai multa, daca nu exista contraindicatii; 
- consumati alimente ce contin mult sulf (sparanghel, spanac, migdale, rubarba) si vitamina C (merisoare, coacaze, macese, lamai, afine); 
- CRANDOPHILIUS, 2 capsule, luate cu un pahar cu apa;
- suc de merisoare sau compot - ajuta si in cazul altor disfunctii renale;
- cafea instant: o lingura de cafea solubila la o cana cu apa, indeparteaza durerea, in 5 minute; se bea dintr-o data, nu se soarbe; 
- sparanghel conservat - aveti nevoie de 5 cutii, din care nu trebuie decat sa mancati cate una pe zi, cu tot cu suc; 
- capsule de Uro-Vaxom; 
- tablete de vitamina C si tablete cu extracte de fructe de padure (sau ceai, cat mai mult, dar nu din acelea cu arome sintetice);
- produsele naturale de la firma Vision - Detox, Antiox, Nutrimax, Cupers - cate 1 flacon din fiecare pe luna, timp de 3-4 luni. 
Atentie! Asa cum am remarcat, in mai multe randuri, in revista noastra, daca eticheta unui produs indica prezenta “aromelor identic naturale”, puteti fi siguri ca va aflati in fata unui cocteil din mai multe arome si coloranti (E-uri) in totalitate artificiali si daunatori sanatatii. Desi am putea fi acuzati de reclama mascata, spre binele citorilor nostri, a caror sanatate este bunul cel mai de pret, va recomandam ceaiurile din fructe de padure Celmar (acelea care contin fructe uscate macinate grosier). 

Alte plante utile in inflamatiile tesutului renal, ale bazinetului
Muguri de plop negru (infuzie preparata din 1-2 lingurite la cana, din care se beau 2-3 cani pe zi), frunze si radacini de nalba mare sau flori de nalba de gradina (infuzie din radacini, flori sau frunze sau macerat la rece - din radacini, cu adaos de bicarbonat de sodiu), frunze de caltunasi (salata), schinduf (macerat apos din seminte), cimbru si cimbrisor, frunze de par (infuzie din 25 g la litrul de apa), napi si patrunjel (consumate ca atre, mai ales in cistita), ceaiuri diuretice.

Atentie! Frunzele de merisor, frunzele de afin si fructele de ienupar pot fi iritante pentru epiteliul renal; de aceea nu se recomanda in cazul afectiunilor inflamatorii.

Nu beti nici un fel de bauturi carbogazoase, caci va pot agrava infectia!

Folositi ceaiul din frunze de patrunjel
* Clocotiti apa, turnati-o intr-un vas in care adaugati cateva (putine) frunze de patrunjel, lasati deoparte cateva minute, strecurati si beti; este indicat in cazul infectiilor vezicii urinare, pana la prezentarea la medic. Leacul reduce durerea, dar este contraindicat femeilor insarcinate. 
* Fierbeti in apa o ramura de patrunjel, strecurati si beti, cand s-a racorit.

Plante care trateaza (amelioreaza) cistita (infectiile urinare)

Violetele calmeaza durerile
Din flori de violete (Viola adorata) se prepara o infuzie care contribuie la tratarea cistitelor, ca si a dermatozelor, colitei, bronistei, prin actiunea de calmare a iritatiilor mucoaselor.  

Sovarvul, planta antiseptica 
Se foloseste planta (Origanum vulgare), fara radacina, sub forma de decoct. Plantele maruntite (o lingura la cana cu apa) se fierb timp de un minut. Ajuta totodata si la alungarea racelilor, a febrei si imbunatateste digestia. 

Urzica moarta alba

Urzica alba (Lamium album) este tonica, astringenta si este deseori folosita la tratarea infectiilor urinare. Sub forma de capsule sau pulbere, se administreaza inainte de mesele principale ale zilei (cate 2 capsule sau un varf de cutit de pulbere). Sub forma de ceai preparat din flori, este indicata in cistita, leucoree, dismenoree, afectiuni ale prostatei. Se beau cate 3-4 cani pe zi, intre mese.

Mugurii de pin sunt excelenti!
Datorita proprietatilor lor antiseptice, mugurii de pin sunt de mare ajutor in cazul inflamatiilor urinare sau hepatice. Se recomanda sa se bea circa un litru de ceai pe zi, eventual, asociat cu alte plante (in special cu iarba neagra). 

Nalba mare are efect antiinflamator 
Una dintre indicatiile terapeutice ale acestei plante (Althaea officinalis) se refera la tratarea cistitelor, ca si a altor afectiuni inflamatorii ( metrite, gastrite, bronsite etc.). Se foloseste radacina, din care se prepara un decoct (prin fierberea acestora in apa, timp de trei minute) care este emolient, antiinflamator, antidiareic, antitusiv. 
 
Bactericidul Levantica 
Florile de levantica se pot folosi pe langa alte remedii mai puternice (sunt adjuvante), caci au proprietati bactericide, dezinfectante, calmante, relaxante. In special in sezonul rece, consumul constant de ceai de levantica (cate o ceaica, seara, caci aduce somnul) confera rezistenta sporita fata de virusi. 

Si socul va poate veni in ajutor 
Socul (Sambucus nigra) este cunoscut pentru efectul sau diuretic, antisudorific, depurativ, fiind folosit mai mult in tratarea racelilor, a reumatismului. Iata ca este potrivit si pentru suferinzii de cistita, fiind indicate cate 3-4 cani pe zi. Se folosesc inflorescentele, numai uscate. 

Leac popular cu rotungioara 
Mai intai rotungioara (Glechoma hederacea) a fost utilizata empiric, timp indelungat. Datorita compozitiei sale chimice, este foarte potrivita pentru tratarea cistitelor, ca si a bronsitelor, astmului, litiazei urinare, leucoreei. Se administreaza sub forma de decoct (plantele se fierb cam un minut), cate 1 litru pe zi.

Neaparat folositi iarba neagra!
Este planta care are un efect imediat asupra infectiilor urinare (cistite, colibaciloze, pielonefrite) si in prostatite. Este diuretica si contribuie la eliminarea calculilor mici (a nisipului). Concomitent, intervine si in cazul reumatismelor, celulitei, intoxicatiilor. Se foloseste sub forma de ceai preparat din muguri, dar si sub forma de tinctura sau extract glicerinat. 

Fragi si cirese 
Utilizat ca aromatizant, ceaiul din frunze de frag are virtuti mai putin cunoscute: este depurativ, detoxifiant, fiind indicat in leucoree, cistita, reumatism, dermatoze, celulita, guta si alte afectiuni. 
In schimb, ceaiul din cozi de cirese este foarte des folosit in astfel de afectiuni, si pe buna dreptate. Si ele sunt diuretice, detoxifiante. Sunt frecvent recomandate celor ce sufera de celulita, reumatism, cistita, retentie urinara, edeme, dar si in obezitate, calculi renali, nefrita. Se bea cate 1 litru de ceai pe zi; se poate administra si sub forma de pulbere sau capsule (cistita, retentie urinara, edeme). 

Porumbul, cel mai diuretic
Stigmatele (matasea) reprezinta un leac foarte uzitat pentru tratrea cistitelor si a litiazei urinare. Elimina apa din tesuturi, detoxifica, mareste diureza. Se bea sub forma de infuzie, nu prea concentrata, cate 2-3 cani pe zi.

Ceai din mai multe plante
Va recomandam sa beti zilnic minimum 1 litru de ceai preparat din levantica, flori de iarba neagra, frunze de frasin, flori de nalba si cimbru, in cantitati egale (4 linguri din amestecul de plante la 1 litru de apa)

Infectiile cronice ale vezicii urinare se pot trata si prin aromaterapie 
Pentru tratarea cistitelor, recomandam o gama de uleiuri esentiale, din care puteti alege unul sau mai multe: balsam de canad, ulei de tei, ulei de lemn de cedru, lavandina sau levantica, balsam Copaiv, ulei de telina - seminte, de terepentina, de cimbru, de coada soricelului, de pin, de santal, de leustean, de eucalipt, de musetel, de ienupar, de boswelia, de mastica, de patrunjel, ulei Niaouli. 
In cazul femeilor care sufera de leucoree, mai recomandam uleiul de isop, maghiran, iasomie, rozmarin, salvie (pe langa cele de santal, levantica, cedru, eucalipt, tei).
Aceste uleiuri volatile se administreaza sub forma de comprese (diluate, asa cum am aratat in numerele anterioare ale revistei noastre) sau se folosesc la baie ( dus). Retineti ca nu se folosesc ca atare, sub forma lor concentrata. De asemenea, femeile insarcinate si persoanele cu anumite sensibilitati trebuie sa le evite.

Recomandari igienico-dietetice

In special in cazul femeilor, infectiile urinare joase se pot croniciza usor. Pentru a evita astfel de neplaceri, tineti cont si de urmatoarele recomandari, sub rezerva neelucidarii complete a eficacitatii unora din ele:
- consumati lichide în cantitate mare (cel putin 2 litri pe zi), dar nu si atunci cand exista contraindicatii (ex. insuficienta cardiaca, hipertensiune); 
- aveti in vedere golirea completa, regulata, a vezicii;
- nu uitati de mictiune, imediat dupa contactul sexual;
- evitati igiena intima exagerata, prin care s-ar putea distruge flora vaginala normala; evitati intim-spray-urile;
- aplicati caldura, local, în cazul durerilor; 
- evitati expunerea la frig;
- consumati suc de coacaze, cate o cana, de trei ori pe zi, timp de un an; este un bun adjuvant, recomandat tuturor (numai diabeticii sa fie atenti la cantitatea de zahar); sucul de coacaze reduce frecventa infectiilor urinare, respectiv a bacteriuriei.

Cura cu suc de orz verde recomandata de Elena Nita Ibrian, autoare a numeroase lucrari de referinta privind alimentatia/terapiile naturale

Orzul verde, ca planta cu efecte remarcabile asupra organismului, in special sub forma de suc, este descoperit de Joshihide Hagiwara, doctor in medicina, din Japonia. Eficienta sucului de plante verzi de orz in terapia bolilor si intretinerea starii de sanatate este rezultatul a 12 ani de cercetari intense privind nutritia omului, in vederea obtinerii unor noi resurse de substante necesare intretinerii sanatatii, restabilirii organismelor bolnave si pentru impiedicarea imbatranirii celulelor. Prin compozitia sa, orzul verde este un aliment valoros, asigurand organismului enzime, vitamine, substante minerale, precum si alte elemente nutritive esentiale. Este un tonic general, care aduce un plus de vigoare, sanatate si energie organismului. 
Lista afectiunilor in care este indicata aceasta cura e mai mult decat impresionanta: anorexie, avitaminoze, alopecie, anemie, stomatite, afectiuni oculare, gastrita, ulcer, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice, ciroza, constipatie, cardiopatie ischemica, arteroscleroza cerebrala, infarct miocardic, hipertensiune, hipotensiune, astm bronsic, gripa, viroza pulmonara, TBC pulmonar, rinite alergice, dereglari hormonale, diabet, obezitate, retard psiho-motor, neurastenie, insomnie, schizofrenie, epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie faciala, reumatism articular acut, lombosciatica, artrite, acnee, dermatita, eczema, ulcere varicoase, tromboflebita, hemoroizi, fracturi, sterilitate, impotenta sexuala. Comparativ cu multe alte plante, orzul verde contine cantitati crescute de vitamina A, potasiu, calciu, fier, vitamina C vitamina B1, biotina, SOD - enzima proteica activa.
Mod de preparare
Tulpinile de orz verde ajunse la inaltimea de 20 - 30 cm (inainte de a da spicul) se recolteaza, taindu-le de la suprafata pamantului (fara radacini); se spala si se maruntesc manual sau mecanic, pana se obtine o pasta fina. Sucul obtinut contine cele mai valoroase elemente necesare organismului. 
Mod de administrare: 
Se dizolva o lingurita de pulbere de orz verde in suc sau 150-200 ml de apa calduta. Se bea, de 1-2 ori pe zi, cate o ceasca de 50 ml, cu inghitituri mici, rare, cu 25-30 de minute inainte de masa. Se poate extrage in cantitati mai mari si pastra in sticle la loc rece. Inainte de a fi baut, se tine la temperatura camerei. 
Preventiv, se beau cate 2 pahare pe zi, seara si dimineata.

Primul ajutor in cazul intoxicatiilor cu plante

Daca s-a produs o intoxicatie cu plante medicinale, principalele remedii naturale care neutralizeaza intoxicatia cuprind, in general: purgative (seminte sau ulei de ricin, coaja de crusin); vomitive (frunze de boz); vitamine – complexul B (drojdia de bere); calciu (branza proaspata de vaci); cafea, ceaiuri mucilaginoase (radacina de nalba mare); tonice cardiace (frunze de degetel); stimulente respiratorii (frunze de laur); bronhodilatatoare (carcel); hemostatice (coaja de stejar); calmante (radacina de valeriana); diuretice (frunze de mesteacan); diaforetice (flori de soc); coagulante (albus, lapte dulce); absorbante (carbune de tei, cenusa vegetala, argila); neutralizante (fructe de armurariu); tinctura de propolis. 
Nu este de glumit. Iata cateva exemple: in cazul intoxicarii cu marul lupului, se fac spalaturi stomacale cu carbune activ, se iau diuretice si se beau lichide in cantitate mare. 
Daca intoxicatia se datoreaza pelinului, se iau vomitive, se fac spalaturi stomacale, se administreaza solutie iodurata, solutii de tanin, carbune animal. Daca este vorba de rostopasca, se ajunge uneori la spalaturi gastrice cu permanganat de potasiu, analeptice respiratorii, perfuzii cu glucoza, respiratie artificiala. 
Am prezentat aceste trei plante care sunt, putem spune, la moda, multi cititori scriindu-ne despre acestea, fara a sti ca pot fi extrem de periculoase, mai ales daca sunt administrate intern.

25 ianuarie 2009

Leacuri la indemana satenilor, cu plante medicinale

Aconit - omag, omeag, (omoac, marul lupului, coiful, toaie, todea)
Frunzele fierte cu rachiu de drojdie sunt bune la reumatism, puse pe partea dureroasa. Spalatura cu lesie de omag face sa creasca parul.

 Acris rosu
 (draghina, lemn galben, macrii spinos, macrii iepuresc)
Frunzele, radacina sau fructele fierte pana ce scade de tot si anestecate cu rachiu se bea cate o ceasca contra frigurlor. Dulceata de fructe este buna contra durerii de piept.

Agris 
Fructele coapte sunt racoritoare si scoate afara toate durerile. 

Alun
Batul de alun verde, incalzit in foc, se ard cu el paduceii.

Angelica
Se pune im rachiu pentru a-i da gust. Se bea contra vatamaturii si pentru intarirea stomacului.

 Ardei 
Pisat si facut cataplasma este bun pentru junghiuri.

Bostan (dovleac, luba)
Laptele de seminte amestecat cu rachiu este bun contra panglicei. Coaja prajita cu untura de porc sau untdelemn pus in iume, le intoarce. O pasta facuta din 130 grame de samanta curatita de coaja, amestecata cu tot atata zahar si cu putina coaja de lamaie sau portocala da afara panglica.

 Brad
 Mugurii de brad (10 grame) fierti in 1 litru de apa clocotita se beau pentru a da usor flegma afara. Fiertura de muguri tineri se bea primavara contra scrofulelor. Plasturele facut din rasina sau ceara, casa de paianjen si faina de grau se pune la copturi.

Cucuta 
Oblojeala cu frunze proaspete potoleste durerea la umflaturi Samanta prajita cu seu si intinsa pe o carpa se pune pe gat contra galcilor. Cu zeama de cucuta fiarta si amestecata cu ulei se spala la muscatura de iarpe.

Dafin
Din frunzele si boabele pisate si apoi fierte cu untdelemn se prepara alifie pentru ranile greu de vindecat.

Deditei
Din frunzele fierte se face un ceai cu care se spala ochii cand sunt rosii.

Castravetele
Castravetele murat si gaurit, se vara in el cu degetul cu sugiu si se tine o noapte. Zeama de castraveti murati este buna pentru stomac, luand-o pe stomacul gol. Durerea de cap se linisteste daca se pune pe fiecare tampla cate o jumatate de castravete. Spalatul pe fata cu zeama de castraveti face pielea moale si alba.

Ceapa
Ceapa rasa si cu petrol se pune intinsa pe o carpa la gat pentru a da inapoi galcile.

Canepa
Firele de canepa fierte si amestecate, batute bine cu samanta de canepa pisata si apoi tinuta la caldura 3 zile, se ung raiosii, dupa ce au fost spalati cu apa calda. Ramasita de la melitatul canepii, fiarta si apoi strecurata, se bea contra tranjilor, un pahar pe zi, si se scalda bolnavii de tranji in ea de doua ori pe zi.

Capsuni
Foile capsunilor, minciunele si coada soricelului fierte bine la un loc, se spala cu ele ranile la pelagrosi.

Cartofi
Feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte si legate cu tulpan, alina durerea de cap. Cartofii rasi is buni la arsuri. La reumatism sunt buni cartofii fierti si terciuti subtire, pusi pe locurile dureroase. (Dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)

Plante de iarna: Iedera -hedera helix

Asa cum stim, iedera este o liana agatatoare (sau taratoare, daca nu are suport) ce poate ajunge pana la lungimea de 20 de metri. Uneori, iedera acopera zidurile cladirilor. Este o planta iubitoare de umbra si umiditate,  care prefera padurile umbroase si stancile umede,calcaroase; a fost foarte mult folosita, in timpuri stravechi, in medicina traditionala. 
In scopuri terapeutice, se folosesc frunzele lobate (au 3-5 lobi) de pe ramurile sterile. 
Vracii o foloseau in afectiuni diverse, ca artrite, broniite, dezinterie, tuse, iar extern, la cataplasme pentru tratarea afectiunilor dermatologice (eczeme, arsuri solare, rani, pediculoza). 
Se recolteaza in oricare perioada a anului, dar numai frunzele sau lastarii verzi, crescuti in anul respectiv. 
Iedera este indicata in principal in astm si, in secundar, pentru tratarea bronsitelor acute si cronice, a racelilor si gripelor. 
Se foloseste mai mult sub forme de preparate farmaceutice, care au actiune antinevralgica, calmand si diminuand spasmele bronhiilor.
Compozitie chimica: saponozide, compuii polifenolici, hederine, saruri minerale, acid cafeic, zaharuri, scopolina, betacaroten, tocoferoli, 
substante estrogene etc.

Se mai foloseste iedera si astazi? 
Desigur, ca expectorant, in special. In Europa s-a aprobat tratamentul cu frunze de iedera, pentru afectiunile respiratorii amintite mai inainte, dar calitatile acestei plante nu sunt inca pe deplin confirmate. De exemplu, niste teste placebo efectuate pe un numar de 24 de copii cu astm (unii primind extract de iedera, altii - un preparat neutru inofensiv) au aratat, dupa 3 zile, o ameliorare modesta a simptomelor bolii. 
Alte studii insa nu au putut demonstra eficacitatea acestei plante. 
In schimb, alt studiu placebo a relevat faptul ca frunzele de iedera egaleaza efectul unor medicamente expectorante (ca ambroxol). Parerile sunt insa impartite.
In bronsite, tuse spastica, se folosesc mai mult tincturile sau extractele fluide. Iedera mai este indicata in mialgii parastezice, sciatice, sacroiliace, reumatice (mai ales ca unguent, dar si intern, sub forma de preparat farmaceutic).
 Extern, se mai utilizeaza ca analgezic in nevrite si celulita (pentru efectul calmant si curativ). De altfel, iedera este nelipsita din formula cremelor anticelulitice. In sindrom premenstrual, se foloseste alaturi de alte plante (coada soricelului, galbenele, iarba mare, melisa, coada racului).
Se administreaza mai mult sub forma de extract (tinctura), din care se iau cate 25 de picaturi, de doua ori pe zi, pentru copii, iar pentru adulti se recomanda cate 50 de picaturi, de doua ori pe zi.
Contraindicatii
Experienta a dovedit ca iedera, in general, nu provoaca efecte secundare. 
Numai in cazul dozelor excesive, pot aparea ameteli, vomismente. 
Nu se va folosi de catre femeile insarcinate, de catre copiii mici, suferinzii de afectiuni renale sau hipertensiune arteriala. Fructele nu se utilizeaza, fiind toxice, mai ales pentru copii. 

O substanta neurotoxica si cancerigena a contaminant solul si apa

Ne intrebam de ce ne imbolnavim, de ce unele boli grave au o incidenta atat de mare? Vinovatul principal este poluarea, substantele chimice care au ajuns in apa, in sol, in plante, in animale si implicit in organismul nostru.
Una dintre cele mai persistente si periculoase este PCBs - bifenil policlorinat - cancerigena, interzisa din 1976, dar care mai exista in mediul in ambiant, datorita folosirii sale anterioare fara discernamant.
Este nuerotoxica si afecteaza glandele endocrine. FDA considera ca PCBs este o substanta “persistenta si omniprezenta in mediul ambiant", ceea ce inseamna ca nu vom scapa de ea prea curand. O gasim in hrana noastra - carne, lapte, oua, peste. Animalele au acumulat-o in stratul lor de grasime.
De asemenea, PCBs se gaseste si in apa. Vacile, pasarile, pestii de crescatorie sunt de asemenea, contaminate.
Somonul de crescatorie este de 7 ori mai otravit cu PCBs decat cel salbatic.

Din scrinul strabunicii: Retete, leacuri, sfaturi

Rasfoirea cartilor vechi, cu foi îngalbenite ce pastreaza parfumul altor timpuri, ne poate aduce multa liniite si satisfactii, dar si informatii utile

"Chip de a scapa de betie 

O doftorie cercata, prin care suntem in stare a desvata de bauturi spirtoase pe acei care i-au biruit, nu darul, ci naravul betiei, prin carele perdem nu numai cinstea si averea, dar si sanatatea si chiar viata, impartasim aici, acum. In toata dimineata sa punem in bautura obisnuita cateva picaturi spirt de pucioasa si in curanda vreme vom avea multumirea de a vedea ca betivul fuge de talismanul sau si numai cu greata va privi la bautura aceea care i-au fost pana acum nectar si mana.

Chip de a feri branza si cascavalul de viermi
 Invaleste cascavalul sau branza in buruiana pe care o numim pojarnita, si vei vide ca nu vor face viermi. Tot aceea slujba face si frunza de mesteacan.

Cum se face apa de toporasi 
Pune 50 de dramuri de radacina de toporasi taieti mnaruntel, intr-un sip si toarna peste dansa trei litre spirt de vin curat si fara miros si 3 dramuri unt de Bergan, astupa sipul bine cu hartie si lasa-l sa steie la un loc cald 5 sau 6 zile, apoi stoarce bine radacina si strecura fluidul intr-o hartie proasta, si asa vei avea un spirt de toporasi foarte placut, care intr-un sip curat si bine astupat te tine ani intregi. 

Vin de stomah
Usuca un pumn de pelin, un pumn de potroaca, coaja de la o portocala, tae-le marunt, amesteca-le cu sase dramuri de ravnet pisat, pune-le intr-un sip bine spalat si toarna peste aceste o oca si jumatate de vin alb vechi, lasa sa stee la caldura 48 de ceasuri si ia din vinul acesta cate un paharut de rachiu, cu un ceas si jumatate inaintea mesei. Acest vin nu numai ca intareste stomahul, dar agiuta si a mistui si este mai mistuitoriu decat rachiul, care-l obicinuim inaintea mesei. 

Ca sa se faca vinul nou, vechi
Sa se puie vinul in butelci lasandu-le deserte ca de un pahar si astupandu-le la gura bine sa se pue in apa clocotita pana la 60 de grade romiur; si tiindu-se in ea doua ceasuri sa se scoata apoi si sa se imple butelcile cu vin de care au fost pus in ele si sa se astupe bine. 

Chipul de a opri sa nu incolteasca cartoflile

 Acest chip aratat de D. Vilunorei, vestit gradinar din Paris, sta intru a intinde in pod pe la sfaristul lui martie o patura de un lat de mana de groasa de cartofle si de a lasa la soare si la lumina. Aceasta espunere opreste incoltirea si le pastreaza in buna stare pana tarziu in vara si pana la iesirea cartoflelor noi. 

Chip de a te dezbata de-indata 
Acela care au baut mai mult decat radica sa manance migdale dulci si indata se va dizmeti. 

Cum se poate trezi ameteala betiei 
 Inbatatul sa inghita un paharut de cel mai tare otet si indata ca prin farmec se va trezi din a sa ameteala."(Din presa anilor 1850 - dupa Albumul literar gastronomic editat de revista Viata romaneasca, Bucuresti 1983)

Direct de pe Luna

The first HD video of the moons surface beamed directly back from the moon, unveiling the astonishing lunar terrain in spectacular details.

24 ianuarie 2009

Ghimbirul ca medicament (II)

As cum aratam in prima parte a informatiilor referitoare la aceasta planta minunata, influenta sa asupra organismului uman este multipla si benefica. 
Mai adaugam ca, fata de datele prezentate anterior, ghimbirul contine si o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.
Ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie. S-a mai observat ca, folosit zilnic, imbunatateste nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze - ALT si aspartat aminotransferaze - AST). 

Ghimbirul este utilizat in tratamente de tip Ayurveda 
Ghimbirul este una dintre plantele importante folosite in Ayurveda, care il recomanda ca analgezic, antiemetic, aromatic, afrodisiac, carminativ, diaforetic, digestiv, expectorant, tonic, colagog, stimulant. 
Este considerat un medicament - minune, un leac universal, folosit in foarte multe remedii. Luat cu sare - reduce vayu, cu zahar - reduce Pitta, cu miere - reduce Kapha, dupa cum indica fiecare afectiune.

Cum se foloseste ghimbirul 
Indigestie si inapetenta:
 Se amesteca parti egale de suc de ghimbir, lamaie si sare. Se ia inainte de mese. Daca luati ghimbir si sare, inainte de masa, se curata limba si gatul, creste apetitul si produce o senzatie placuta. 
Ulei pentru sciatica si reumatism: Se recomanda uleiul Saindha vadya Taila - produs de tip Ayurveda .
Pentru afectiuni biliare: Amestecati 2 parti de suc de ghimbir cu 7 parti lapte, apoi fierbeti pana scade la jumatate; adaugati zahar si beti inainte de culcare. Alternativ, combinati cantitati egale de sucuri de ghimbir, mango, zahar, lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate si beti dimineata.  
Pentru inflamatii ale gatului, tuse, laringita: Mestecati bucati de ghimbir proaspat.
In caz de diaree: Frecati buricul cu suc de ghimbir.
Pentru diabetici: Luati zilnic suc de ghimbir, de doua ori.
In caz de dispepsii, pierderea apetitului si hemoroizi: Se recomanda Samasarkara Churna sau Saubhagya Sunti (carminativ, tonic).
 Ameteli, vomismente: Mancati ghimbir, ca atare, sau preparati o combinatie de suc de ghimbir si suc de ceapa. 
Pentru dureri de cap cu substrat nervos: Suc de ghimbir amestecat cu lapte, folosit ca inhalant.
Dureri de stomac, intestine: Infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau luati un amestec de rasina si pudra de ghimbir.
Pentru ameliorarea reumatismului cronic:
Faceti o infuzie din ghimbir uscat. Se bea cald, inainte de culcare. Se acopera corpul cu o patura, pentru a se produce transpiratie.
Hidropizie, ciroza recenta: Medicina Ayurvedica indica sucul extras din ghimbir proaspat, in doze crescatoare, care actioneaza ca un diuretic puternic. Este indicat in ascite; pacientul va elimina cantitati crescute de urina, pe masura maririi gradate a dozei. Acest remediu nu este indicat in tratarea edemelor de natura cardiaca, iar in cazurile vechi de ciroza, cu ascite, nu are efect. Medicina Ayurvedica arata ca ghimbirul proaspat, administrat corect, este benefic in cazuri recente de ciroza, ascite si hidropizie a membrelor inferioare. 
Reumatism: Remediul Sunta Ghrita, ayurvedic, indicat in reumatism, contine si ghimbir.
Calmarea durerilor de cap: Faceti o pasta din ghimbir uscat cu apa sau gel de aloe; aplicati-o pe frunte, seara. 
Pentru dureri de dinti: Faceti o pasta din pudra de ghimbir si gel de aloe cu apa; aplicati-i pe fata, pe partea dureroasa.
Calmarea durerilor: Amestecati pudra de ghimbir cu ulei de ricin si aplicati pe zona dureroasa. 
Alte combinatii: Tonic din ghimbir si rubarba, bun pentru digestie, si pentru copii.
 
Mod de administrare:

* Pentru stomac: 2-4 grame de radacina uscata, de trei ori pe zi; tinctura se administreaza cate 1,5-3 ml de trei ori pe zi. 
* Pentru tratarea ametelilor: o doza unica, de 250 mg la 2-3 ore, pana la 1 gram pe zi.
Preventiv, pentru rau de miscare, se folosesc tabletele sau capsulele, ca si extractele lichide, din care se ia cu doua zile inainte de a pleca la drum.
* Ghimbirul proaspat se poate aplica pe zona dureroasa, calmand durerile, spasmele, crampele. Pur si simplu taiati cateva felii de radacina proaspata, opariti-o cu apa clocotita, apoi imbibati o compresa cu acest ceai si puneti-o pe zona dureroasa, cat de cald suportati. Este un tratament rapid, ideal pentru gat intepenit, umeri durerosi si alte dureri articulare sau musculare. 
* La gatit, ghimbirul se adauga la preparatele cu carne, pentru a detoxifica si a usura asimilarea. 
* Ceaiul preparat din ghimbir proaspat trebuie baut la primele semne de raceala; adaugati miere. Ceaiul ajuta si in caz de indigestie.
 
Precautii si contraindicatii:
Ghimbirul nu va fi folosit de catre persoanele cu inflamatii ale stomacului sau plamanilor. 
Efectele secundare sunt rare si apar atunci cand se foloseste fara discernamant. 
Totusi, exista persoane sensibile, carora le poate provoca arsuri la stomac. 
 In cazul femeilor insarcinate, se recomanda prudenta; se poate administra ghimbir, impotriva greturilor si ametelilor, dar nu pe termen lung. 
Persoanele cu pietre la fiere trebuie sa se sfatuiasca cu medicul inainte de a lua ghimbir (este colagog).
Ghimbirul este contraindicat celor ce au greturi matinale.
Evitati sa luati ghimbir, cu doua saptamani inainte de a suferi o interventie chirurgicala. 

Reactii cu alte medicamente:
Ghimbirul poate prelungi starea de somn, daca este luat impreuna cu barbituricele.
Consumul zilnic de ghimbir poate sa intervina in absorbtia fierului si a vitaminelor liposolubile. 
Ghimbirul sporeste puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la aparitia unor hemoragii (stimuleaza circulatia). 
Discutati cu medicul, pentru a se renunta la ghimbir sau a se diminua doza de medicamente.  
Se va evita, de asemenea, de catre cei care au risc de hemoragie.

Gem de ghimbir
Este bun pentru tratarea unor afectiuni ca indigestie, flatulenta, colici, vomismente, spasme, afectiuni ale stomacului si intestinelor - cu febra si dureri, ca si in raceli, tuse, astm.
 Mod de preparare: 
Se amesteca suc de ghimbir proaspat cu zahar si se fierbe pana capata consistenta; se mai adauga sofran, cardamom, nucsoara si cuisoare. Se pastreaza in borcanele si se foloseste la nevoie. Se poate prepara si sub forma de sirop.

Alaturi de alte condimente picante (ardei iute, piper, coriandru, usturoi), ghimbirul stimuleaza apetitul si sistemul circulator, favorizeaza metabolismul grasimilor, reduce reactiile alergice, combate parazitozele.  

22 ianuarie 2009

Lichenii de piatra - lichenus islandicus

Creste pe stanci, in zona alpina, prin jnepenisuri. Are forma de tufa, inalta de 8-10 cm. Talul (0,5 mm grosime) are lobi plani, rasuciti sau mai mult tubulari, care, pe margini, au cili grosi, aspri. Pe fata superioara, talii sunt de culoare bruna, verde-cenusiu sau verde-masliniu, luciosi, iar pe fata inferioara culoarea este mai deschisa (cenusiu- deschis, albicios). La baza, au o culoare rosiatica si rizine (firisoare). Are un miros slab si gust puternic, mucilaginos. Se recolteaza intregul tal, numai pe vreme uscata; se curata de partile brunificate si de corpuri straine si se usuca pe cale naturala.
Principii terapeutice: mucilagii solubile in apa fierbinte, acizi lichenici, vitaminele A si B1, iod, hidrati de carbon (din care, in tarile nordice, se prepara zaharul).
Utilizare terapeutica: Datorita substantelor amare, este folosit in stimularea digestiei (in special a secretiei stomacale, biliare, pancreatice), mai mult sub forma de extract alcoolic, tonic amar, stomahic, in anorexii. Datorita mucilagiilor, care se extrag prin preparare la cald, lichenii se folosesc la tratarea bronsitelor. Industria farmaceutica extrage din licheni antibiotice, active asupra bacilului Koch. A nu se confunda cu muschiul de piatra, care este total diferit (are rizomi, frunze).

Lichenii de conifere (Parmelia furfuracea)
Creste in padurile de conifere, mai ales in cele de molid de pe versantii nordici, pe pomi (trunchi, ramuri) si pe sol. Talul are 12 cm inaltime, cu lobi moi, flexibili, bogat ramificati. Au culoare cenusiu-albicios, negru - pe partea inferioara si rosiatica - la talii tineri. Marginile sunt indoite spre interior, in forma de jgheab. Sunt aspri, cu miros difuz si gust dulce-acrisor, mucilaginos. Se recolteaza pe vreme uscata, tot timpul anului, prin desprinderea talului, cu mana.
Contine acizi alifatici si se foloseste la prepararea sapunurilor, a produselor cosmetice.

Lichenul de stejar (Evernia prunastri)
Creste pe stanci, pe pomi, de preferina pe stejar, fag, anin, mesteacan, frasin, tei, dar si pe pomii fructiferi batrani, din zonele de deal si munte. Are forma de tufa ramificata, de culoare verde-cenusiu sau galbui, cu fata inferioara albicioasa; sunt moi, flexibili. Mai este acoperit cu niste placi fainoase care imprastie o pulbere alba. Se poate recolta tot cursul anului, pe timp uscat. Are proprietati antibiotice, impotriva bacilului tuberculozei, al agentului difteriei.

Decoct antitusiv

Se prepara din lichen de piatra, dintr-o lingurita de tal la cana cu apa, la care se adauga putin bicarbonat; se beau 2 cani pe zi, simplu sau in amestec cu lapte, pentru a contracara actiunea iritant gastrica.

Macerat la rece

Se face din 3 lingurite de lichen la cana cu apa; se macereaza o zi si se bea cate 1/3 de cana, inainte de mese. Este util in bronsita, catar, expectorant. Oarecum ciudati, lichenii reprezinta, de fapt, asocierea simbiotica a unei ciuperci, a unei alge si a unei bacterii fixatoare de azot. Curioasa combinatie! Tocmai datorita acesteia, lichenii pot creste in conditii foarte vitrege. Combate varsaturile gravidelor - o lingurita la cana cu apa, cu putin bicarbonat.

Tinctura de lichen

Se macereaza, 8 zile, 20 g de lichen de piatra in 100 ml alcool de 70 de grade; se beau cate 20 de picaturi, diluate cu apa, inainte de mesele principale.

Alte specii utile de licheni:

*Branca (Lobaria pulmonaria), cu tal asemanator unui plaman, era utilizata in boli pulmonare, avand actiune emolienta, pectorala. Se folosea, popular, la tratarea brancai (gutei). * Peltigera canina - recomandat in boli hepatice si, empiric, impotriva turbarii. * Lichenul renului (Cladonia rangiferina) contin mult acid usnic, care e antibiotic, cu spectru larg asupra bacilului tuberculozei; se prepara unguente pentru boli de piele, arsuri. * Cladonia pyxidata - are aceleasi proprietati ca lichenul de piatra (islandica). * Matreata bradului (Usnea barbata) - similara cu lichenul renului.

PUTEREA “CUVANTULUI - LUMINA"

Paradigma luminii metafizice
Citim din textele lui Bhatrhari:” Puterea cuvantului - care rezida in respiratie si cea care gaseste in intelect (minte - manas) capata o forma diferentiata pe masura manifestarii sale in aspectul articularii vocalelor.” Se apreciaza astfel ca “lumina este cea care face ca totul sa fie recunoscut (revelat)”, ca ea , “aceasta forma transformata in cuvant” este “Cunoasterea externa si interna a fiintelor existente.” Geneza cuvantului prin rezonanta acrediteaza adevarul motivului biblic al turnului Babel, respectiv a faptului sa intr-o prima faza a istoriei umane, limbile lumii au avut o radacina unica. Aceasta “Cufundare in vibratia originala a lui Sabda”, cum o numeste Patanjali, permite nu numai perceperea radacinii vorbirii omenesti, ci chiar vocea tuturor fiintelor care traiesc, constituind nucleul dur din care, ulterior, vor deriva radacini verbale comune, mult mai tarziu diferentiate. 
Acestui mod de nastere a cuvintelor - de factura preponderent vizuala - i se asociaza, complementar, desigur, si explicatiile verbale ale modelului sonor, explicatii pe care lingvistii le-au luat cu precadere in seama: mimetismul pasiv (onomatopeic interjectiv) sau mimetismul activ (fonetic). Relatia de compatiblitate dintre lumina (perceptie vizuala) si sunet (perceptie auditiva) rezulta, in primul rand, din calitatea lor de vibratii (unde), deci posibilitatea lor de a fi traduse una dintr-alta. De altfel, atare rezonante nu mai sunt straine tehnicii moderne (utilizarea oscilografului este un exemplu relevant), organismul uman fiind poate primul dintre ele. 
Forma exterioara manifestata prin sunet (cuvant) se constituie astfel ca o expresie a formei reale, insesizabile totdeauna, a obiectului/fenomenului reflectat. In acest sens, potrivit lui Augustin, “cuvintele au fiinta doar ca reflex al fiintei lucrurilor, ele detin o forta doar fiindca detin ceva din dimensiunea reala a lucrurilor. Sau, cum am spune astazi, au un continut imaterial inteligibil, si anume semnificatia.” (Munteanu). Conjunctia consideratiilor de mai sus constituie un puternic argument in favoarea ipotezei ca practici de genul “Sesam deschide-te!” nu sunt doar simple povesti, intrucat se origineaza in resurse ale cuvantului - lumina care si-a pierdut astazi relevanta. 

Paradigma luminii transfizice 

 Intreaga istorie a gandirii umane a angajat, intr-o forma sau alta, ideea unei cunoasteri de tip transcedental, a unei iluminari spontane, superioare, deschise catre ierarhiile multiple ale luminii, divine inclusiv. Simbolicul “ochi al inimii” ar fi organul iluminarii interioare, in masura sa surprinda prin iubire umana - stare prin care Fiul constituie un arhetip - Iubirea Primordiala, Lumina (Cuvantul) Divinitatii insasi. In calitate de “farama de Dumnezeire”, omul va reproduce structural atributele Adamului Ideal, care prefigureaza existenta. Adamul (prinicipiul) de dinaintea creatiei cosmice se identifica cu insusi Fiul, a carui intrupare va fi implinita, tot prin El, in ziua a sasea, ca Adam, incununarea creatiei: “El este chipul nevazutului Dumnezeu, Intai Nascut a toata zidirea, pentru ca intru El au fost zidite toate, cele din ceruri si de pe pamant, cele vazute si cele nevazute” (Kovalevschi). In aceasta calitate, se poate spune ca, avand o structura umana, inima Mantuitorului, “soare” si “scut” pentru cei alesi, transforma suvoiul de raze dumnezeiesti (Iubirea primordiala), converteste aceste raze cosmice in Iubire (fata de om) sub forma unor mangaieri ocrotitoare, asemanatoare celor paterne. Acreditand posibilitatea cunoasterii (iluminarii) prin stare afectiva (intuitiva) “neviciata” de complexele cunoasterii rationale - “Fericiti cei saraci cu duhul ca a lor va fi imparatia cerurilor” sau “Fericiti cei cu inima curata, ca ei vor vedea pe Dumnezeu”, consemneaza textul biblic - se pune problema aplicarii mecanismelor ce permit acest proces. Teoria laserilor biologici si teoria fotonica a energiei-informatiei isi conjuga explicatiile pentru a argumenta stiintific mai vechi intuitii.  Pe fondul biocampului aferent corpului uman (adica a corpului eteric) - ca rezultat al activitatii psihice ii intelectuale a fiintei umane - se grefeaza un camp auric integrator (ovoidal). Acesta are doua componente fundamentale: psihocampul, echivalent al sufletului (corpul emotional), respectiv noesi-campul, echivalent al spiritului (corpul mental).
Doctrinele esoterice (orientale, mai ales) nuanteaza aceste niveluri, evidentiind prezenta altor componente derivate. Aceasta capcana de energie-informatie, avand un diametru de 3-4 m, este vizibila numai senzitivilor initiati. Textul biblic consemneaza metaforic puternica activare a acestui camp in contexul comunicarii pe munte a lui Isus cu Dumnezeu: ”fata lui a stralucit ca soarele, si hainele i s-au facut albe ca lumina.” (Matei; 17:12). Calitatea fiintei umane de a fi “imbracata cu lumina de sus“ (Luca; 24:49) este un reflex al “unitatii esentiale”, al sansei lasate omului de a-l cunoaste pe Dumnezeu. O atare sansa decurge din proprietatile structural-functionale ale campului psiho-mental, un rezultat al rafinarii pe substratul biologic al lumii organice. Caci biofotonii rezultati prin absorbtie-emisie stimulata isi modifica parametrii fizici (frecventa, lungime de unda), ajungand sa se manifeste ca lumina cosmica de inalta frecventa si energie radiata de organismul uman. Este verificat experimental faptul ca orice modificare a starii psihofizice genereaza modificarile aurei, care, asa cum este descrisa de vazatori, apare ca o scintilatie, combinand toate culorile spectrului. Starile afective benefice - cum ar fi iubirea ii derivatele sale, respect, intelegere, compasiune, mila, prietenie etc. - genereaza o rezonanta aurica deschisa catre cele mai rafinate/inalte orizonturi vibratile. Receptarea prin rezonanta a anumitor informatii (moduri de oscilatie a luminii divine) echivaleaza cu un proces de iluminare (revelatie). Frecventele aurice pe care aceasta comunicare este posibila sunt, probabil, cele determinate de campul de forta al inimii, respectiv al timusului (Anahata Chakra la hindusi, avand ca simbol hexagonul, reprezentat la vechii evrei de steaua lui David). Traducerea acestor frecvente-informatii presupune activarea aceluiasi mecanism pe care teoria fotonica a energiei-informatiei l-a evidentiat: transferul informatiei din campul psiho-afectiv pe substratul substantial al inimii sau al creierului.
Caci, asa cum noteaza T. de Chardin, “iubirea, sub toate nuantele sale, nu este nimic altceva decat urma marcata in inima elementului (omului, n.n.) prin convergenta posibila determinata de Univers asupra lui.” 
Transformarea informatiilor cosmice, transcedentale, in vibratii de stare, mai intai, reprezentari (holograme mentale), traductibile prin cuvant, mai apoi, echivaleaza cu cea mai inalta forma a intuitiei /iluminarii umane: receptarea adevarurilor lumii (ierarhiilor lumii) prin trairea lor experientiala de catre om. Astfel, omul devine parte organica a lumii insasi. Sau, in termenii lui Ruysbroeck, “Cand iubirea ne-a inaltat deasupra tuturor lucrurilor, primim, impacati, lumina incomprehensibila care ne invaluie ii ne patrunde. Ce este aceasta lumina daca nu contemplarea infinitului si o intuire a eternitatii?”
Faptul ca in lumea invizibila “toate sunetele au corespondent vibrant de culori” permite ca vibratia inteligentei divine nediferentiate sa transpara in forme coerente la nivelul conitiintei umane. 
In geneza cuvantului sunetul, gandirea si forma se identifica prin actul complex al trecerii de la lumina la iluminare. Procesul trecerii de la o realitate esentializata la cuvantul interior, mental, de tip vizual, mai intai, la cuvantul exterior, intrupat, de tip sonor, mai apoi, poate fi asociat cu:
 - procesul desfasurarii triadei divine: Tatal - Idee (esentializata), Duhul - Actiune, Fiul - Substrat.
- trecerea de la cunoasterea imediata a lumii (holistica; vaz, lumina interiorizata), la cunoasterea mediata (cuvant, auz, lumina exteriorizata).

Calendarul naturii: Bradul (Abies Alba)

Acest membru al familiei Pinaceae este folosit, in medicina naturala, pentru actiunea sa anti-inflamatorie si calmanta. Bradul este un arbore fascinant, legendar. Se spune ca Sfantul Sava, find batran, s-a asezat sub un brad si, de acolo, Dumnezeu l-a luat direct in rai. Sfantul a binecuvantat arborele, ca sa fie vesnic verde. Creste alaturi de jnepeni si pini, in padurile de munte, la limita dintre fag si molid.
Cat despre utilizarea medicala, se folosesc mugurii, rasina si cetina. Mugurii se culeg primavara, la fel si boabele de rasina. Mugurii sunt o buna sursa de vitamine (C si A), iar principalul component, turpentin, contine 20 % uleiuri eterice.
In restul anului, se poate recolta cetina, dar numai ramurile de maximum 20 cm lungime, cu acele lungi de 2 cm si groase de 2-3 mm.
Indicatii terapeutice:
Ceaiurile si siropul din muguri sunt indicate in afectiuni ale plamanilor, gripa si deficit de vitamin C. Cetina este usor diuretica, stimuleaza secretiile mucoaselor si este un bun expectorant.
Extern, este revulsiva si se foloseste la bai, ca si uleiul volatil. Baile cu extracte de conifere (brad, pin, molid) sunt recomandate in diverse boli ale sistemului nervos, reumatism, nevralgii diverse.
Lotiunile de baie cu astfel de extracte calmeaza afectiunile pielii, reumatismele si tonifica nervii.

Posibile confuzii: Bradul este deseori confundat cu molidul. De aceea, trebuie sa stim ca molidul are scoarta mai rosiatica, frunzele in patru muchii, intepatoare, dispuse de jur imprejurul ramurii, iar conurile sunt aplecate (la brad, acestea sunt drepte). Insa se poate recolta si cetina de molid, in timpul iernii, ca si conurile de molid.
In iernile cu zapada putina se poate recolta si pinul (Pinus montana, Pinus silvestris), ca si ienuparul (Juniperus communis), de la care se culeg fructele (bacele) si scoarta. Din bacele de ienupar se prepara bautura cunoscuta sub denumirea de gin.

Preparate din brad

Uleiul de frunze brad
Traditional, este utilizat pentru a sustine sanatatea corpului si a reduce simptomele artritei, reumatismului, bronsitei, in caz de raceala, sinuzite, guturai, febra. Este o buna arma impotriva virusilor si bacteriilor, fiind antiseptic, anticataral, antiartritic, stimulativ. Uleiul extras din brad este aromat, racoritor, placut. Se recomanda in special bolnavilor de artrita, bronsita, febra si dureri musculare, reumatism, sinuzita.
Uleiul esential de brad
Contine santen, tricylen, a-pinen, myrcen, careen, limonen, felandren, terpinolen, borneol, terpinen-r-ol acetat, piperiton. Este folosit in aromaterapie.
De retinut ca are si cateva contraindicatii si trebuie utilizat cu atentie, pentru a nu provoca iritatii ale pielii. Uleiul nu se administreaza intern fara a exista o indicatie din partea medicului, in acest sens. Nu se aplica nediluat si nu se recomanda gravidelor, epilepticilor, sufe-rinzilor de afectiuni hepatice, iar copiilor li se aplica numai sub observatie medicala.
Uleiurile de brad se folosesc si la inhalatii, in raceli, gripe, boli de plamani.
Ceaiul de brad
Se prepara din doua lingurite de planta care se presara peste un litru de apa clocotita, apoi vasul se acopera si se lasa 10 - 15 minute. Se beau 3 cani pe zi, indulcite cu miere.

20 ianuarie 2009

Tapova - un loc al legendelor


Imi aduc aminte de ceea ce-mi spuneau compatriotii mei despre Republica Moldova: si anume, ca este un loc anost, unde nu ai ce vedea sau, daca totusi vezi ceva, nu pot fi decat "monumentele" comunismului, ale indobitocirii treptate a poporului roman, a fratilor nostri de peste Prut. Cam asa suna o prezentare generala a Moldovei, prezentare care nu este in totalitate adevarata. Moldova este, poate, privita gresit, tocmai datorita intoxicarii noastre, de catre mass media romaneasca si internationala. Din fericire, mi s-a oferit ocazia sa merg in Republica Moldova, fapt care s-a petrecut in luna octombrie a acestui an. Am ramas uimit de ceea ce am vazut pe acele meleaguri si inca sunt usor bulversat, datorita faptului ca realitatea descoperita ”pe viu” nu este deloc asa cum mi-o inchipuiam eu. Atunci cand am plecat in aceasta excursie, obiectivul grupului nostru era sa vedem o localitate de frontiera, situata pe malul moldovenesc al Nistrului, pe nume Tapova. 

File de istorie si ... preistorie 
Scopul principal al grupului nostru era sa mearga la Manastirea Tapova si in cavernele sapate in roca calcaroasa din malul Nistrului, caverne care dateaza dinaintea erei noastre si care au fost, apoi, folosite de catre daci, ca altare de sacrificii umane. Ulterior, odata cu intrarea crestinismului pe meleagurile noastre, preotii si calugarii au gasit acest loc ca pe unul mistic, populandu-l si transforman-du-l in manastire, sapand astfel in piatra.

Biserica ortodoxa de rit vechi mentine vie flacara credintei.

Intr-adevar, asa cum am constatat si noi, Tapova este un loc prielnic pentru a te retrage pentru reculegere si odihna, care a fost folosit si caobservator, de catre domnitorul si Sfantul {tefan Cel Mare, pentru a evalua astfel manevrele tatarilor si ale altor armate invadatoare. Manastirea este incarcata de un mister aparte, localnicii povestindu-ne ca manastirea din piatra dateaza dinaintea lui Stefan Cel Mare si a fost folosita, apoi, de catre domnitor, ca loc de tratament pentru ostenii raniti in bataliile cu turcii si tatarii, dar si ca loc de rugaciune, pentru iertarea pacatelor. Se spune ca Stefan si soldatii sai veneau aici ca sa se curete de sangele varsat, din dorinta de a fi iertati de pacatul uciderii.

 Trecutul se intalneste cu prezentul
Noua manastire, reconstruita dupa anii '90, a fost ridicata pe ruinele vechii manastiri care fusese daramata de comunisti, prin anii '60. 
Se spune ca preotii si calugarii manastirii au fost deportati in Siberia, iar cei care s-au impotrivit au fost impuscati, pe malul Nistrului. 
Un lucru care m-a frapat este saracia acelei zone, dar si ospitalitatea locuitorilor Tapovei, ospitalitate care s-a pierdut in negura vremurilor, la noi. Am avut parte de o primire foarte calduroasa si grupul nostru se simtea ca unul de politicieni veniti intr-o misiune diplomatica pe acele meleaguri.

Parintele Staret ne-a primit cu inima deschisa, ca pe niste adevarati frati, bucurandu-se de venirea noastra. 


Parintele Staret ne-a primit ca pe niste frati romani, bucurandu-se enorm de venirea noastra si acordandu-ne o atentie deosebit.

Un loc de reculegere si energizare

 Acum, dupa ce v-am facut, pe scurt, prezentarea Tapovei si a Moldovei, va impartasesc si adevaratul motiv pentrun care am decis sa merg in Moldova, cu familia si prietenii. Va amintiti ca, mai inainte, va explicam aparitia si existenta cavernelor din piatra, caverne care salasluiesc o taina. 
Acele locuri au o incarcatura energetica deosebita, mai ales in anumite zone in care, paradoxal, se afla manastirea din piatra si chiliile aferente ei. 
In mod natural, nu se prea gasesc fluxuri telurice pozitive, ci doar negative, fluxuri care sunt date de incarcatura zonei (geografica si spirituala). 
Curios este faptul ca nu am descoperit noduri Hartmann in acea zona, ci doar fluxuri telurice de culoare alba, care urcau de jos in sus, dar si oblic. 
Cei care au o sensibilitate deosebita pot simti o vibratie de inalta frecventa, vibratie care iti curata campul energetic si te incarca, in acelasi timp. 

Vindecarea trupului si a spiritului 
Am descoperit ca in caverne sunt zone cu diferite semne (desenate pe tavan) care iti indica organul sau sistemul care corespunde corpului uman, si descoperim: semne pentru coloana vertebrala, semn pentru ochi, semn pentru inima, pentru cap (sistem nervos) etc. Intrand in zona unui semn, bolnavul poate simti, daca este atent sau receptiv, o vibratie, in organism, dar mai ales in organul sau zona carenecesita incarcare cu energie sau care este depolarizata energetic.
 Pentru mine, ca bioenergoterapeut, a fost o adevarata revelatie ce m-a umplut de energie si bucurie, marindu-mi astfel si raza campului energetic - fapt care ma determina sa merg si in 2007 la Tapova, pentru a ma reincarca si curata energetic, in mod natural. Beneficiile energiei pozitive telurice sunt nemarginite si, cu siguranta, daca avem deschiderea necesara intrarii in vibratie, putem vindeca orice afectiune energetica si nu numai.
Imi pare rau ca incursiunea grupului nostru a durat doar trei zile, dar in acest timp am vazut si am studiat cu atentie locurile indicate de localnici si de Staretul Manastirii Tapova. In final, dragi cititori, va spun ca aveti ce vedea in Republica Moldova! Nu numai comunism si saracie, ci si locuri frumoase, pline de spiritualitate, pe care le-am pierdut in negura timpului, dar le-am descoperit, cu bucurie, acum, alaturi de semenii nostri…

Moastele unor sfinti crestini se odihnesc in acest loc miraculos.

Loc destinat vindecarii afectiunilor articulare (reumatice, circulatorii) ale mainilor.  

In locuri special amenajate pentru tratarea unor afectiuni, oricine isi poate echilibra anumite zone ale corpului. De exemplu, cea a capului. 

 Zidurile batrane amintesc de vremurile in care Stefan cel Mare trecea si pe aceste meleaguri, inmpreuna cu ostenii sai. 
                                                                  Fotoreportaj realizat de Iliuta ONU

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape