Viata pamânteasca îi este data omului sa-si pregateasca vesnicia. (...) Viata de aici este doar o scoala în pregatirea noastra pentru viata vesnica. (Nicodim, Patriarhul României)
Aici veti găsi o mare parte din materialele apărute în revista Viata. Veţi găsi în cadrul unei pagini toate materialele apărute în legatură cu tema respectivă și informarea va fi mai simplă; sperăm să vă fim de folos, cu adevărat.

24 iunie 2009

Noptile de Sanziene


Du-te soare, vino luna,
Sânzienele îmbuna,
Sa le creasca floarea floare,
Galbena, mirositoare,
Fetele sa o adune,
Sa o prinda în cunune.


Vara, in sfarsit! Ce bucurie!
Iunie, Ciresarul, promitator de arome si fructe dulci, ne imbie la un mult asteptat ragaz - nu meditativ, ci zglobiu, de inceput de vacanta.
Chiar si Timpul isi ofera o clipa solemna de detasare: e solstitiu si se deschid cerurile!
Totodata, iunie reprezinta si o trecere, de la un anotimp la altul. E ... verde, dar nu acel verde suav de primavara si nici verdele palid al naturii pe deplin mature, dogorite de un soare prea arzator, de miez de vara. Totul e inca proaspat, desi incep sa dea in parg primele fructe. 
Iar florile de Sanziene, cu miros dulceag de miere,
se aduna in cununi si isi scutura polenul pe pleoapele si umerii fecioarelor ce le poarta, dormind inca sub aripa ispitelor viitoare.  
Parfum de sanziene, de sulfine, de flori de iunie, galbene, solare ... “ De roze e beata gradina, (...) E beat si cerescul azur”, murmura Macendonski, Cavalerul impatimit al rozelor ce, in cele din urma, mor...
Daca zilele de vara timpurie ne incanta cu parfum si soare, noptile de iunie au atractia magica a supranaturalului. Natura intreaga participa la marea sarbatoare a deschiderii cerurilor. Si nu lipsesc, desigur, Ele - ielele, sanzienele, zanele vesele, cu aripi de libelule sau de fluturi, sau fara, dar care oricum plutesc si se rotesc in aer, pentru a da buruienilor de leac puteri tamaduitoare nemaivazute. Este noaptea in care vrajile se fac mai lesne, gandurile sunt mai vii, sentimentele mai intense, dorintele, mai coplesitoare.  
Daca intri in gratia acestor zane nocturne, vei avea parte numai de fericire - ogorul va rodi, familia va fi ferita de orice rau, gospodaria va prospera si fiecare suflet ratacit isi va gasi perechea. In toate acestea, romanii au crezut, cu sfintenie, de mii de ani, au respectat si au cinstit Sanzienele.
Cat de vechi sunt aceste mituri?
Denumirea de Sânziana, cea mai veche, este de origine latina, de la cultul zeitei Diana, candva foarte raspandit in Dacia. Iar numele de Dragaica este de origine slava si inseamna frumoasa, draga. Cuvintele latinesti zana si sanziana arata vechimea practicilor ritualice, anterioare migratiei slavilor.
“Militarii romani din Dacia aveau o veneratie aparte pentru Diana si nimfele ei; o dovedesc numeroasele inscriptii (Diana regina, vera et bona, mellifica) si credinta in aerienele zane - dianae.” (I. P. Culianu)De la preotesele romane ne-au ramas sarbatorile agrare, de solstitiu, si credintele legate de plantele numite sanziene, cu care îsi împodobeau templele sau le foloseau în ritualurile pentru dragoste. Caci aduceau prosperitate in camp, in casa sau omului ce le purta; exact aceelasi credinte le-am preluat si noi. Biserica crestina le-a combatut, fiind pagâne, dar apoi le-a acceptat (oamenii nu renuntau nici la sarbatoare, nici la magiile care o insoteau) si le-a mutat in ziua de 24, pentru a o asocia Sfântului Ioan Botezatorul.
(din revista VIATA, iunie 2006)

2 comentarii:

Genoveva spunea...

"La zi de sărbătoare, Sf. Petru şi Pavel, colaboratorii blogului CALEIDOSCOP, Genoveva şi Cristi, vă mulţumesc pentru vizită şi pentru că aţi hotărît să ne urmăriţi postările, care, sperăm să fie întrutotul pe placul şi pe sufletul dvs.
Vă invităm cu drag să ascultaţi folclor autentic românesc, precum şi alte genuri muzicale pe blogul nostru iar dacă vă place ceea ce vedeţi şi ascultaţi, ne-am bucura din suflet să ne recomandaţi şi prietenilor dvs.
http://vgeoi.blogspot.com/
Vă recomandăm deasemenea, cu multă căldură un blog dedicat în totalitate folclorului autentic românesc, care sperăm să fie pe placul inimii dvs.
http://folclor-romania.blogspot.com/
O zi minunată şi vă dorim cît mai multe vizite şi audiţii pe blog-urile noastre prietene, CALEIDOSCOP şi folclor românesc. Mulţumim!
Cu respect, Genoveva... Cristi... CALEIDOSCOP şi folclor românesc!"

Maria spunea...

Va multumesc de vizita; deja blogul Caleidoscop este recomandat de pe blogul nostru. Il voi vizita si pe cel despre folclor, zilele urmatoare.
Sper sa revenitit la noi, cat si pe celelalte bloguri- Diete, Enigme, Handel, Natural 100.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape